Akıllı paraşüt depremde hasar tespiti yapacak

İTÜ Lagari Uydu Takımı'nın ABD'de düzenlenen CANSAT uydu yarışması için hazırladığı akıllı paraşütü; afetlerde hasar tespiti, kaçak yapılaşma, orman ve su havzalarının korunmasında kullanılacak

Adını ilk füze denemesini gerçekleştirdiği kabul edilen bilim adamı Lagari Hasan Çelebi'den alan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Lagari Uydu Ekibi, "2012 Texas Annual CANSAT Competition" a katılmak için çalışmalarına devam ediyor. İTÜ'lü öğrenciler, geliştirdikleri büyüyüp küçülen akıllı paraşüt projesinin kamera ve yönlendirme olanaklarıyla deprem sonrası hasar tespiti, orman ve su havzalarının korunması ve kaçak yapıların tespiti gibi faaliyetlerde kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Yumurta kırılmadan uydu inecek

Yarışmada yeryüzüne 600 metre yükseklikten itibaren kontrollü iniş yapması istenen uydunun küçük modelinin deneyle kanıtlanması gerekiyor. Uyduyla haberleşerek hız, sıcaklık, basınç ve ivme bilgileri biriktirilip grafik çizilmesi bekleniyor. Ayrıca temsili uydunun 500 metre çapında alandan ayrılmaması ve içindeki pişmemiş yumurtanın kırılmadan uydunun iniş yapması isteniyor.

"Gümrük duvarını aşamıyoruz"

Bu tür yarışmalarda deneyimli İTÜ Lagari Takım Kaptanı ve Kontrol Mühendisliği öğrencisi Berkay Doğan proje için çok çalıştıklarını ama kıt olanaklarla yurtdışından gelmesini istedikleri araçların gümrük duvarına takılmasından yakınıyor. Doğan, 90 centlik bir ürünün fiyatının yanlışlıkla 90 dolar yazılması yüzünden gümrükte haftalardır uğraştıklarını söylüyor. "Araştırma görevlileri ve öğrenciler Ar-Ge projelerinde gümrük duvarını aşmakta zorlanıyor. Zaten kıt olan kaynaklarımızı ve zamanımızı bu tür bürokratik engelleri aşmak için harcıyoruz" diyor Doğan.

Gençler fark yaratıyor

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, Lagari Uydu Ekibi ve Turkcell'in verdiği destekle ilgili "Böyle uluslararası bilimsel bir yarışmada bir Türk ekibinin de mücadele edecek olması bizleri heyecanlandırıyor. İnovatif düşüncenin, genç girişimcilerin, fark yaratan projelerin her zaman arkasında olan Turkcell olarak İTÜ ekibini maddi- manevi destekliyoruz. Umarız bu pırıl pırıl gençlerimiz Teksas'ta ülkemizi başarıyla temsil edecek ve bizleri gururlandıracak" diyor.

Deniz kirliliği tespit ediliyor

150 - 160 sayfalık raporlama için geceli gündüzlü çalıştıklarını belirten Berkay Doğan, "Proje aslında farklı amaçlar için de kullanılabilir. Orman ve su havzalarının kontrolü oldukça düşük maliyetle uydulara gerek kalmadan daha da iyi görüntülerle akıllı paraşütle çözülebilir. Bunun dışında gemilerin yarattığı kirliliği de uydu değil, bu akıllı paraşütlerle kontrol etmemiz mümkün oluyor.


Timur Sırt
Muhammed ŞAHİN Yılın En başarılı Rektörü Seçildi İTÜ Mezunlar Yurdu inşaatı hızla devam ediyor...

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi