Savunma sanayine İTÜ’den büyük katkı

İTÜ tarafından kurulacak yeni elektronik ölçüm laboratuarı savunma sanayine büyük katkı sağlayacak.

İTÜ tarafından kurulacak yeni elektronik ölçüm laboratuarı savunma sanayine büyük katkı sağlayacak. İTÜ’de kurulacak olan Laboratuar sayesinde Türkiye’de yüksek performanslı elektronik ölçümler yapılacak

Yrd. Doç. Dr. Devrim Yılmaz Aksın:” Proje ile dışa bağımlı olmaktan kurtulduğumuz için hem elektronik alanındaki teknolojik altyapımız güçleniyor hem de ölçüm maliyetleri ciddi oranda düşüyor. Yurt dışına döviz ödemekten kurtulacağımız gibi, bu tür hizmetlerle yurt dışından işler alıp döviz kazanma imkânına da kavuşacağız. “

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi içerisindeki İTÜ VLSI CAD Laboratuvarı ve İTÜ VLSI Ölçme Laboratuarının yöneticiliğini yapan Yrd. Doç. Dr. Devrim Yılmaz Aksın, senelik 1,7 trilyon USD büyüklüğe sahip dünya elektronik piyasası içinde yüksek katma değerin yaratıldığı ara mamül üretiminde maalesef Türkiye’nin pazar payı olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Herhangi bir elektronik ürünü piyasaya verebilmek için 3 adet sacayağının bir araya gelmesi gereklidir: 1) Tasarım, 2) Üretim, 3) Test. Amerikan endüstrisinin can damarını oluşturan ve “start-up” olarak adlandırılan yenilikçi fikre sahip küçük boyutlu işletmelerin ortaya çıkması önündeki en büyük engel, ekonomik bir bariyer oluşturan elektronik ölçüm laboratuvarıdır. İşletmelerin tek başlarına maliyeti ile başa çıkamayacakları ve verimli kullanma imkânlarının olmadığı yüksek performans elektronik ölçüm laboratuvarının, konuyu derinlemesine bilen bir ekibin kontrolünde, ihtiyaç sahibi her kişi ve kurumun kullanımına açık bir şekilde kurulması projemizin çıkış noktasıdır.”

 
ARTIK ELEKTRONİK PAZARDA SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ
 
 Aksın, hedeflerinin, Türkiye 2023 perspektifi ile uyumlu olarak, ülkemiz içinde yüksek katma değer yaratan ara mamullerin üretilip, elektronik piyasasına sunulmasını (veya Türkiye’nin bu pazardaki payının %0’dan yukarıya çıkartılmasını) sağlamak amacıyla yüksek performanslı ölçüm konusundaki giriş bariyerlerinin düşürülmesini sağlamak olduğunu söyledi. Aksın çalışma ile ilgili şu detay bilgiyi de verdi: “ 2011 yılı haziran ayından itibaren Kalkınma Bakanlığı ve kısmi olarak ASELSAN A.Ş.’nin fonları ile özelde tüm devre elektronik sistemlerin ve genelde ise her türlü elektronik sistemin ölçülebileceği bir laboratuvarın kurulumuna başladık. 6.5M USD’lık bir bütçe ile dünyanın en hassas ve en doğru elektronik ölçümlerini yapan ölçüm laboratuvarını kurmak üzere çıktığımız yolda geldiğimiz aşamada, laboratuvarımız operasyonel hale gelmiştir. Konulan hedefle uygun olarak, Laboratuvar cihaz envanteri, 2013 yılı itibari ile dünyada bulunan en yüksek performanslı elektronik test cihazları tarafından oluşturulduğu için rahatlıkla kurulan laboratuvarın Türkiye’nin ve dünyanın en iyileri arasında olduğunu söyleyebiliriz.”
 
SON DERECE HASSAS ÖLÇÜM YAPACAK
 
 Kurulan laboratuvar teknik olarak DC’den 50Ghz frekans bandı içinde her türlü elektronik sistemi, her türlü ortam koşulu içerisinde, son derece hassas ve son derece doğru olarak ölçme kabiliyetine sahip. Özellikle ArGe nitelikli, askeri veya sivil ileri teknoloji ürünü prototip elektronik sistemlerin ölçümünde yoğun olarak kullanılan laboratuar uygulama bazında odaklandığı ana alanlar 4 tanedir: 1) Kablolu/Kablosuz haberleşme ve RF sistemler, 2) Yüksek hızlı ve çözünürlüklü veri dönüştürücüler ve karışık-işaret elektronik sistemler, 3) sayısal sistemler, 4) otomotiv ve güç yönetimi. 
 
SAVUNMA SANAYİNE DESTEK 
 
Projenin hedeflerinden birinin de Türk savunma sanayi için önemli bir ara mamulün Türkiye’de tasarımının, üretiminin ve testinin (dolayısıyla milli ürüne dönüştürülmesinin) yapılması olduğunu açıklayan Aksin, bu amaç doğrultusunda, Aselsan A.Ş. için İTÜ VLSI LABs grubu içinde çalışan mühendislerimiz savaş uçaklarında merkezi bilgisayar ile çevre birimleri arasında haberleşmeyi sağlayan SIMURG (MIL-STD-1553 Uçuş Kodu (FlightCore)) sisteminin tasarımını 18 aylık bir süre içerisinde bitirmiş ve tasarımın gerçeklenmesinin ardından başarı ile ölçümünü bitirdiklerini söyledi. Aksin, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin insansız hava aracı ANKA’da kullanılacak olan SIMURG tasarımı şu anda Aselsan A.Ş.’ye teslimi öncesinde bitirilmesi gereken sertifikasyon sürecinden geçmektedir. Dolayısıyla, kurulmaya başlamasından bu yana son derece az bir süre geçmesine rağmen projemiz öngörülerimizle uyumlu sonuçlarını gün yüzüne çıkarmaktadır.”
 
MALİYETİ ÇOK DAHA UCUZA GELECEK
 
İTÜ VLSI Ölçme laboratuvarında, dünyanın en yüksek performanslı elektronik ölçüm cihazlarını, konuyu derinlemesine bilen bir kadronun yardımıyla, hızlı bir şekilde test ihtiyaçlarının giderilmesinin maliyeti Avrupa alternatifine göre kesinlikle daha az olacağı bilgisini de veren Yard. Doç. Dr Aksin, “Laboratuvarın temel önceliği alt yapının verimli bir şekilde kullanılmasıdır. Altyapının sürdürülebilirliği anlamında verilen hizmetin bedava olması mümkün değildir. Ancak bir eğitim kurumu olan İstanbul Teknik Üniversitesinin temel motivasyonu, en yüksek kazancı elde etmek değil, alt yapının ilgili kişi ve kurumlar tarafından en verimli bir şekilde ve sürekli kullanılmasını sağlamaktır.”dedi.
 
İTÜ’DE DÜNYA ÇAPINDA BİLİMSEL ÇALIŞMA VE DOKTARA YAPILABİLECEK
 
Bu noktada, kurulu alt yapının İTÜ elektrik elektronik fakültesi içindeki tüm devre konusunda devam eden bilimsel çalışmalara pozitif katkısından da bahseden Aksin, kurulan alt yapı ile İTÜ’de elektronik donanım tasarımı alanında dünya çapında bilimsel çalışma ve doktora yapılmasının önündeki en ciddi engel kaldırıldığını kaydetti. Aksin, açıklamasını şöyle tamamladı: “Projemiz bizlerin dünyada tüm devre konusunda çalışan bilim inşaları ve şirketlerle entegrasyonumuza da son derece pozitif bir katkı sağlamıştır. Yurtdışındaki üniversitelerden gelen bilim insanlarını, kurulu alt yapımız ve sunduğu olanaklar son derece heyecanlandırmaktadır. Bu konuda pek çok küçük detay olay anlatmak mümkündür ancak iki örnek son derece önemlidir. Birincisi, 2012 yılı bahar döneminde, tüm devre tasarımı konusunda dünyaca ünlü bir bilim insanı olan İtalya Pavia üniversitesinden Dr. Franco Maloberti, biri lisans diğeri yüksek lisans olmak üzere iki dersi İTÜ, Boğaziçi, İstanbul, Işık ve Doğuş üniversitelerinden gelen öğrencilerimize İTÜ’nün dersliklerinde ve İTÜ’nün alt yapısını kullanarak vermiştir. İkinci örnek ise, 2012 Eylül ayında Işık Üniversitesi kampüsünde İTÜ, Boğaziçi, İstanbul ve Işık Üniversiteleri tarafından ortaklaşa olarak ve konusunda dünyaca ünlü uzmanların katılımı ile yapılan RF tümdevre tasarımı konusundaki çalıştaydır. “
 
(milligazete.com.tr)
Adıyamanlı Öğrenciler Uçurtma Yapmayı Öğrenecek İTÜ Kapılarını HKÜ Öğrencilerine Açtı

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi