İTÜ Meteoroloji Bölüm Başkanı'ndan YGS'de Yanlış Soru İddiası

Prof. Mikdat Kadıoğlu, YGS Sosyal Bilimler’deki 24. coğrafya sorusunun yanlış olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü.


İTÜ Meteoroloji Bölüm Başkanı Kadıoğlu, "Yıllardır söylüyoruz ama dikkate alınmıyor. Yanlış bilgiler içeren ders kitaplarıyla yanlış sorular hazırlanıyor. Bu, 'kötü bilim'dir" dedi.

Üniversite sınav sorularını hazırlayan bilim ekibinde yer alan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tekin BUGÜN'e "Tarih ders kitaplarının içeriği yanlış bilgilerle dolu. Daha kötüsü üniversite sınav sorularını da bu yanlış bilgilerle hazırlıyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Tekin'in bu açıklaması doğru çıktı. 1 Nisan'da yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yanlış soru hazırlandığı iddia edildi.

İddianın sahibi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu. Ünlü meteoroloji uzmanı, coğrafya testlerindeki 24. sorusunun hatalı olduğu, iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Hatanın kaynağını da coğrafya ders kitaplarında verilen yanlış bilgiye bağladı. "Soru tamamen yanlış" diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, coğrafya kitaplarındaki meteorolojik kavramların da çok yanlış aktarıldığını kaydetti.

KİŞİYE GÖRE DEĞİŞMEZ


Kadıoğlu, kitapların Meteoroloji bilimine ters bilgiler içerdiğini öne sürerek, "Kitapları hazırlayan kişiler eski bilgileri olduğu gibi alıp kendilerine göre yorumluyor. Benzeri hatalar Tarih kitapları için de ileri sürülüyor. Ancak tarih sosyal bir bilim. Meteoroloji ise fiziki bir bilim. Fizik kanunları kişiden kişiye farklı yorumlanamaz. Gerçeğinden farklı bir bilgi verilemez. Yıllardır buna itiraz ediyoruz. Ama dikkate alınmıyor" dedi. Kadıoğlu, "İlk ve ortaöğretim ders kitaplarındaki bilgiler çağın çok gerisinde. Uluslar arası literatüre uymuyor. Buna dünyada 'kötü bilim' deniliyor. Bir şeyi öğretirken yanlış öğretmek yani" İfadelerini kullandı.

COĞRAFYA SÖZEL DEĞİL SAYISALDIR


Kadıoğlu, Türkiye'de coğrafya dersinin sözel olarak kabul edildiğini anımsatarak sözlerine şöyle devam etti: "Halbuki coğrafyanın bilhassa iklim ve meteoroloji kısmı tamamen matematik ve fizikle ilgili. Yani sayısal. Bir şeyleri ezberleterek ya da edebiyatını yaparak coğrafya öğretilmez. Örneğin bağıl nemin tanımı, denklemi ve mantığı hepsi yanlış. Yeni sistemde müfredatın değiştirilmesi ön görülüyor. Eğer kitapları aynı kişiler yazarsa yine yanlış yazmış olacaklar. Çünkü bilgiler kökünden yanlış öğreniliyor. Ne kadar yanlış yapıldığının anlaşılması için önce dünyadaki coğrafya kitaplarına bakılsın. Ayrıca bir kitabı tek kişi yazamaz. Değişik alanlarda uzman kişilerin bir araya gelerek hazırlaması gerekir. "

SORU AÇIK OLMALIYDI



Final Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Serkan Aydın ÖSYM'nin söz konusu soruda biraz daha açık ifadeler kullanması gerektiğini ifade etti. Aydın, "ÖSYM net bir ifade kullanmıyor. Kullansa iyi olurdu. Ama kullanmaması da cevap şıkkını etkilemiyor. Soruyu sıkıntıya sokmaz. Yanlış olduğunu göstermez" şeklinde konuştu.
Doğru şıkkın 'D' olduğu belirtilen soruda verilen tabloya göre hangi şıkkın yanlış olduğu soruluyor.

Ayrıca Kadıoğlu bu iddiasını twitterdan da yayınladı. (https://twitter.com/#!/Mikdatca/status/187219803407261696)

İşte tartışma yaratan o soru:



soru

Yukarıdaki tabloya göre K, L, M, N ve P merkezleriyle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


A) K'nin bağıl nem oranı % 50'dir.

B) L'de yağış oluşmamıştır.

C) M'de yağış oluşmuştur.

D) En fazla buharlaşma N'dedir.

E) En fazla yoğuşma miktarı P'dedir.
İTÜ'de 23 Nisan'da Çocuklara Özel Futbol Şöleni İTÜ'den Yerli Savaş Uçağı Projesi İçin Destek Sözü

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi