KYK 2013 başvuruları başladı

KYK 2013 başvuruları başladı. İşte ayrıntılar; Eğitim ve Öğretim Yılı için KYK Yurt ve Burs Başvuruları 29 Temmuz pazartesi günü saat 10.00’da başladı. KYK Yurt Başvuruları sayfası yayında, sayfaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yurt, Burs ve Öğrenim Kredisi başvurularıekranında,  KYK Yurt, Burs ve ÖğrenimKrеdіsі başvuruları  ve  KYK Kredi/BursBaşvuruları(уurt içi vе уurt dışı) işlemleriyapılabilmektedir. Yurt, Burs ve Krediimkanlarından yararlanmayı düşünen adayların bilgileri eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurmaları önemlidir. Yurtkur’ aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz;

http://www.kyk.gov.tr/kyk/html/index.html
 
2013-2014 KYK ilk defa yurt başvurusunda bulunacak öğrenciler için KYK reѕmi internetѕiteѕinden açıklama yаptı.

Yurtkur'dаn yapılan açıklamada, 2013-2014 öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavına girеrеk yurt içi-yurt dışında іlk dеfa herhangi bir yükseköğretim programına girmeye hakkazanan hazırlık ve 1.ѕınıf öğrеncilеrdеn yurtlarda bаrınmаk іѕteyenler başvuracaktırdenilmektedir.

Müracaatta Dikkat Edilecek Hususlar Şöyle;

Yurt müracaatında bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından Kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırılacaktır. Beyanlarınızın doğru olmadığının tespit edilmesi halinde yurt hakkınız iptal edilecektir.

  • İnteraktif müracaatınızı yaparken her alanı dikkatlice inceleyin, konuyu tam olarak kavradıktan sonra ilgili alanı cevaplayınız.
  • Hatalı, eksik bildirim, gerçeğe aykırı beyan yurda girmenizi engeller.
  • Kimliğiniz ile ilgili bilgileri, mutlaka nüfus cüzdanınıza bakarak cevaplayınız.
  • Evli iseniz ve eşiniz çalışıyor ise aylık net gelirini tam ve doğru olarak yazınız.
  • Müracaatların bitim tarihinden itibaren, ailenin sosyo ekonomik ve öğrencinin öğretim durumunda meydana gelen değişikliğin, müracaat tarihinin bitimini takip eden 30 gün içinde Kuruma bildirilmesi halinde değişiklikler değerlendirmede dikkate alınacaktır.
  • Müracaat ettikten sonra müracaat tarihleri arasında her zaman başvuru güncellemesiyapabilirsiniz.

KYK Başvuru sonuçları için TIKLAYINIZ

Yurtlarda Barındırma Koşulları:

Bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlı olmak kaydıyla yurtlarımızda;
  • Ailesi yurdun bulunduğu şehir veya Büyükşehir belediye sınırları dışında oturan Ülkemiz öğrencileri (şehiriçi nakil araçlarından yardımsız faydalanamayan âmâ, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayan öğrenciler hariç),
  • Taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunmayan öğrenciler,
  • Ülkemize eğitim ve öğretim görmek üzere gelen Türkiye Burslusu,
  • Kurum ve diğer kuruluşların yurtlarından süresiz çıkarma cezası almamış öğrenciler,
  • Yabancı uyruklu öğrencilerden, yukarıdaki şartlarla birlikte ikamet tezkeresine sahip olanlar, barındırılmaktadır.
Yurt Başvuruları:
 
Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve birinci sınıf öğrencilerinin yurt,burs,öğrenim kredisi ve katkı kredisi başvuruları;Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra internet aracılığıyla kurumumuz internet adresi www.kyk.gov.tr adresinden yapılmaktadır. 
Başvuru sırasında;'burs,öğrenim kredisi ve katkı kredisi ile yurt istiyormusunuz' bölümlerinin boş bırakılması halinde başvurular değerlendirmeye alınmamaktadır. 
Değerlendirme sonuçları;kurumumuz internet adresi www.kyk.gov.tr adresinden duyurulmaktadır.Asıl listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilere yurdun adı,yerleştirilmediyse yedek sırası bildirilmektedir. 
Ara sınıf öğrencileri ile yüksek lisans, doktora,ön kayıt ve özel yetenek öğrencilerinin yurtlara başvuruları; YURTKUR'un www.kyk.gov.tr adresindeki internet sayfasından yapılmaktadır. Başvuruların kabul edileceği tarihler ve süreler her yıl Genel Müdürlükçe tespit edilmekte olup, genellikle bu başvurular;
 
  • Ara sınıflar için Temmuz ayı,
  • Yüksek lisans, doktora, ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim programına girecek öğrenciler için ise Eylül ayı içerisinde gerçekleşmektedir.
Artık yıl öğrencileri ise daha önce barındıkları yurt müdürlüklerine, tespit edilen sürede başvurarak, ancak bir öğretim yılı yurtta barındırılmaktadırlar. Bu başvuruların değerlendirme işlemi Bölge Müdürlüklerinin bulunduğu illerde bölge müdürlüklerince, bölge müdürlüğü bulunmayan illerde ise yurt müdürlüklerinde oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmaktadır. 
Belirlenen sürede başvuruda bulunmayanların başvuruları Bölge Müdürlüklerinin bulunduğu illerde bölge müdürlüklerince, diğer illerde ise yurt müdürlüklerince kabul edilerek yurtta boş yer olması halinde yerleştirme işlemi yapılmaktadır. 
Yurtta barınmakta iken tatil (Temmuz-Ağustos-Eylül ) aylarına ait yurt ücretlerini zamanında ödememeleri nedeniyle öğretim yılı sonunda kayıtları silinen öğrenciler, müteakip öğretim yılında yurtta tekrar barınmak istedikleri takdirde ara sınıf başvuruları için belirlenen tarih ve sürede www.kyk.gov.tr adresindeki internet sayfasından başvuruda bulunabileceklerdir.
 
KURUM YURTLARINDA BARINMAK İÇİN BELİRLENEN TARİHLERDE MÜRACAAT EDEN ÖĞRENCİLERDEN YURDA KESİN KAYITTA İSTENEN BELGELER:
 
1 - Öncelik Belgesi
  • Şehit ve gazi çocuğu ile malullük, vazife malullüğü veya harp mamullüğü aylığı alanların çocukları ile vazifa malullüğü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları(Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)
  • Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40'ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler (Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor)
  • Lise ve dengi öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar (T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığa Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınacak belge)
  • Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
  • Milli olmuş Amatör sporcular (Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
  • Anne ve babası vefat edenler, (Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)
  • Anne ve babası kanunen ayrı olanlar, (Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)
2 - 6 adet son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf
 
NOT : Belirlenen tarihlerde müracaat eden öğrencilerin yurtlara yerleştirilmesinden sonra yurtta boş yer olması halinde yurda kabulü yapılacak öğrencilerden 6 adet fofoğraf ve öğrenci belgesi istenecektir.
 
Yurtlarda Barınma Süresi:
 
Kurum yurtlarında barınmak üzere başvuran öğrencilerden kesin kaydını yaptırmış olanlardan;
Devam ettikleri yüksek öğretim kurumunun normal öğrenim süresi kadar,
Ara sınıflarda yurda girenler, geri kalan öğrenim süresi kadar,
Normal öğrenim süresinde öğrenimini bitiremeyen öğrencilerden, ihtiyaç sahibi ve yurttaki iyi hali tespit edilenler yurtta atıl kapasite olsa dahi en fazla bir öğretim yılı (artık yıl) yurtlarda barındırılırlar. 
 
Öğrenciler, o öğretim yılı içerisinde hangi tarihte yurda kayıt yaptırmış olursa olsunlar bir öğretim yılı barınmış sayılırlar.
Yurt Ücreti ve Depozito İşlemleri :
 
Yurtlarda ücret ödenerek barınılır. Yurdun fiziki yapısı ve barındırma durumuna göre farklı yurt ücreti de alınabilmektedir.
 
Yurt Ücreti Ne Zaman ve Nasıl Ödenecektir?
 
Yurt ücretleri, yurt müdürlüklerince öğrencinin barındığı yurttan veya T.C. Ziraat Bankası aracılığıyla tahsil edilir.
Ücretler aylık olarak ayın son iş günü saat 14.00'a kadar ödenir
Öğrenciler Temmuz- Ağustos- Eylül dönemine ait yurt ücretlerini(3 aylık olarak) en geç Temmuz ayı son iş günü saat 14.00'a kadar ödemek zorundadırlar. Aksi takdirde yurtla ilişikleri kesilir. Bu durumdaki öğrenciler tekrar yurda girmek istedikleri takdirde, yeni başvuran öğrencilerle birlikte aynı işleme tabi tutulurlar.
Belirtilen sürede yurt ücretini ödemeyenlerin barındıkları aya ait ücretleri depozitolarından mahsup edilir.Kalan depozitoları iade edilerek yurtla ilişikleri kesilir. Bu öğrencilerin tekrar başvurmaları ve yurtta boş yer olması halinde, o öğretim yılı için iki kat depozito alınarak yeniden yurda kayıtları yapılır. Öğretim yılı sonunda gerekli iade işlemi yapılarak normal depozito ile barındırılmaya devam edilir.
Bir öğretim yılında yurt ücretini süresinde ödememe nedeniyle iki defa yurtla ilişiği kesilen öğrencilerin depozitoları irat kaydedilir ve o öğretim yılında yurtlara alınmazlar.
 
Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına ait yurt ücretlerini peşin yatırmayan öğrencilerin kaydı silinir. Bu durumdaki öğrenciler tekrar yurda girmek istedikleri taktirde ara sınıf öğrencilerinin başvurularının kabul edildiği süre içerisinde yeniden başvurabilirler.
Yurt ücreti ödenirken öğrencilerin talep etmesi halinde günü gelmeden ileriki ayların ücreti peşin olarak ödenebilmektedir. Bir yıllık erken ödemelerde %20 indirim uygulanmaktadır.
Artık yıl öğrencilerinden yurt yatak ücreti iki katı olarak tahsil edilir.
Öğrenci yurttan kaydının silinmesini takip eden günden itibaren 10 gün içinde peşin yatırdığı yurt ücretini almazsa bu ücret kuruma irat kaydedilir.
Yurtta barınmakta iken kendi isteği ile kaydını sildiren öğrencilerin tekrar başvurmaları ve yurtta boş yer olması halinde, o öğretim yılı için iki kat depozito alınarak yeniden yurda kayıtları yapılır, öğretim yılı sonunda gerekli iade işlemi yapılarak normal depozito ile barındırılmaya devam edilirler.
Yurtlarda barınmaya devam edip de son ay veya döneme ait yurt ücretinin ödendiğinin belgelenmesi kaydıyla, diğer il ve ilçelerdeki Kurum yurtlarında 10 güne kadar ücretsiz barınma imkanı sağlanmaktadır. 
 
Ayrıca, yurtlarda barındırılan öğrencilerden diğer il ve ilçelerde sınav, kurs, staj, yaz okulu ve benzeri eğitim faaliyetlerine katılanlar, yurt ücretlerini (yaz ayları için ise yaz aylarına ait yurt ücretlerini) ödediklerini belgelemeleri kaydıyla faaliyette bulunduğu il ve ilçelerdeki Kurum yurtlarında faaliyet süresince ücretsiz kalabilirler. 
 
Depozito Nedir?
 
Öğrencilerin zamanında yatırılmayan yurt ücretlerine veya yurtta yapacakları zarara karşılık olarak tutulan paradır.
 
Depozito miktarı her yıl aylık yurt yatak ücretine paralel olarak değişebilir. Depozito farkı yurtta kayıtlı öğrencilere tamamlattırılır.
 
Bildirilen sürede (en son Aralık ayı içerisinde) depozitosunu tamamlamayan öğrencilerin yurttaki mevcut depozitosu irat kaydedilerek, yurtla ilişiği kesilir. Bu sebeple ilişiği kesilen öğrenciler 10 gün içerisinde yeniden başvurmaları ve boş yer bulunması halinde yurtta barındırılırlar.
 
Yurt Ücreti ve Depozito Alınmayacak Öğrenciler
 
Devletin koruması altındaki öğrencilerden, şehit ve gazi çocuklarından yurt ücreti ve depozito alınmaz.
Yurtlarda barınan kesin kayıtlı öğrencilerden maddi zaruret içerisinde bulunanlar ve zorunlu sebeplerle ödeme güçlüğüne düşenlerden yurt ücreti alınmamasına Genel Müdür'ün teklifi üzerine Yönetim Kurulunca karar verilebilir.
İzin İşlemleri:
 
Kurum yurtlarında barınan öğrencilere, yüksek öğrenim kurumlarının akademik takvimleri gereği verilen tatiller ile haftasonu (Cumartesi-Pazar ve diğer resmi tatiller hariç) , bir öğretim yılında toplam 60 güne kadar izin verilebilmektedir.
 
Hafta boyunca derslere sürekli devam zorunluluğu olmayan öğrenciler, devam etmekte oldukları yükseköğretim kurumlarından, dersi olmadığı günlere ait resmi yazı getirmeleri halinde almış oldukları izin 60 günlük izin süresine dahil edilmez.
 
Barındırılmakta Olan Öğrencilerin Hangi Sebeplerle Yurtla İlişiği Kesilir?
 
Yurda girmek için aranılan şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmiş olanların,
Taksirli suçlar hariç, tecil edilmiş olsa dahi hakkında mahkumiyet kararı verilenlerin,
Yurt kurallarına uymayıp, süresiz uzaklaştırma cezası alanların,
Yurt ücretini zamanında ödemeyenlerin,
Devam etmekte oldugu öğretim kurumundan üç ay ve daha fazla uzaklaştırma cezası alanlar ile okulla ilişiği kesilenlerin, yurtla ilişiği kesilir.
Yurtlarda Kullanım ve Sorumluluğunuza Verilen Malzemeler Nelerdir?
 
Kaydı yapılan öğrenciye kalacağı oda ve yatak numarası yurt idaresince bildirilmektedir.
Yatağınıza en yakın bir dolap da kullanımınıza tahsis edilmektedir.
Nevresim takımı, yastık ve battaniye yurt malzeme deposundan verilmektedir.
Küçük İşletmeler :
 
Kurum yurtlarında bulunan lokanta - kantin, kafeterya, çamaşırhane, fotokopi, ayakkabı tamiri, terzi, bilardo, internet kafe vb. işletmeler öğrencilerimizin ihtiyaçlarının karşılamak üzere hizmet vermektedir.
Roger Waters 75 TIR'la bugün İstanbul'da LYS'de yönetmelik skandalı

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi