Sadberk
Son 180 günde 0 haber

YÖK üniversitelerde yapılacak online finallerin temel ilkelerini açıkladı

Yükseköğretim Kurulu(YÖK)'na bağlı uzaktan öğretim alanında uzman öğretim üyelerince oluşturulan komisyon, pandemi sürecinde dijital ölçme ve değerlendirme ilkelerini belirledi. YÖK Yürütme Kurulu, komisyon tarafından belirlenen ilkeleri neticelendirerek üniversitelere iletti. 

YÖK, 11 Mayıs’ta aldığı kararla COVID-19 nedeniyle üniversitelerde 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılı Bahar Dönemi'nde, bu döneme ait sınavların yüz yüze olmayacağını ve dijital imkanlarla gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

İTÜ'de sınavların nasıl yapılacağı, sistemin nasıl olacağı ve ne tür yollar izleneceği henüz açıklanmadı, ancak YÖK'ün bu kararlarıyla birlikte online sınavlarla ilgili genel hatlar belli olmaya başladı.

Salgın dönemiyle sınırlı kalması kaydıyla alınan kararlar şu şekilde;

  • Uzaktan öğretim değerlendirme hesaplamalarında çevrimiçi sınav puanlarının yanı sıra ödev, proje, ÖYS (Öğrenme Yönetim Sistemleri) etkinlikleri (İTÜ için Ninova) ve benzeri uygulamalar da dikkate alınabilecek, bu değerlendirilmelerin de teşvik edilmesi sağlanacak. 
  • Çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek sınavlarda şeffaf ve denetlenebilirlik esasına dayalı güvenlik tedbirleri uygulanacak. Soruların rastgele seçilmesi, tam ekran ve tarayıcı kilidi aktifleştirilmesi uygulanabilecek.
  • Yükseköğretim kurumları tarafından mezuniyet durumundaki öğrencilerin staj faaliyetlerinin değerlendirilmesinde pandemi döneminin şartları dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılacak.
  • Kurumsal sistemler üzerinde yürütülmeyen sınavlar şeffaf ve denetlenebilir olması için ilgili öğretim elemanı tarafından kayıt altına alınacak ve arşivlenecek.
  • Öğrencilere verilen ödev ve proje çalışmalarında dersin kredisi ve Avrupa Kredi Transferi ve Biriktirme Sistemi (AKTS) iş yükü göz önünde bulundurulacak.
  • Dijital ortamlara erişimi olmayan öğrencilere teknik destek sağlanması kapsamında, öğrencilerin alternatif erişim yollarını kullanmasına izin verilecek. Bu durumdaki öğrenciler ikâmetgahlarına en yakın üniversite birimleri başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının bilgisayar ve internet olanaklarından yararlanabilecek.
  • İmkanlar dahilinde sınava girecek öğrencilerin e-Devlet kapısı üzerinden sisteme girişlerine öncelik verilecek.
  • Sınav başlamadan önce sınavın işleyişi, sınavın süresi, puanlama ilkeleri, öğrenci sorumlulukları, sınav itirazları ve etik kurallar konusunda öğrencilere açık ve net bilgilendirmeler gerçekleştirilecek.
COVID-19 yaz okulu tarihleri belli oldu Nature Index 2019-2020 listesi yayınlandı: İTÜ Türkiye ikincisi

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor