Güray Baran
Son 180 günde 0 haber

ARI Teknokent firmalarının yaptığı COVID-19 girişimleri

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu koronavirüs (COVID-19) hastalığıyla tüm dünya yoğun bir mücadele içinde. Bir yandan aşı çalışmaları bir yandan da ilaç çalışmaları sürerken birçok ek çalışma da yapılmakta. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışmaları organize edecek bir platform kuruldu. Türkiye'de ise TÜBİTAK öncülüğünde kurulan COVID-19 Türkiye Platformu; 25 üniversite, 8 kamu kurumu, 8 firmadan toplamda 225 araştırmacıyla 16 farklı aşı ve ilaç projesi yürütüyor.

Aşı ve ilaç çalışmalarının yanı sıra hastanelerde ve günlük hayatta ucuz maliyetli solunum destek cihazları, maske ve mobil hasta takip uygulamaları gibi birçok ihtiyaca yönelik firmalar girişimleriyle destek vermekte.

Ekonomist dergisinin yayınladığı tabloya göre Türkiye’deki teknoparkların COVID-19 çalışmaları şu şekilde:

İTÜ bünyesinde bulunan İTÜ ARI Teknokent, bünyesindeki firmaların çalışmalarıyla bu süreçte ihtiyaçlara büyük bir cevap olmakta. İTÜ ARI Teknokent Eski Genel Müdürü Doç.Dr. Deniz Tunçalp’in AA muhabirine yaptığı açıklamada İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi'nin, salgın başlamadan önce normal çağrısına ek olarak "#FightCOVID19" çağrısı yaptığını belirtti. Aynı zamanda "Çağrıya sadece 3 hafta gibi kısa bir sürede aralarında heyecan verici ürünlerin de olduğu 80'den fazla başvuru geldi. Bu girişimleri yatırımcılarla, ilgili destek programlarıyla buluşturmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Biz de sizler için bu haberde İTÜ ARI Teknokent’in COVID-19 çalışmalarını derledik.

BIOEKSEN - BioSpeedy

Teknokentin biyoteknoloji firmalarından olan Bioeksen'in geliştirdiği qPCR testi, türdeşlerine oranla çok kısa bir sürede (90 dakika) sonuç vermekte. Bioeksen Kurucusu Canan Zöhre Ketre Kolukırık, "Yeni Koronavirüs salgını ortaya çıktığında, zaten iş birliği içerisinde olan HSGM ve Bioeksen, Dünya Sağlık Örgütü rehberliğinde hızlı bir aksiyon alarak, 2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde salgına yol açan virüsün (SARS-CoV-2) tespiti ile ilgili bir kit geliştirdi ve Bioeksen bu kitin üretimine geçti. Geliştirdiğimiz kitin dünyadaki diğer muadillerinden farkı, virüsün kesin tanısında klinik olarak doğru sonuçları yaklaşık 90 dakika gibi kısa bir sürede vermesi." açıklamalarında bulunmuştu.

BONI GLOBAL - Korona Takip Uygulaması

Teknokentin Ar-Ge firmalarından olan BONI GLOBAL'ın geliştirdiği mobil uygulama, firmanın internet sitesinde verilen bilgilere göre kişiler arası etkileşimi izleyerek virüsün yayılımını takip ediyor. Enfeksiyon riski altında olduğunu tespit ettiği herkese uyarı göndererek onlara neler yapmaları gerektiğine dair bilgi veriyor. Uygulamanın amacı, koronavirüs enfeksiyonu riski altındaki bir kişiyle temasa geçtiğinizde, son iki hafta içinde iletişim kurduğunuz bir kişinin Covid-19 semptomları gösterdiği veya o kişiye Covid-19 tanısı konulduğu takdirde, anında kullanıcıya bildirim göndererek virüsün toplumdaki yayılımını yavaşlatmak ve takip etmektir.

Uygulama ayrıca enfekte olmanız, enfekte olma riski olan bir kişiyle etkileşim kurmanız veya Covid-19 belirtileri olan biriyle temas kurmanız durumunda çevrenizi bilgilendirme olanağı sağlıyor.

CEIBA TELE ICU- eCONNECT

CEIBA TELE ICU’nun geliştirdiği bir uygulama olan eConnect’in temel amacı, günümüzde virüs riskinden kaynaklı olan birlikte çalışamama ve entegrasyon problemlerini önlemek. Basitçe ifade etmek gerekirse, doktorların hastalarını uzaktan anlık veri aktarımı ile kontrol edebilmesini sağlamak. Şirketin internet sitesinde verilen bilgiye göre eConnect platformu, tıbbi cihazları ve hastane sistemlerini ayrı ayrı veya birlikte tek bir marka agnostik şekilde bağlayarak tüm birlikte çalışabilirlik sorunlarını ve bağlantı sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.

İTÜ MAGNET FAB - Tridi Entübasyon Kutusu

Sağlık personelinin hastaya müdahalesi sırasında hastadan yayılan virüs konteminasyonunun saçılımını engellemek amacıyla İTÜ Magnet Fab üretim merkezinde üretilen ürün, hastanın üstünü örtecek şekilde tasarlanan şeffaf bir kutudur. Yandaki kapaklı boşluklar, diğer sağlık personellerinin de yardım etmesine olanak sağlar.

MONEY SHOWER, Clean Money Clean Life

Herkes paraların ne kadar hijyenden uzak olduğunu bilir. Yapılan bir araştırmanın Avrupa'daki her paranın üzerinde ortalama 500 farklı türde 26 binden fazla bakterinin bulunduğunu göstermektedir. Teknokent bünyesinde çalışmalarını sürdüren Money Shower firması, özellikle son birkaç aydır tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının yayılımını engellemek amacıyla bir ürün geliştirdi. Firmanın belirttiğine göre bu ürün, ATMleri 15 dakikada hijyenik ve çevreci ATM'lere dönüştürebilmekte. Firmanın kurucu ortağı olan Furkan Eruçan’ın belirttiğine göre bu dezenfekte işlemi, verimli ve güçlü bir UVC ışık teknolojisi sayesinde gerçekleştiriliyor.

Thing Shower

Clean Money Clean Life (CMCL) ile aynı şirketin ürünü olan Thing Shower, bir bakıma CMCL’nin taşınabilir hali. Ultraviyole ışık teknolojisi kullanılan ürün şirketin kendi sitesinde satışa sunulmuş durumda.

Sentromer DNA Teknolojileri - Sentroplex

Sentromer DNA Teknolojileri, sentetik oligonükleotit ve hızlı tanı kitleri geliştirip üreten, 2009 yılında Teknokent’te kurulmuş olan bir biyoteknoloji firmasıdır. COVID-19 hastalığının ortaya çıkması ve yayılması sonucu doğan kit ihtiyacını karşılamak üzere çalışan firma 90 dakikada sonuç veren bir PCR test üretti.

Test kitinin üretiminde Real Time PCR teknolojisinin kullanıldığını belirten şirketin kurucusu Pınar Akalın ayrıca şunları da söylemekte: “Çin’de virüsün çıktığını duyar duymaz, Dünya Sağlık Örgütü ve ilgili tüm kurumların çalışmalarını, yayınlarını takip ederek hemen çalışmaya başladık. Kit’i üretmek için iki şey şart. Biri DNA sentezi, diğeri de enzim. Maalesef enzim Türkiye’de yok, onu yurtdışından sağlayarak denemelere başladık ve COVID-19 kitini ürettik.”. Ayrıca Pınar Akalın, Türkiye’nin ilk geniş skalada sentetik DNA’sını üreten kişidir.

Evana - Otomatik temassız ateş ölçer

Teknokent’te akıllı elektronik kalorifer vanaları ve akıllı termostatlar üzerine çalışmalar yapan Evana, COVID-19'un en büyük belirtisi olan ateş için otomatik temassız ateş ölçer geliştirdi. Hızlı bir şekilde binalarda, toplu taşıma araçlarında kolayca ateş ölçebilen ateş ölçer, 37.3 derece ve üstünde ikaz vermektedir.

Ayrıca sağlık çalışanları için üretilen bazı ekipmanlar

  • İTÜ Magnet Fab - Tridi Medikal Yüz Maskesi/Siperliği
  • Memsis Çevre Teknolojileri Ar-Ge ve Gama Ar-Ge iş ortaklığı - N95 Maske
  • OO - Kuma A.Ş- Medikal Yüz Maskesi/Siperliği
  • Swenna - Koruyucu Tulum

 

Yeni akademik takvim belli oldu İTÜ'de çekilmiş 7 dizi sahnesi | Bazı sahneleri hiç farketmemişiz bile!

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi