Güray Baran
Son 180 günde 0 haber

Tercihlerde İTÜ: Bölümlerin 2020'de İTÜ içi sıralaması

2020 yılının zorlu şartları altında geçen YKS süreci ardından öğrenciler tercihlerini yaptı ve üniversitelere yerleştiler. Bu haberimizde sizlere 2019-2020 ve 2020-2021 dönemlerinde İTÜ bölümlerinin taban-tavan puanlarını ve İTÜ içinde taban puanlarına göre sıralamalarını paylaşacağız.

Bu haberimizde kaynak olarak ÖSYM'nin kendi resmi web sitesinde paylaştığı verileri kullandık, bu verilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Not: İTÜ içi sıralamada bölümlerin %30-%100 İngilizce ve UOLP'sinden taban puanı yüksek olan baz alınmıştır.

Öne çıkan noktalar

Yapay Zeka Mühendisliği

Tabloya bakıldığında ilk göze çarpan bölümlerden biri Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü oluyor. Daha birkaç ay önce, önceki rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından bir televizyon programında YÖK’e bölümün açılışı için başvurulduğu duyurulmuştu. İlk öğrencilerini bu yıl alan bölüm, şimdiden İTÜ’nün en yüksek puanla öğrenci alan üçüncü bölümü konumunda.

Uzay Mühendisliği

Üst sıralamalardaki bölümler Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği’nin gelmesiyle beraber sıralamalarını en az 1 kademe düşürmüş olsalar da, İTÜ’nün yüksek puanlarla öğrenci aldığı bölümlerden biri olan Uzay Mühendisliği’nin sıralaması 8’den 7’ye yükselmiş durumda.

Makina Mühendisliği

Sıralamaya Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümünün eklenmesiyle beraber diğer bölümlerin sıralamalarında hafif kaymalar olsa da Makina Mühendisliği’nin sıralamadaki keskin düşüşü dikkat çekici durumda. 2019’da İTÜ'nün en yüksek puanla öğrenci aldığı 6. bölüm iken bu sene 10. sıraya geriledi.

Mimarlık

Son birkaç yıldır Türkiye genelinde sıralaması düzenli olarak düşüşte olan Mimarlık bölümü geçen yıl İTÜ içi sıralamada 10. sırada iken 12’ye düşmüş durumda.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (UOLP-SUNY Maritime)

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (UOLP-SUNY Maritime)(%50 İndirimli) bölümü geçtiğimiz yıl sıralaması 27 iken büyük bir artışla 16. sıraya yükselmiş durumda ancak bu artış bölümün popülerliğindeki artıştan dolayı değil de tek kontenjanlı olmasından kaynaklı olabilir.

İnşaat Mühendisliği

Mimarlık bölümü gibi İnşaat Mühendisliği'nin de son birkaç yıldır hem Türkiye genelindeki sıralaması hem de İTÜ içi sıralaması geriliyor. 2019’da İTÜ’nün en yüksek puanla öğrenci alan 12. bölümü konumunda iken 2020 yılında bu sıralama 17’ye düşmüş durumda. İnşaat Mühendisliği geçtiğimiz yıl da 2018'e göre hem Türkiye genelinde hem de İTÜ içi sıralamalarda keskin bir düşüş yaşamıştı.

Yeni rektör yardımcıları ve genel sekreter görevlerine başladı Aramıza hoş geldin yeni İTÜ'lü! İşte kayıt için bilmen gerekenler

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi