METAR'dan kar uyarısı

İTÜ Meteorolojik Araştırmalar Kulübü (METAR) Hava Analizi ve Tahmini Ekibi, 17 Şubat tarihinden bu yana İstanbul'da etkisini gösteren ve 18 Şubat günü İTÜ'de eğitime ara verilmesine neden olan kar yağışının gidişatı ile ilgili kamuoyu duyurusu yayınladı. Bildiride kar örtüsünün buzlanmaya dönüşeceği ve yerleşkelere ulaşımı güçleştireceğinden eğitime 1 gün daha ara verilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunuldu. Yapılan açıklamanın tam metnini aşağıdan okuyabilirsiniz.

Beklenildiği gibi İstanbul da "Deniz Kar Etkisi" (Lake Effect Snow) ile kar yağışı etkisini gecenin ilerleyen saatlerinden itibaren arttırarak gösterdi. Kar kalınlıklarının Çatalca'da 60 cm, Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar'da 15 cm'e kadar ulaştığı ölçüldü. Güney sahiller dahil her yerde birikime yol açan etkili kar yağışı, kuzey-iç semtlerde ise ulaşımın durma noktasına getirdi.

Bugün için beklediğimiz kar yağışı sert kuzeyli rüzgarların etkisini devam ettirmesi ile beraber Karadeniz üzerinden taşınan kar bantlarından dolayı kar yağışının etkili bir şekilde devam etmesi beklenmektedir. Zaman zaman güneşin yüzünü göstermesi karın eriyeceği anlamına gelmemelidir. Bunun sebebi hava sıcaklıklarının gün içerisinde 0 derece civarında seyretmesi ve kar örtüsünden dolayı gelen güneş ışınları yeryüzünü ısıtamadan atmosfere yansıyacak (albedo) olmasıdır. Zemine ulaşan güneş ışınları sadece kar örtüsünün kalitesini etkiler, fakat dediğimiz gibi karın erimesine etkisi söz konusu değildir.

19 Şubat 2015 Perşembe günü için ise kar yağışının öğle saatlerine kadar etkili bir şekilde devam etmesi beklenmektir. Öğleden sonra kuzeyli rüzgarların şiddetini azaltması ile beraber kar yağışının da etkisini azaltarak devam etmesi öngörülmektedir.

Sonuç olarak tüm bu durumlar değerlendirildiğinde özellikle ulaşımda ciddi sorunlar yaşanmaya devam edecektir. Haftasonuna kadar sıcaklıklarda ciddi bir artış beklenmediğinden mevcut kar örtüsü kaybolmayacak, aksine buna ek olarak buzlanma faktörünü de göz önünde bulundurursak 19 Şubat Perşembe günü için okula dışardan gelecek olan öğrencilerden dolayı okulların ve üniversitelerin en az 1 gün daha eğitim ve öğretime ara verilmesi gerektiğinin daha iyi olacağını düşünüyoruz.

NFL'in yıldızları İTÜ'ye geliyor İTÜ ERA Sinpaş Denizli'yi geçemedi

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi