İTÜ mezunlarından 'Yönderlik Projesi' öğrencilerini bekliyor

İTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönderlik Programı Koordinatörü Işık Deliorman Aydın ile görüştük. Öğrencilere çok yararlı olacak bu projeyi tüm detayları ile konuştuk.

Röportaj: Özlem Kahvecioğlu

İTÜ24: Öğrencilerle mezunları bir araya getirecek olan Yönderlik Programı‘nın hikâyesi ilk nasıl başlıyor?

Işık Deliorman Aydın: Bundan önceki İTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu döneminde, yönderlik (yaygın kullanılan İngilizce hali ile ‘mentorluk’ )programı İTÜ’de başlatılmış ve başarılı bir çalışma da yapılmış. O dönemki programın amacı okula yeni başlayan İTÜ’lülerin okula uyum sürecinde bir nevi oryantasyon rolü görecek şekilde yönderlik yapmaktı. Yeni dönem İTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu olarak bu sene yeniden başlatacağımız yönderlik programında, öncelikle iş hayatına ve kariyerlerine odaklanmaya başlayan İTÜ’lü öğrencileri hedefledik. Yönderlik, oryantasyon anlamında da çok değerli katkılar sağlayacaktır; programın ilerleyen aşamalarında üniversiteye yeni başlayanları da dahil etmeyi planlıyoruz. 

Öncelikle, etkili bir program kurgulayabilmek adına, bir önceki dönemde aktif rol alan Yönetim Kurulu üyesi ve yönderlerden programla ilgili nelerin iyi işlemiş olduğunu, nelerin daha geliştirilmesinde fayda olduğunu irdeledik; programı ona göre tasarladık. İş Dünyası İlişkileri Komisyonu olarak, mezunlarımızla temasa geçtik ve gönüllü yönder olmak isteyenleri programa dahil ettik. Halen, danışan kişiler olacak öğrencilere duyurularımız sürmekte. Kendileri için çok değerli katkılarda bulunacağını düşündüğümüz yönderlik (mentorluk) programımızı ve gönüllü yönderlerimizi iyi değerlendireceklerinden kuşkumuz yok. Mart ayı sonu veya Nisan’ın ilk haftası gibi program lansmanını ve başlangıcını (kick-off) yapmayı planlıyoruz.

İTÜ24: Yönderlik programında öğrencileri neler bekliyor? Programın amacı nedir?

Işık Deliorman Aydın: Spesifik olarak söylemek gerekirse kariyer kararlarında, seçimlerinde ve iş dünyası hazırlıklarında öğrencileri yönlendirebilecek, gönüllü olarak deneyim ve bilgilerini paylaşacak, İTÜ mezunu ve iş dünyasında önemli konumlarda bulunan yönderlerimiz, danışan öğrencilerini bekliyor.

Asıl amaç deneyimin, genç potansiyeller ile buluşması. Öğrencilerin aynı yollardan geçerken aynı sıkıntıları tekrarlamamaları, başarı unsurlarını öngörebilmeleri, kariyer seçimlerini daha bilinçli yapabilmeleri, hız kazanmaları. İş dünyasına geçişlerinin daha rahat olması. Danışan öğrencilerin bu süreçte, kendileri, istekleri ve yapabilirlikleri ile ilgili farkındalıkları artacak; seçeneklerini daha iyi irdeleyebilecekler, kendilerini ‘yalnız’ hissetmeyecekler. ‘Yalnız değilim’ hissi çok önemli. Doğal olarak öğrenciler eğitim hayatından iş dünyasına geçtiklerinde, iş dünyasının kendine özel çarklarının içinde kaybolabiliyorlar, birçok şeyi bilemiyorlar ve çekinip, soramıyorlar. Yönderleri, işte bu en basit temel konulardan tutun da öğrencilerin zihnindeki daha birçok soruyla ilgili sağlıklı ve bilinçli biçimde yönlendirebilecek ve köprüler kurabilecek kişiler olarak düşünmek gerek.

Yönderliğin zaman kazandırmak, farkındalık geliştirmek ve deneyim paylaşımı ötesinde en kritik hedeflerinden biri de ‘özgüven’ konusu. Şu anda öğrencilerin örnek aldığı kişiler de aslında kendilerinin geçtiği yollardan geçerek belli yerlere geldi;  bunu bilmek bile aslında bir özgüven vesilesi. Deneyimli ve bilinçli yönderlerimiz, öğrencilerin sadece bilgi ve yönlendirilmesinde değil, özgüvenlerinin ve motivasyonlarının gelişmesinde de mutlaka katkıda bulunacaktır. Ben kimimi daha iyi anlayabilmek ve ben yapabilirim hissini besleyebilmek önemli motivasyon unsurlarından.

İTÜ24: Program nasıl ilerleyecek?

Işık Deliorman Aydın: Her yönderin 3-4 öğrencilik danışan grubu olacak. Program, yönderliği başlatma, yetiştirme ve ayrılık üzerinden ilerleyecek. Yönderin danışan öğrenciler ile ortalama iki ayda bir, bir araya gelmesi ve en baştan birlikte belirledikleri ulaşılabilir hedefe doğru birlikte ilerlemeleri bekleniyor. Yaklaşık bir sene sürmesi bekleniyor. Programın sağlıklı ilerlediğinden emin olmak üzere, danışan öğrencilerden ve yönderlerden dönemsel geri bildirimler alacağız ve ona göre gerekli geliştirme ve iyileştirmeleri yapacağız. Program zaman içinde genişleyerek ve gelişerek büyüyecektir. Yönder ve öğrenciler kendi ritimlerini belirleyecek, kendi istedikleri mekânlarda buluşabilecekler. Önemli olan güveni ve rahatlığı sağlayabilmek. Güven üzerine ve rol modellilk esasına dayalı yönderlik ilişkisi aslında hayatın içinde önemli bir boşluğu doldurmakta.

İTÜ24: Peki öğrenciler kendi yönderlerini kendileri belirleyebilecek mi?

Işık Deliorman Aydın: İTÜ Mezunları Derneği tarafından bir eşleştirme yapılacak. Örnek vermek gerekirse Endüstri Mühendisi öğrencisine Endüstri Mühendisi mezunlarımızın yönderlik yapması daha mantıklı. Eşleştirmede önemli olan deneyim paylaşımı ve öğrenciye katacağı değer. Bu açıdan bakıldığında mezunun bölümü ya da hangi sektörde olduğu daha az önemli. 

İTÜ24: Sizce danışan öğrenciler kimler olmalı?

Işık Deliorman Aydın: Yaşam, kariyer ya da iş hayatı basamaklarına hazırlanarak yol almak isteyenler. Kendini daha iyi tanımayı arzulayan, kendini geliştirmek isteyen, zihni ve gönlü açık öğrenciler danışan öğrenciler olmalı. 

İTÜ24: Bu programın öğrenciye yararlı olabilmesi için öğrenci nasıl davranmalı?

Işık Deliorman Aydın: Açık zihin ve güven çok önemli. Öğrenciler rahatlıkla sorularını sormalı, çekinmemeli. Yönderlerin çerçevesi iş hayatına hazırlık ve deneyimleri olduğu için onun etrafında ilerleyebilir program. Ama başka konularda da zihnine takılan soruları rahatlıkla sorabilmeli. Ayrıca belki özel zaman isteyip konuşabilmeli. Yeter ki biz öğrenciye bir katkıda bulunabilelim. Asıl isteğimiz bu. Yönderlerin aynı zamanda vakitleri de kısıtlı ve değerli olduğu için, onları iş ve özel hayatlarından çekip aldığımıza göre, programın en etkili biçimde ilerlemesini arzuluyoruz.

İTÜ24: İyi bir yönder nasıl olacaktır?

Işık Deliorman Aydın: Yönder yüreklendirici ve güven verici olmalı. Öğrencinin kendi değerinin farkına varmasını sağlamalı. Zorluklara karşı motive edebilen, ilham verebilen ve mücadeleye yüreklendiren kişi iyi bir yönder örneğidir. Başarısız olmadan, başarı olmaz, aynı ying-yang gibi. Bu bilinci öğrenciye aşılamalı. Mücadeleye zihnen ve yürekten hazırlayabilmeli. Bilinçli seçimler yapmaya yönlendirmeli.

İTÜ24: Öğrenciler Yönderlik Programı için kimler, nereden ve ne zamana kadar başvuru yapabilir?

Işık Deliorman Aydın: Programımızın ve iş ilanlarının yayınlandığı İTÜ Mezunlar Derneği Kariyer Merkezi sitemiz üzerinden, seneye 3. ve 4. sınıf olacak öğrenciler başvuru yapabilirler. Mümkün olduğunca 20 Mart’a kadar başvurmuş olmalarını istiyoruz. Öğrenci Kulüpleri üzerinden de taleplerini iletebilirler.

*Başvuru linki : http://itumdik.com/ilan-detay.aspx?id=450

İTÜ24: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Işık Deliorman Aydın: Bu tür programların en büyük katkısı, sizin rol modelinizle ve diğer danışanlarla etkileşiminizden sonra kendiniz için bir adım geriye çekilip, kendi farkındalığınızı artırmanızla oluşur. 

İTÜ’de mühendislik bilimi ağırlıkta, dolayısı ile danışan öğrencilerin analitik tarafları daha baskın, biraz daha eleştirel ve bardağın boş tarafını dolusundan önce görme temayülü olabilecek profiller olma olasılığı var. Yönderlik türü programlar ise, dolu ya da güçlü tarafın farkındalığını artırma ve avantaj olarak kullanma konusunda oldukça etkilidir. 

Son olarak söyleyeceğim, ancak belki de en önemli konu, hayatta en önemli farklılığın, ‘ilk adımı atabilme’ ve ‘hayata geçirebilme’ gücü olduğu. Bir şeyleri hayata geçirebilme gücüne sahip olmalıyız. 100lerce kişi konuşuyor, ama 1 kişi hayata geçirebiliyor. İşte fark yaratan da o bir kişi oluyor. Yönderlik programının, o ilk adımı atmaya yüreklendirme ve fikir, plan ya da düşünceleri nasıl hayata geçirebileceklerine dair önemli ipuçları elde edeceklerini düşünüyorum.

 

 

 

 

 

 

Hornets'ın çeyrek final rakibi Koç Üniversitesi İTÜ - SAKARYA Erkekler 2. Lig maçı

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi