İTÜ'den Aziz Sancar geçti

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu gösteren araştırmaları sayesinde, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Aziz Sancar bugün (20 Mayıs) İTÜ'de Nobel konuşmasını yaptı.

Aziz Sancar konuşmasına Nobel ödülünü almasını sağlayan araştırmasını İngilizce olarak anlatarak başladı. Sancar, konuşmasına ara vererek salondan gelen araştırması ve bilimle ilgili soruları cevapladı.

"Ben milliyetçi bir insanım. Benim için Türkiye çok önemli." sözleri ile konuşmasına Türkçe bir şekilde devam eden Aziz Sancar, tüm samimiyeti ile Nobel haftasında ve Nobel töreninde yaşadıklarını anlattı.

Nobel almadan önce

Aziz Sancar, Nobel ödülünü alacağı gece, Kraliyet ailesini beklerken Nobel haftasındaki faaliyetlerden ötürü çok yorulduğunu ve uyuyakaldığını katılımcılar ile paylaştı.

*Aziz Sancar'ın sunumundan:

"Hangi nobelcinin üstünde oturuyorsunuz?"

Geleneği; Nobel alan kişilerin sandalye altını imzalaması olan Amerika'da bir kafeye gittiğini ve kendi sandalyesinin altını imzaladığını salonla paylaşan Aziz Sancar, "Kafeteryaya gittiğinizde hangi nobelcinin üstünde oturuyorsunuz?" esprisi ile tüm salonu keyiflendirdi.

Cumhuriyetin madalyası

Aziz Sancar, kazandığı Nobel madalyasını hiç düşünmeden Anıtkabir'e götürdüğünü ve bu madalyanın Cumhuriyet madalyası olduğunu söyledi. Tüm salon bu sözlerinden ötürü Aziz Sancar'ı ayakta alkışladı.

Türk Evi'ne bağış istemiyorum ama...

Nobel ödülünden kazandığı parayı bağışladığı Türk Evi'ni, Türk Kültür Evi şeklinde büyüteceğini söyleyen Sancar; bunun için bağış istemediğini ama parası olan kişilerin destek olmasını istediğini özellikle vurguladı.

Kendisine hiç kimsenin "Atatürk'ü duymadım!" demesini istemediğini belirten Sancar, konuşmasını "Çok çalışın, bu bir vatan millet borcudur." sözleri ile tamamladı.

Konuşmasının ardından İTÜ Rektörü Mehmet Karaca; kendisi için özel yaptırılmış DNA şeklindeki ödülü Prof. Dr. Aziz Sancar'a takdim etti.

Aziz Sancar'ın konuşma yaptığı salon tıklım tıklım

Süleyman Demirel Kültür Merkezi Konferans Salonu Aziz Sancar için gelen öğretim üyeleri tarafından dolduruldu. Doluluk yüzünden salona giremeyen akademisyenler ve öğrenciler konuşmayı SDKM ve MED'de kurulan canlı yayın alanlarından izledi.

Ödül töreninde garip anlar

Rektör Mehmet Karaca'nın Aziz Sancar'a ödülünü ağır diyerek teslim etmemesi; bundan sonra da "Aziz Sancar'dan Nobel Konuşması" etkinliğinden bağımsız olarak, sahneye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Davut Kavranoğlu'nu çağırması ve kendisi için güne özel yaptırılan hediyeyi, Aziz Sancar yanında beklerken vermesi garip karşılandı.

 

 

 

Yaz dönemi açık olan yurtlar belli oldu Ve 4. İTÜ'lü başbakan geliyor

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi