Zekican
Son 180 günde 0 haber

İTÜ101: İTÜ'nün medyatik profesörleri

Türkiye'de mühendislik denildiğinde akla gelen ilk üniversite olan İTÜ, 245 yıldır Türkiye'ye kazandırdığı başarılı bilim insanları ve mühendislerin yanı sıra; gerek sosyal medyada gerekse televizyonda sıkça yer alan hocalarıyla da adından her zaman söz ettiriyor. 

İsimlerini en az bir kez duyduğunuz, bir televizyon programında muhakkak denk geldiğiniz ya da sosyal medyada gördüğünüz İTÜ'nün medyatik profesörlerini bu listede sizler için bir araya getirdik. İşte, akademik dünyada başarılayla adlarını sıkça duyduğumuz ve kendilerine medyada da yer bulan medyatik profesörlerimiz.

1. Prof. Dr. Celal Şengör

1981'de İTÜ'ye gelen Celal Şengör, 1992'de Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe terfi etti. Dünya çapında tanınan bir bilim insanı olan Celal Şengör'ün, Türkiye'de herkes tarafından tanınıyor olmasında ise başarılarının yanı sıra televizyonun etkisi de çok büyük.

Katıldığı televizyon programlarında açık sözlülüğüyle birçok eleştirinin hedefi olan ve adından sıkça söz ettiren Şengör, İTÜ'nün en ünlü profesörlerinden biri.

2. Prof. Dr. Orhan Kural

İTÜ Maden Fakültesi'nden 1972 yılında Maden Mühendisi olarak mezun olan Orhan Kural; kömür teknolojisi, hava kirliliği ve briketleme üzerine değişik dillerde 50 civarında makaleye sahiptir.

1995 yılından itibaren çevre bilinci yaymak adına Çevre Aktüel, Çevre Platformu, Orhan Kural ile Yeşil Bir Dünya, Cevher gibi pek çok programı ile televizyonlarda boy gösteren Orhan Kural; sık sık ünlü isimlere açtığı davalarıyla da magazin dünyasında kendine yer bulmuş, sosyal medyanın tanınan yüzlerinden biri haline gelmiştir.

İTÜ'den emekli olan Orhan Kural'ın şu anda kendisine ait bir YouTube kanalı bulunmaktadır:  https://www.youtube.com/user/okuralodevler

3. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu

1984 senesinde İTÜ Meteoroloji Mühendisliği bölümünden mezun olup, master ve doktorasını Missouri-Columbia Üniversitesi’nden alan Mikdat Kadıoğlu, televizyonda “Doğanın Çığlığı” programını hazırlamış ve sunuculuğunu yapmıştır. Hürriyet Gazetesi'nde “Havadan-Sudan” isimli bir köşesi olan Kadıoğlu'nun aynı isimle bir de radyo programı bulunmaktadır.

Sosyal medyayı da etkin kullanan Kadıoğlu, kendisine yaklaşan bir tayfunun resmin gösterilince “Onun adını Mikdat Tayfunu koydum.” yanıtıyla sosyal medyada gençlerin ilgi odağı olmuştur.

Mikdat Kadıoğlu, Twitter'ı aktif kullanan profesörlerimizden biridir. Kendisini takip etmek için: https://twitter.com/Mikdatca 

4. Prof. Dr. Kerem Cankoçak

Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Kerem Cankoçak, 2009 yılında İTÜ'ye gelmiştir. İTÜ Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Cankoçak, 1992 yılından beri CERN’de araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

CERN’de bir Türk olarak büyük ilgi gören Kerem Cankoçak, tartışma programı yapımcıları tarafından birçok kez stüdyolarında ağırlanmıştır. Cankoçak, akademisyenlerin katıldığı bir programda, özellikle felsefe konusunda yaptığı yorumları ile hafızalara kazınan profesörlerimizden biri olmuştur.

5. Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin

1989'da İTÜ'ye giren ve 1994'te Meteoroloji Mühendisliği'nden mezun olmuştur Şahin, şu anda İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Ülkemizde, yıl boyunca yaz saati uygulamasını teklif eden ekibin başında yer alan Şahin, birçok programda bu uygulamanın faydalarından söz etse de karanlıkta işe ve okula gitmek zorunda kalan insanların eleştirilerinden kaçamamıştır.

6. Prof. Dr. Zehra Çataltepe

İTÜ Bilgisiyar ve Bilişim Fakültesi öğretim üyesi olan Zehra Çataltepe'yi, tüm Türkiye tazi.ai şirketiyle tanıyor. Kendisi, yapay öğrenme uygulamaları geliştiren tazi.ai şirketinin eş kurucusu.

Şirketiyle yaptığı çalışmalarla yapay zeka alanında ülkenin önde gelen isimlerinden biri olan Çataltepe, bu konuda TEDx de dahil olmak üzere pek çok yerde konferans vermiş ve televizyonda programlara katılmıştır. Kendini, başarılarıyla ülkeye tanıtmayı başaran Zehra Çataltepe hepimize örnek olmaya devam etmekte.

7. Prof. Dr. Nüzhet Dalfes

1977 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olan ve bir iklim bilimci olarak çok saygı duyulan Dalfes, katıldığı programlarda insanları çevreye verdiği zararlar konusunda çok kez uyarmıştır.

Büyük bir öğrenci topluluğu olan Evrim Ağacı'yla yaptığı yayınla birlikte gençlere daha fazla hitap etmeye başlayan Dalfes, televizyon programlarında sıkça karşılaştığımız profesörlerimizden biridir.

 

#10yearschallenge: Fotoğraflarla İTÜ'de neler değişti? İTÜ'lü Görkem Ağar'ın ilk piyano albümü yayınlandı

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi