İTÜ'den İlk dört tekerlekli güneş aracı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabası Ekibi, Türkiye`nin uluslararası platformda yarışacak ilk dört tekerlekli güneş arabasının imalatını tüm hızıyla devam ettiriyor. Daha önce beş adet güneş enerjili araç yapan ekip, ARIBA adını verdikleri araçlarına 6’ncı modeli ekleyecek olmanın heyecanını yaşıyor.

 

Bugün yolda gördüğümüzde merakla baktıran güneş arabalarının görünümü, gitgide günümüzde kullandığımız araçlarının görünümüne yaklaşıyor. ARIBA 6’nın da önceki modellerden en büyük farkı, üç tekerlek yerine tıpkı geleneksel otomobiller gibi dört tekerleğe sahip olması.

Daha önce beş adet güneş enerjili araç yapan ekip, ARIBA adını verdikleri araçlarına 6’ncı modeli ekleyecek olmanın heyecanını yaşıyor. ARIBA 6 güneş aracının özelliği, üç tekerlek yerine geleneksel otomobiller gibi dört tekerleğe sahip olması. ARIBA 6 gelecek hafta test amaçlı caddelere çıkarılacak. İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde 2004 yılında kurulan İTÜ Güneş Arabası Ekibi, tüm araçlarını kendi tasarlıyor ve üretiyor.

ARIBA 6 HER AN KARŞINIZA ÇIKABİLİR!

ARIBA 6 önümüzdeki haftalarda gerek testler için, gerekse bilinirliği artırmak adına caddelerde boş gösterecek. Biz şimdiden söyleyelim, hazırlıklı olun, dikkat her an karşınıza ARIBA çıkabilir!

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde 2004 yılında kurulan İTÜ Güneş Arabası Ekibi, tüm araçlarını kendi tasarlıyor ve üretim süreçlerinde bizzat bulunuyor.

Şu an aktif olarak 20 kişiden oluşan ekip, üniversitenin farklı bölümünden lisans ve yüksek lisans öğrencisiyle multidisipliner bir yapı gösteriyor. Ekip bugün, mezun olmuş üyelerinin ve danışman hocalarının desteğiyle çalışmalarını İTÜ`nün Maslak Kampüsü`ndeki atölyelerinde sürdürüyor.

İTÜ Güneş Arabası Ekibi, şimdiye kadar kazandığı 20’ye yakın ulusal ve uluslararası ödülüyle Türkiye’nin en ödüllü güneş arabası ekibi olma özelliğine de sahip. Ekip başarılarını yurtdışında da sürdürmeyi hedefliyor.

Güneş arabası ekibi, 2013 yılı Ekim ayında Avustralya’da yapılacak dünyanın en prestijli güneş enerjili araç yarışı olan World Solar Challenge’a katılarak ülkemize ödül getirmek istiyor.

Bilgi ve birikim anlamında kendine güvenen ekip, yarışta rakip üniversitelerin ülkelerinden gördüğü desteği görememekten dertli.

`AVUSTRALYA`DAKİ YARIŞA KATILMAK İÇİN DESTEK ARIYORUZ`

“Dünyanın en iyi aracını dahi yapsanız, yarışlara katılıp performansını dünyaya gösteremezseniz ne yaptığınızı bilemezler. Biz kendimize güveniyoruz, sadece ne kadar iyi olduğumuzu gösterebilmek adına yarışa katılmak için destek arıyoruz” diyen İTÜ Güneş Arabası Ekibi, yarışın ciddi rakipleri arasından sıyrılabilmek için yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor.

Yüksek bir güneş rezervi olan Türkiye’de güneş enerjisi ilerleyen yıllarda çok daha önem kazanacak. Yapılan üniversite bazlı çalışmalar yerli sanayiye büyük değer katacak. İTÜ ekibi, sadece ARIBA’larıyla değil, bugüne kadar ulusal ve uluslararası 10`dan fazla yayın, 16’dan fazla tez çalışması ve çıkarılması hedeflenen yeni 8 yayınıyla yerli gelişime ön ayak olmaya çalışıyor.

ARACIN YAPIM MALİYETİ 250 BİN TL

Yeni aracın şu an sadece yapım maliyeti 250 bin TL civarında ve tabi yarışın Avustralya’da olması dolayısıyla ekibin lojistik giderleri de oldukça yüksek. Araç üzerinde logolarını taşıyacakları sponsorlukların yanı sıra, aracı görüp ya da haberlerde okuyup destek olmak isteyen destekçiler için göze bağışı yapabiliyorlar. Destekçiler, ekibin internet sitesi olan www.itugae.com üzerinden adedi 200 TL olan gözelerden diledikleri kadar satın alarak, ARIBA 6’nın üzerine yerleşecek gözelerin manevi sahibi olarak ekibin elde edeceği başarıların gururunu paylaşabilecek.

Genç mucitler yarışıyor İTÜ Uçak Araştırma Grubu Çalışma Arkadaşları Arıyor!

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor