Bakan Yıldız'dan "ARIBA 6"'ya destek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin Avustralya'daki uluslararası yarışmaya katılmak için tasarladıkları "ARIBA 6" isimli aracı kullandı.

Bakan Yıldız, Avustralya'da uluslararası yarışmaya katılacak "İTÜ Güneş Enerjisi Arabası"nı tasarlayan öğrencileri bakanlıkta kabul etti.

Kendisinin de İTÜ mezunu olduğunu ifade eden Yıldız, heyecan verici bir gün yaşadıklarını, öğrencilerin beraberlerinde ticarileşmesinden ümitli oldukları güneş enerjisiyle çalışan bir arabayı getirdiklerini söyledi.

Yıldız, öğrencilerin çalışmasını Türkiye'nin geleceğiyle ilgili önemli bir proje olarak gördüklerini vurguladı.

"Güneşin başımızın üzerinde yeri var. Normalde güneş yakar ama inşallah bizim cebimizi serinletecek" diyen Yıldız, güneş enerjisinde 600 megavatlık lisans için piyasaya açıldıklarını bunun yaklaşık 15 katı, yani 9 bin megavata yakın müracaat geldiğini bildirdi.

Konya, Karaman, Kayseri, Antalya, Şanlıurfa gibi güneşi son derece net alan illerde güneş santrallerinin önünü açtıklarını anlatan Yıldız, lisansa tabi olmadan yarım megavatlık sınırı 1 megavata çıkardıklarını, Bakanlar Kurulu'na 2,5 katına kadar çıkarma yetkisi aldıklarını ifade etti. Yıldız, yatırımcıyı ve yerli üreticiyi desteklediklerini kaydetti.

Aracın ne kadarının yerli olduğunu soran Yıldız, "yüzde 85'i yerli" yanıtı üzerine", "Bize proje yapsaydınız, teşvik alırdınız" diye konuştu.

Türkiye'de 2012'de ithal edilen 60 milyar dolarlık enerji kaleminin yarısından fazlasının, 33 milyar dolarlık kısmının ulaşımda kullanıldığına dikkati çeken Yıldız, "Sizin 2 liraya geldiğiniz mesafeyi aracına göre, motor hacmine göre 800-1000 liraya gelen otomotivler var" dedi.

Yıldız, bu tür projelerin ticarileşmesinin ve geliştirilmesinin Türkiye için çok önemli olduğunu, böylece yakıtta dışa bağımlılığın azalacağını dile getirdi.

- İstanbul-Ankara arası 2 lira

Daha sonra öğrenci temsilcileri proje hakkında bilgi verdi. Buna göre, İTÜ bünyesinde güneş enerjili araba çalışmaları 2004'te başladı. İTÜ ekibi, 2009'da düzenlenen ve dünyanın en prestijli üniversitelerinin katıldığı Avusturalya yarışına katılan araçla en iyi yeni katılımcı ödülü aldı.

Öğrenciler ekim ayında yapılacak 2013 yarışına katılabilmek için Bakan Yıldız'dan destek istedi.

Bakan Yıldız'ın İstanbul'dan Ankara'ya gelirken kaç lira masraf yaptıkları sorusuna öğrenciler aracın saç kurutma makinası kadar enerji harcadığını ve 2 liralık bir masraf yaptıkları yanıtını verdi.

Yıldız'ın, aracı kaç saat kullandıklarını sorması üzerine öğrenciler, 3-4 saatlik bir sürüş yaptıklarını, gece aracın görünmemesi nedeniyle tehlike yaratmamak için kamyona yüklediklerini söyledi.

- "Almak istesek kaç lira olur?"

Aracın maliyetini merak eden Bakan Yıldız, öğrencilere, "Almak istesek kaç lira olur? diye sordu. Öğrenciler, 75-80 bin liraya güneş enerjili bir araç üretilebileceğini, yarış için tasarladıkları aracın maliyetinin ise 300 bin lirayı bulduğunu belirtti. Bakan Yıldız, "60-70 bin liraya yaparsanız bir tane sipariş verebiliriz" dedi.

Öğrenciler, yolda seyir halindeyken nasıl tepkiler aldıklarının sorulması üzerine, "Trafiği tıkamaktan korktuk biraz. Sürücüler sürekli durup fotoğraf çekmek istediler. Fotoğraf çekmek için direksiyonu bırakan birkaç kişi gördük. O biraz tedirgin edici oldu. Onun dışında aşırı bir zorlukla karşılaşmadı" yanıtını verdi.

Bakan Yıldız'ın, "(Uzaylı muamelesi gördünüz mü?) diye soruyorlar" ifadesi üzerine öğrenciler, "Biraz görüyoruz. Tekerleri görünmediği için araba olduğunu biraz geç anlıyor insanlar" dedi.

- Bakan Yıldız'dan 30 bin lira destek

Konuşmaların ardından Taner Yıldız ve öğrenciler, bakanlık bahçesindeki aracın yanına gitti.

Yıldız, burada yaptığı açıklamada, öğrencilerin kendisine yarışmaya katılma konusunda eksikleri bulunduğunu anlattığını, bir İTÜ mezunu olarak 30 bin lira destekte bulunmaya karar verdiğini söyledi.

Aracın dizaynının çok şık olduğunu belirten Yıldız, daha sonra araca bindi. Yıldız, araçta insanın kendisini pilot gibi hissettiğini ve oldukça rahat olduğunu ifade etti.

Taner Yıldız, bakanlık bahçesinde aracı bir süre kullandı.

Bir gazetecinin, "Makam aracı olarak tercih eder misiniz?" sorusuna, "Makam aracı olarak da ilerde değerlendirilecektir. Böyle bir durumda ilk değerlendirecek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmalı" dedi.

Güneş Arabası 'ARIBA 6' yollarda

 

İSTANBUL Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) yaptığı, güneş enerjisiyle çalışan ARIBA adlı otomobili dün sabah İstanbul’dan Ankara’ya doğru yola çıktı. İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’nden yola çıkan araç, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü geçerek, Ankara yolcuğuna devam etti. 600 bin TL harcanarak üretilen aracın bugün Ankara’ya varması bekleniyor. ARIBA'nın İstanbul - Ankara yolculuğunun maliyeti ise 2 TL.

İleri teknoloji dolu ‘test merkezi’ İTÜ'de açıldı 2013-2014 Akademik Takvimi'nde Değişiklikler Yapıldı

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi