Rektörlük yarışı haziran ortasında

Üniversitelerde rektörlük seçimi heyecanı önümüzdeki ay başlıyor. Aralarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi ve Ankara Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin de bulunduğu 20 üniversite yeni rektörünü seçecek. Seçimlerin sonucunda rektörler ya koltuğunu başkasına bırakacak ya da kendileri oturmaya devam edecek. 14-15-16 Haziran’da üniversitelerde yapılacak seçimlerin ardından en fazla oyu alan 6 isim Yükseköğretim Kurumu’na (YÖK) bildirilecek. YÖK Genel Kurulu, bu isimler arasından gerekli incelemeyi yaptıktan sonra sayıyı 3’e indirecek. YÖK, bu 3 ismi belirlerken rektör adaylarını tanışma toplantılarına çağırarak, “Bu aday kimdir?” sorusuna cevap arayacak. Ardından belirlenen 3 ismi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunacak. Gül ise, 3 adaydan birini rektör olarak atayacak. 20'sinde seçim Akdeniz, Ankara, Atatürk, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Ondokuz Mayıs, Orta Doğu Teknik, Trakya ve Yıldız Teknik.
Üniversite üniversite adaylar

BOĞAZİÇİ


Boğaziçi Üniversitesi’nde resmi olarak rektör adayı olacak isimler açıklanmadı. Ancak, şimdilik kulislerde 3 isim dolaşıyor. Boğaziçi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran’ın henüz adaylık konusunda açıklama yapmamasına rağmen seçime gireceği belirtiliyor. Diğer adaylarda yakın zamana kadar Rektör yardımcısı olan ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ile Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülen Aktaş.

İTÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) 3 isim resmi olarak adaylığını açıkladı. Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin önümüzdeki dönem de bu koltukta oturmak istiyor. Şahin, “Cumhuriyetimizin 2023 hedeflerine ulaşmada üniversitemiz en büyük katkıyı vermeye başladı ve bunun devam etmesini arzuluyoruz. 2012-2016 döneminde İTÜ’yü dünyanın lider üniversitesi konumuna getirme hedefindeyim” diye konuştu. Şahin’in rakipleri ise İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaca ile İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Can Okutan.

ANKARA

Ankara Üniversitesi rektörlüğü için 7 aday yarışacak. Rektörlük görevini sürdüren Prof. Dr. Cemal Taluğ ile birlikte, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Aydal da adaylığını açıkladı. Ankara Üniversitesi rektörlük yarışına tıp fakültesinden de 5 isim katılıyor. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten’in yanı sıra, öğretim üyeleri Prof. Dr. Erkan İbiş, Hikmet Akgül, Necati Örmeci ve Taner Demirer de rektörlük için yarışacak diğer isimler. Öte yandan 2008 yılında Orta Doğu Üniversitesi Rektörlük koltuğuna oturan Prof. Dr. Ahmet Acar da bu yıl yapılacak rektörlük seçimlerinde adaylığını açıkladı.

EGE

Türkiye'deki az sayıdaki kadın rektörlerden Ege Üniversitesi mevcut Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz seçimler için adaylığını açıkladı. Prof. Dr. Yılmaz, tekrar rektör olduğu takdirde, yüksek lisans ve doktora konusunda uluslararası ortak doktora programları açmak istediğini söylüyor. Aday olan diğer isimler ise şöyle: Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ve Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbaran.

İTÜ Mezunlar Yurdu inşaatı hızla devam ediyor... İTÜlülerden Kentsel Dönüşüme Destek

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor