Cimriler Yarışıyor

Cimriler yarışıyor

Avrupa çapında binlerce öğrencinin katıldığı Shell Eco-Marathon’a bu yıl 16 takımla katılıyoruz.

Royal Duch Shell tarafından her yıl düzenlenen, Avrupa çapında binlerce öğrencinin kendi ürettikleri, az enerjiyle fazla yol kateden araçlarla yarıştıkları Shell Eco-Marathon’a, bu yıl 26 ülkeden 200’ü aşkın takım, 3 bini aşkın öğrenci katılıyor. Yarışlara Türkiye’den de 13 üniversite ve 2 lisenin 16 takımı katılacak. 15-18 Mayıs’ta Hollanda’nın Rotterdam kentinde düzenlenecek yarışmada hedef, 16 kilometrelik pistte 40 dakika boyunca en az yakıtı tüketmek. 
Öğrencilerin tasarlayarak ürettiği araçlarla gerçekleşen Shell Eco-Marathon’da takımlar yarışa “Prototip” ve “Şehir Konsepti” adlı iki kategori altında katılıyor. Yarışları izlemek ve Shell Enerji Laboratuvarı’nı ziyaret etmek için Rotterdam’a 50 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor.

HER ŞEY BİR İDDİAYLA BAŞLADI

  Shell Eco-Marathon’un temeli, şirkette çalışan biliminsanlarının, en az yakıtla en uzun mesafeyi kimin gidebileceğini görmek amacıyla kendi aralarında girdiği bir iddiaya dayanıyor. Mileage Marathon adıyla yapılan 1939’da ilk kez yapılan yarışta, 1 litre yakıtla yaklaşık 20 kilometre yol kat edilmişti. Yarış, 1985 yılında, her yıl çok sayıda ülkeden binlerce öğrencinin katıldığı Shell Eco-marathon’a dönüştü ve bu yıl 30’uncusu yapılacak.

ÖĞRENCİLER DENEYİM KAZANIYOR

Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti (Urban Concept) otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda, araçlara güç vermek için dizel, benzin, likit petrol gaz (LPG), Gas-To-Liquid (gazdan sıvıya/GTL), etanol gibi konvansiyonel yakıtların yanı sıra hidrojen, güneş enerjisi veya elektrik (güneş enerjisi destekli) gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor. 2013’de farklı olarak, güneş ve akü beslemeli elektrik kategorilerinin birleşimi olan yeni bir kategori daha yer aldı. Tüm hazırlıkları kendileri yapan öğrencilere, araç üretiminin yanı sıra strateji geliştirme, organizasyon, pazarlama ve uygulama konularında da yeteneklerini gösterme ve deneyim kazanma fırsatı sunuyor.

Piste çıkacak Türk takımları
- Ankara Üniversitesi: Ankara Üniversitesi High-Tech Kulübü, “ANKA-Felix” adlı aracıyla prototip elektrikli aracıyla katılıyor.   

- Ankara Üniversitesi: Hidroket Takımı, “Hidroket Pars” isimli aracıyla şehir tipi hidrojen kategorisinde yarışacak. 

- Boğaziçi Üniversitesi: BUHAR (B.Ü. Hidrojen Arabası) Takımı, Prototip hidrojen kategorisinde yarışıyor. 

- Celal Bayar Üniversitesi: EcoMagnesia takımı, “Tarzan MII” isimli aracıyla Prototip elektrikli araç kategorisinde mücadele edecek. 

- Erciyes Üniversitesi: 2006 yılında kurulan TYEKK (Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Kulubü) yarışmaya prototip elektrikli araç kategorisinde “Electro Er” adlı araçlarıyla katılıyor. 

- Gediz Üniversitesi: Ağırlıklı olarak makina, endüstri ve elektrik/elektronik mühendisliği öğrencilerinden oluşan GTECH takımı, “GGC-2” ile benzinli prototip araç kategorisinde yarışacak. 

- Hacettepe Üniversitesi: Optimus takımı “Hudro” isimli aracıyla prototip hidrojen kategorisinde yarışacak. 

- İstanbul Teknik Üniversitesi: İTÜ Makine Mühendisliği öğrencilerinin yeni ulaşım çözümleri bulmak amacıyla kurduğu Facilis takımı, Şehir Konseptine sahip elektrikli araç “Zahar” ile yarışacak. 

- Kırıkkale Üniversitesi: HidroKale Takımı, “HydroCastle” adlı ptototip hidrojen aracıyla katılıyor. 

- Marmara Üniversitesi: Hydro Marmara Takımı, “Hydrop V1” adlı prototip hidrojen aracıyla katılıyor. 

- Sakarya Üniversitesi: Sakarya University takımı  “Evrim 3” ile şehir konsepti elektrikli araç kategorisinde yarışacak. 

- Yeditepe Üniversitesi: YUEMT takımı, “Cereyan7-II” ile şehir konsepti elektrikli araç kategorisinde yarışacak. 

- Yıldız Teknik Üniversitesi: Ae2 Project Team, “Istanbul” ile prototip elektrikli araç kategorisinde yarışacak. 

- Beşiktaş Sakıp Sabancı Lisesi: Sabancı Engineering Team, “Produck” ile Şehir Konsepti benzin kategorisinde yarışacak. 

- Şişli Terakki Lisesi: Daha önce dokuz kez Shell Eco-Marathon’a katılan TEAM Terakki bu yıl “Terakki Electric 2014” ile Şehir Konsepti elektrikli araç kategorisinde yarışacak.  

Kaynak: Hürriyet Kampüs

7. UçArı Ulusal Vaka Analizi Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu BIOTECH '14 3-4 Mayıs'ta İTÜ'de

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor