Mert
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'de bir inovasyon laboratuvarı: CBILAB

CBILAB, 2015 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde, aklında bir proje fikri olan öğrencilerin bunları geliştirmesine olanak sağlamak ve projesi sürecinde yardımlaşabileceği farklı alanlardan öğrencilerle tanıştırmak amacıyla kurulmuş bir inovasyon laboratuvarı.

Laboratuvarda şu anda tasarım, yazılım, mekanik, elektronik ve bunlar gibi alanlarda çeşitli projeler geliştiriliyor. Projelerin sosyal sorumluluk yönünün güçlü olmasının yanı sıra projelerde aranan önemli özelliklerden biri de pazarlanabilir olması. Bu sayede  öğrencilerin kendi geliştirdikleri projeler üzerinden gelecekte bir iş modeli kurabilmesi de amaçlanıyor.

CBILAB'deki projeler nelerdir?

 1) Diz kapağının belli bir bölümü parçalanmış olan bir köpeğe organik uyumlu maddeden üç boyutlu tarayıcılar ve üç boyutlu yazıcılar sayesinde yapay diz kapağı yapılmış ve ameliyatta başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Proje şu an patent sürecinde.

 2) CBILAB VR Studios tarafından geliştirilen ve bir funding platformu olan Kickstarter’a çıkmak üzere olan Türkiye’nin ilk yerli VR oyunu Manmade Game geliştirilmektedir.

3) Yine yakında Kickstarter’da görebileceğiniz Pinteeth, çocukların diş macunuyla bilinçsiz bir şekilde fazla florürden alabilecekleri zararı en aza indirmeyi amaçlamakta.

4) Malzemenin mekanik özelliklerini belirlemede kullanılan ve Türkiye’de üretimi olmayan, ithal edildiğinde maliyeti 18.000$’ı bulan iklimlendirme makinası 2.000$ maliyetle CBILAB’de yapılmış,  İTÜ Makine Fakültesi hizmetine sunulmuştur.

İTÜ'nün en donanımlılarından

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi 309 No'lu odada yer alan CBILAB, tamamen gönüllülük esasına dayanarak öğrenciler tarafından yürütülen bir kuruluş ve tüm maddi imkânları çeşitli firmalarla iş birliğine gidilerek yapılan projelerden ve bağışlardan geliyor. Bu bağışlar sayesinde CBILAB, İTÜ’nün en donanımlı laboratuvarlarından biri konumunda.

3B yazıcılar, 3B tarayıcılar, CNC makinesi, torna tezgahı, freze, yüzlerce arduino, elektronik cihazlar, her çeşit alet edevat, mühendislik yazılımları, dronelar ve pek çok diğer elektronik-mekanik imkan ile CBILAB, geniş bir altyapıya sahip.

CBILAB'in bir parçası olmak için

Projesi olmayan ancak yetenekli ve istekli öğrenciler dışında kendi projesi olan öğrencilere de projelerini geliştirmek üzere CBILAB'in kapısı her zaman açık. Laboratuvarda hazırlıktan yüksek lisansa, Makine Mühendisliği'nden İşletme Mühendisliği'ne kadar pek çok farklı bölümden öğrenciler bulunmakta. CBILAB hakkında daha detaylı bilgi için CBILAB sosyal medya hesaplarını takip edebilir,  internet sitesine de buradan göz atabilirsiniz.

Ayrıca geliştirdikleri Türkiye’nin ilk yerli VR oyunu Manmade'i desteklemek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Manmade Oyununun Fragmanı:

İTÜ'lü bir bilim insanı: Ahmet Hamdi Peynircioğlu İTÜ öğrencilerinden birincilik getiren insansız hava aracı

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor