Cins Arı Kimdir : Röportaj

Fakültelerde, yemekhanede, kütüphanede, tuvaletlerde kısacası kampüs içerisinde bir yerlerde Cins Arı afişlerine, yapışkanlarına rastlamışsınızdır. Peki kimdir bu Cins Arı?

Cins Arı ile ilgili merak ettiklerinizi İTÜ24 sordu, Cins Arı Topluluğu’nun üyesi Harun Kohen sizin için yanıtladı.

Merhaba Cins Arı, merhaba Harun. Dilersen öncelikle isimden başlayalım. Neden “Cins” Arı?

Merhaba. Biraz geç oldu ama güç olmasın diyelim ve başlayalım. ‘Cins’ sözcüğü TDK’ya göre tür, çeşit, soy, kök anlamına gelmektedir. Biz Cins Arı ismini düşünürken, bütün diğer topluluklar arasında üniversitede nasıl bir yerimiz olacak, ismimiz nasıl bir şeyler çağrıştırmalı diye düşünmüştük. Cins Arı da bir sürü teknik arının içerisinde, daha cins, farklı türden bir arı. Kampüste herhangi bir afişimizde ismimizin çağrıştırdığı şey az çok belli oluyor. Cinsellik, cinsel yönelim, cinsiyet gibi kavramlar üzerine düşünen, tartışan, bunları sorunsallaştıran bir grubuz; ‘cins’ bu kavramları çağrıştıdığı için seçildi.

Cins Arı ne zaman kuruldu, kuruluş amacı neydi; bize biraz kendinizden bahseder misin?

2010 yılında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf’ın, "Eşcinselliğin biyolojik bir bozukluk, bir hastalık olduğuna inanıyorum" açıklamasından sonra, Türkiye'nin farklı şehirlerinde, aralarında Mazlum-Der'in de bulunduğu sivil toplum kuruluşları, Kavaf'ın açıklamalarını destekleyen bir bildiri yayınladı. Akabinde, İTÜ'de, Anadolu Gençlik ya da Müs-genç olarak bilinen bir grup öğrenci de yemekhanede LGBTİ bireyleri hedef gösteren ve LGBTİ bireylere karşı nefret söylemi içeren bir bildiri dağıtmaya kalkmıştı. Yemekhanede bu olayın yarattığı gerginlikten sonra hali hazırda 2009 yazında toplanmaya başlayan bir grup öğrenci olarak, İTÜ Kadının Atölyesi altında İTÜ LGBT (yani lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) Çalışma Grubu oluşturduk. Daha sonra 2010 Bahar Dönemi’nde düzenlediğimiz tanışma çayı etkinliğimizden sonra daha örgütlü bir biçimde toplanmaya başladık. Faaliyetlerimiz 2010 Bahar Dönemi’nde ‘Heteroseksizm Eleştiri Günleri’ kapsamında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nin Yemekhanesinde, ‘Ali Ahmet’i Seviyor’, ‘Ayşe Fatma’ya Aşık’ yazılı balonlarla gerçekleştirdiğimiz etkinlikle başlayıp, film gösterimleri, panel ve sergilerle devam ederek, Homofobi Karşıtı Öğrenci Pikniği ile son buldu. 2011-2012 döneminde bir sürü arkadaşımız mezun olunca, hem İTÜ Kadının Atölyesi hem de Cins Arı bir süre etkinliklerine ara vermiş gibi oldu. 2013 Bahar Yarıyılı ile birlikte Cins Arı olarak 3-4 kişi tekrar toplanmaya başladık. Kısa bir sürede bir sürü insana ulaştık.

Kuruluş amacımız da şöyle; üniversite, eğitim ortamı sağlamanın yanı sıra din, dil, ırk, etnik köken, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği gibi farklı kimliklerin buluştuğu bir kamusal alan yaratır. Ancak ders, forum, kantin, yemekhane ve yurt gibi kamusal alanlar içerisinde toplumun sizden beklediğiyle örtüşmüyorsanız, norma uymayana duyulan rahatsızlık; bakışlar, imalı sözler, sözlü tacizler çevrenizdekilerin sizden uzaklaşması ya da kimi topluluklara dahil olmanıza engel olunması şeklinde tezahür edebilir. Böyle bir ortamda bulunmak bireyin kimliğiyle barışık yaşayamamasına ve kamusal alanda var olamamasına sebebiyet veren bir baskıya neden olabilir. Topluluk tarafından farklılığıyla ötekileştirilmiş bireyin kimliğini var edebilmesinin en önemli unsurlarından biri, yalnız olmadığını fark etmesidir. Bu yüzden bizler İTÜ Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu olarak, kampüste toplumsal cinsiyet kavramını tartışmaya açarak, eşcinsel, biseksüel ve trans bireylerin varlığını görünür kılmak, örgütlenebilmek, LGBTİ bireyler ve dostları için bir alan yaratmak, deneyim ve bilgi paylaşmak adına, tüm üniversite bileşenlerine açık etkinlikler düzenleyerek kampüsteki mevcut baskıcı düzeni kırmak niyetindeyiz. 

İTÜ’de “Cins Arı” olmak nasıl bir duygu; varsa zorluklarından, güzelliklerinden bahseder misin?

İTÜ’de Cins Arı olmanın herhangi başka bir ‘Arı’ olmaktan farklı olarak kendi içinde belli zorlukları olabiliyor. Mesela kurulduğumuz 2010 senesinde, teknik forum üzerinde ‘Cins Arı’ başlığı altında 78 sayfalık bolca nefret söylemi içeren ve şahıslarımızı hedef gösteren bi entry gerçekleşmişti. Hatta Tanışma Çayı’mıza gelineceği ve ifşa edileceğimize dair tehditler bulunmuştu. Maalesef hala okula astığımız afişler 1 saati bile geçmeden, yırtılarak ortadan kaldırılmakta, hala akademisyenler heteroseksist eğitim müfredatı ile kampüsteki LGBTİ öğrencileri ötekileştirmekte ve hedef haline getirmektedir. Hala kampüs içinde gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde şiddetin farklı biçimlerine maruz bırakılmakta ve afiş asarken veya flyer dağıtırken yadırgayıcı bakışlara maruz kalmaktayız. İTÜ bünyesindeki yurtlarda LGBTİ öğrenciler yurttan atılmamak ve diğer yurttaki öğrenciler tarafından şiddete uğramamak için kimliklerini gizli tutmakta. Rektörlüğümüzün de kampüs içinde meydana gelen bu olaylar karşısında hiçbir açıklamada bulunmaması, tacizlere karşı çıkmayan/çıkamayan sesi yüzünden, bu tip olayları gerçekleştiren öğrencilere soruşturma açılmaması bir yana, rektörlük tarafından bu davranışlar meşruluk zemini kazanmakta ve bu öğrenciler cesaret kazanmakta.

Dönem içinde düzenlediğiniz etkinliklerden biraz bahseder misin?

Cins Arı olarak her dönemin başında mutlaka ilk etkinlik olarak ‘Tanışma Çayı’ düzenliyoruz ve birbirimizle, çaylar, börekler, tatlılar eşliğinde tanışıyoruz. Daha sonra dönem boyunca iki haftada bir okumalarımız oluyor. Okumalarımız milliyetçilikten militarizme, feminizmden engellilere, türcülükten şiddete kadar geniş yelpazedeki konu başlıklarına sahip. O haftaki okuma konumuzla ilgili konuşmacılar çağırıp, panel düzenleyip ya da konu hakkında bir film izleyip, tartışıyoruz. İTÜ’nün farklı kampüslerinde bugüne kadar birçok etkinlik yapmaya çalıştık, standlar açıp insanlara okuldaki sorunlarımızı ve taleplerimiz iletmeye çalıştık. 5 Aralık eylemi için oluşturduğumuz bir talep listesi vardı hatta:

 

Cins Arı Topluluğu’nda üyeler lezbiyen, gey, biseksüel, trans veya interseks bireylerden mi oluşuyor yoksa heteroseksüel bireyler de üye olabiliyor mu?

Cins Arı heteroseksist-cinsiyetçi düzen karşıtı bir grup öğrenciden oluşan bir toplululuk. Daha da açarsak, bu mevcut düzenden rahatsız olan ya da düzenin kendi öznelliği üzerine tahakküm kurmaya çalıştığını düşünen herkes katılabilir. Topluluk içerisinde heteroseksist düzenin birincil elden mağdurları lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks bireyler üzerine odaklanılsa da, çok karma bir grup olduğumuzu söyleyebiliriz. Sonuçta bu sistem aslında heteroseksüel bir erkeğin de bedeni üzerinde tahakküm kuruyor; onun nasıl davranması veya ne giymesi gerektiğinden, nasıl yürüyüp nasıl oturması gerektiğine kadar tektipleştirici bir dayatma mevcut. Kendi içimizde herhangi bir yapılanma üzerinden örgütlenmediğimiz için, dileyen herkes toplantılarımıza katılıp, kendi yapmak istedikleri doğrultuda istediği katkıları sunabilir, ya da sadece neler konuştuğumuzu/tartıştığımızı duymak için toplantılarımıza, etkinliklerimize katılabilir. 


Cins Arı’ya nasıl üye olabiliriz?

İTÜ Cins Arı Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu’na itucinsari@googlegroups.com ‘a katılarak üye olabilirsiniz.

Ayrıca Facebook üzerinden (https://www.facebook.com/itucinsari), Twitter üzerinden  (https://twitter.com/itucinsari) veya itucinsari.wordpress.com ‘dan yaptığımız etkinliklerin raporları ve detayları hakkında bilgi alınabilir.

Cins Arı’ya, kendilerine dair herkesin merak edebileceği temel soruları yöneltmeye çalıştık ve bizi kırmayıp tüm sorularımızı yanıtladılar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

21. İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu İTÜ Kariyer Merkezi İş ve Staj İmkanlarını Ayağınıza Getiriyor

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi