Araştırma: Gerçek yeşil kampüsler vs. İTÜ

İTÜ'nün "Yeşil Kampüs" olma yolunda yaptığı projeler kampüsümüzü güzelleştirse de; bitmek bilmeyen inşaatlar, yapılıp yıkılmasına rağmen tekrar yapılan yapılar, hastalıklı(!) olduğu iddia edilerek kesilen ağaçlar, Maçka yerleşkesi parkının yıkımı gibi buna benzer birçok tezat eylem İTÜ'lüyü bezdirmiş durumda.

Hal böyle olunca 16 Haziran'da İTÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'nın resmi Twitter hesabından attığı tweet ise İTÜ'nün ne kadar "Yeşil Kampüs" olabildiği hakkında bizleri bir kere daha düşündürdü.

Bir İTÜ'lü başına düşen yeşil alan miktarı 30 m2 olunca biz de İTÜ24 olarak "yeşil kampüs" leri ve kişi başına ne kadar yeşil alan düştüğünü sizler için araştırdık. Sayılara bakarsak dünya genelinde "yeşil kampüs"ler çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarını yapan eğitim ortamları ve kişi başına düşen yeşil alan miktarı da şehirlerle kıyaslanamayacak kadar çok.

İşte dünyadaki üniversitelerden birkaç yeşil kampüs örneği:

1. Lake Forest College

Amerika'da Chicago kentinin yaklaşık 50 km kuzeyinde kalan bu üniversitede kişi başına düşen yeşil alan miktarı 286 m2.

2. Rice University

Teksas'ta bulunan, İTÜ gibi şehir merkezinde yer alan ve eşsiz mimariye sahip binalardan oluşan bu üniversitede de kişi başına 183 m2 yeşil alan düşmekte.

 3. University of California

Kaliforniya eyaletindeki üç devlet üniversitesinden biri olan bu üniversitede ise kişi başına düşen yeşil alan 215 m2'dir.

4. Yale University

Yine İTÜ gibi şehir merkezinde bulunan ve mezunlarından başkan çıkarması ile ünlü Yale Üniversitesi'nde ise bu sayı 1427 m2.

5. Orta Doğu Teknik Üniversitesi 

Ve listemizi karasal iklime sahip Ankara'da yer alan bir Türk Üniversitesi ile tamamlayalım. Mühendislik alanında rakibimiz olan ODTÜ'de ise kişi başına düşen yeşil alan miktarı tam 1148 m2.

 

 

2015-2016 yaz okulu ücretleri belli oldu Öğrenciler isyanda: En kritik günde dönem notları güncellenmedi

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor