Yıldız
Son 180 günde 0 haber

Ek sınav hakkı uygulamaya giriyor

2019-2020 Güz Dönemi'nin son haftalarından itibaren tartışma konusu olan ek yarıyıl sonu sınav hakkı, Bahar Dönemi ders kayıtlarından hemen önce üniversite senatosu tarafından yayınlanan duyuruyla birlikte resmiyete kavuştu. 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme, akademik takvimde de değişikliklere sebep oldu.

Ek sınav hakkından kimler yararlanabilecek?

Yeni uygulamaya göre bir dersten FF veya BZ harf notuyla kalan öğrencinin, dersi aldığı dönemi takip eden 2 yarıyıl sonunda final sınavına girme hakkı olacak. Ancak bu haktan yalnızca

  • Lisans programlarından birine kayıtlı (UOLP hariç)
  • Azami öğrenim süresini doldurmamış
  • Dersi aldığı dönemde yıl içi ders koşullarını (devamsızlık, laboratuvar, vb.) sağlamış
  • Dersten FF veya BZ harf notuyla kalmış   

öğrenciler faydalanabiliyor olacak.

Uygulamanın kısıtlamaları neler?

Yeni sistemde bazı kısıtlamalar da mevcut. Mesela İngilizce yeterlilik sınavları için ve yaz okulunda alınan dersler için ek sınav hakkı verilmiyor. Aynı şekilde DD veya daha yüksek bir harf notuyla geçtiğiniz ya da VF ile kaldığınız ders için ek sınav hakkınız bulunmuyor. Eğer final sınavı yapılmayan bir dersten kaldıysanız yine ek sınava giremiyorsunuz. (Final sınavı yapılmayan derslere buradan ulaşabilirsiniz). Ayrıca 1. ek sınavdan geçer not almanız durumunda 2. ek sınava da giriş hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz.

Bunlara ek olarak, ek sınav hakkınızın olduğu derse veya denkliği olan bir derse kayıt yaptırmanız durumunda daha sonra bu dersten tümüyle çekilseniz (T) bile o dönemki 2 ek sınav hakkınızı da kaybetmiş oluyorsunuz.

Ek sınavlara giriş hakkınız olması durumundaysa bu hakkı erteleme şansınız bulunmuyor; yalnızca dersi aldığınız dönemi takip eden 2 dönem sonunda sınavlara girebiliyorsunuz. Yani 2019-2020 Güz Dönemi'nde bir derse kayıt yaptırıp bu dersten kaldıysanız, 2019-2020 Bahar Dönemi sonunda 1. ek sınav hakkınız ve 2019-2020 Yaz Okulu sonunda 2. ek sınav hakkınız tanımlanmış oluyor. Bu da, ek sınav hakkını 2019-2020 Güz Dönemi'nde alıp kalmış olduğunuz derslerden itibaren kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

Bu koşulların yanı sıra ek sınavlar için mazeret sınavı olmadığını da belirtelim.

Ek sınavlar ne zaman yapılacak?

Akademik takvimde yapılan düzenlemeye göre Bahar yarıyıl sonu sınavları ile birlikte Güz Dönemi'ne dair 1. ek sınavlar, Yaz Okulu finalleri ile birlikte Güz Dönemi'ne dair 2. ek sınavlar ve Bahar Dönemi'ne dair 1. ek sınavlar yapılacak.

Güncellenen akademik takvime buradan ulaşabilirsiniz.

Not değerlendirmesi nasıl olacak?

Ek sınav hakkını kullandığınız ve bu sınavdan geçer not aldığınız durumda, dersi aldığınız dönemdeki yarıyıl içi not ortalamanız ve ek sınav notunuz beraber değerlendirilecek. Bağıl not sistemine uygun olarak hesaplanacak olan harf notunuz ise derse kayıtlı olduğunuz dönem açılan sınıfın not sistemine eklenerek transkripte yansıtılacak, ancak o döneme ait akademik başarı sıralamasını etkilemeyecek.   

Detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

arı24 yeni ekip arkadaşlarını arıyor! İTÜ'de eğitim sistemi dökülmeye devam ediyor: MAT havuz dersleri sınav sistemi değişti

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor