Naz
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'lü profesör Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk kadını oldu

İTÜ'lü bilim insanı Prof. Dr. İvet Bahar, dünyanın en prestijli bilim akademisi olan ABD Ulusal Bilimler Akademisi (National Academy of Sciences) üyeliğine seçildi. Profesör Bahar, Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk kadını oldu.

Prof. Dr. İvet BAHAR kimdir?

1957 yılında İstanbul’da doğan Bahar, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra yüksek lisansını aynı üniversitede tamamlamıştır. Akademik hayatına daha sonra İTÜ'de Fizikokimya alanında doktora eğitimi alarak devam etmiştir.

1986 yılında İTÜ’de asistan olarak görevine başlamıştır. İlerleyen yıllarda Boğaziçi Üniversitesi’nde profesör unvanına hak kazanan Bahar, UNESCO bursunu kazandıktan sonra ABD‘ye giderek çalışmalarına devam etmiştir. Gauss Ağ Modeli ve Anizotropik Ağ Modeli ile ilgili çalışmalar yapmıştır.

Pittsburgh Üniversitesi'nin İlaç Tasarımı Bölümü’nde de başkan yardımcılığı görevini sürdürmekte olan Bahar, 2004 yılından bu yana Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar ve Sistem Biyoloji Bölümü’nde Kurucu Başkan ve Seçkin Profesör sıfatlarıyla çalışmalarına devam etmektedir. 

Aynı zamanda Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO), Bilim Akademisi (BA) ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri İnceleme Kurulu Üyesi olan Bahar'ın, hesaplamalı biyolojide 250’den fazla makalesi bulunmaktadır.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi nedir?

Ulusal Bilimler Akademisi, üyeleri kamu yararına olmak üzere ulusa Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Tıp alanlarında danışman olarak tavsiyelerde bulunan bir Amerika Birleşik Devletleri akademi topluluğudur. Bu akademi 1863 yılında ABD Başkanı’nı bilim ve teknoloji konularında bilgilendirmek amacıyla ABD Parlamentosu tarafından kurulmuştur. Ulusal Bilimler Akademisi’nin 190’ı Nobel ödüllü 2400 asıl üyesi ile 500 yabancı üyesi bulunmaktadır. Bu üyeler arasında Türk bilim insanları Prof. Dr. Aziz SANCAR, Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. A. M. Celal ŞENGÖR, Antropolog Prof. Dr. Mustafa ÖZDOĞAN, MIT Ekonomi Profesörü Daron ACEMOĞLU ve Prof.Dr. İvet BAHAR bulunmaktadır.

İTÜ'lülerin mutlaka izlemelisiniz dediği filmler vol. 2 Mevzu İTÜ: İTÜBÜS

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi