İTÜ'ye Yanmayan Bina

Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü için yanmayan bina teknolojileriyle donatılmış yeni ek bina yapılıyor. Kısa süre önce başlayan ve 2015 sonunda bitirilmesi planlanan inşaat ile bölümdeki laboratuvar çalışmalarının, daha güvenli ve konforlu ortamlarda yürütülmesi sağlanması hedefleniyor.

Fen Edebiyat Fakültesinde sıkça çıkan yangınlar, can güvenliği için tehlike oluşturmakla birlikte akademik yıl içindeki çalışmaların aksamasına da neden oluyor. Oluşan hasarın tamiri için kullanılan bütçe de İTÜ kaynaklarına zarar verdiği için İTÜ Rektörlüğü tarafından bu önemli sorunun çözümü için başlatılan çalışmada, inşaat aşamasına gelindi. Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma ile Ayazağa Yerleşkesinde inşa edilecek 6 bin 400 metrekarelik ek bina, yangın riskini en alt düzeye indirecek özel bir sisteme ve tasarıma sahip olacak.

Sadece kimya laboratuvarı olacak.

 

Binadaki tüm kullanım alanları, birbirinden bağımsız havalandırma sistemi kullanacak biçimde tasarlandı. Bu sayede bir noktada oluşabilecek herhangi bir kaza, başka bir noktayı etkileyemeyecek ve büyümesi önlenecek. Binada sadece kimya laboratuvarları bulunacak ve bu da riski azaltan bir başka unsur olacak. 3 farklı tipte 41 laboratuvarın yer alacağı binada, kimyasalların saklanması amacıyla ek depolar da yapılacak. Ayrıca engelli laboratuvarı kurulacak.

Bina otomasyon sistemi ile yönetilecek. Aktif karbon filtreli gaz atılım sisteminin kurulu olacağı yapıda, zemin kaplamaları ve tezgâhlar da kimyasallara karşı dayanıklı olarak seçilecek.

 

İnşaatın 2 yıl sürmesi ve 2015 sonunda binanın kullanıma açılması hedefleniyor. İnşaat bitene kadar bina çevresi araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Bina kullanılmaya başlandığında ise yeni bir araç ve yaya yolu açılacak, ayrıca 50 araçlık bir otopark da hizmete girecek.

Tarihi Taşkışla Binasının Ön Cephe Restorasyonu Tamamlandı İTÜ Özel Elginkan Lisesinde Etek Referandumu Yapıldı

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi