Meteoroloji Mühendisliği Brifing Odası açıldı

23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kutlamaları kapsamında İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü tarafından "Şehircilik Meteorolojisi Çalıştayı" ve "Meteoroloji Mühendisliği Brifing Odası" açılışı gerçekleşti.

Şehircilik ve meteoroloji konusunda uzman ve akademisyenlerin katıldığı "Şehircilik Meteorolojisi Çalıştayı" Meteoroloji Mühendisi Çetin Gül'ün bağlama dinletisi ile başladı.Meteorolojik açıdan şehirlerin değerlendirildiği çalıştayın açılış konuşmasını, İTÜ Meteoroloji Mükendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin yaptı.Meteorolojinin disiplinler arası bir bilim olduğunu ve özellikle Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama Bölümleriyle ortak çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Meteoroloji hayati öneme sahip bir alandır.Meteoroloji, afetlerden korunmak için, su kaynaklarının korunması için, ulaşım, havacılık, denizcilik gibi birçok alanda etkin bir role sahiptir" dedi.

"Meteoroloji şehircilikten ayrı düşünülmemeli"

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da meteoroloji biliminin dünyada hak ettiği yeri bulamadığını belirterek, "Şehircilikte altyapıdan üstyapıya kadar bütün alanlarda meteorolojinin yeri olması gerekiyor.Ülkemizde binalar sadece barınma amaçlı inşa ediliyor.Bu nedenle şehirlerde yaşadığımız kronik sorunlarla karşı karşıyayız.Meteoroloji ve çevre gibi bilimler ülkelerin gelişmişliği ile bağlantılı olarak ilerliyor.Meteoroloji imar yasasında, kanunlarda ve yönetmeliklerde yer bulmalı" diye konuştu.

 

"İstanbul laboratuvar gibi"

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca ise meteoroloji biliminin hemen her alanı ilgilendirdiğini vurgulayarak, açılışı yapılan Brifing Odası'nın meteoroloji mühndisliği için gerekliliğine dikkat çekti.Brifing odası sayesinde öğrencilerin verileri nasıl değerlendirmeleri gerektiğini öğreneceklerini söyleyen Karaca, meteoroloji biliminin ve meteoroloji mühendislerinin sektörde daha etkin rol alması için Rektörlük olarak her zaman destek sunacaklarını vurguladı.Karaca, iklimin ve meteoroloji biliminin çağlar boyunca önemini hep koruduğuna işaret ederek "Binlerce yıl önce insanlar iklim değişiklikleri yüzünden göçebe hayat sürüyorlardı.Günümüzde yerleşik toplumlar halinde yaşıyoruz ve iklim değişikliklerine uyum sağlamak zorundayız.Şehir iklimi araştırmalarında en önemli laboratıvar İstanbul'dur aslında" dedi.

 

Hava olaylarının tahmini

Şehircilik Meteorolojisi Çalıştayı açılış konuşmalarının ardından Meteoroloji Mühendisliği Brifing Odası açılışı yapıldı.Açılış kurdelesini Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca ve bir öğrenci kesti.Açılışın ardından Prof. Dr. Sibel Menteş kısa bir sunum yaparak Brifing Odası hakkında bilgi verdi.

Atmosferin seviye sevite katmanlarını gösteren 13 ekranlık harita duvara sahip İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Brifing Odasında önemli hava olaylarının önceden tahmini yapılabilecek.İstanbul ve önemli il merkezleri için hava tahmini konusunda kamu ve özel kurumlara meteorolojik destek verilebilecek.Aynı anda pek çok haritanın yorumlanabileceği laboratuvar, öğrencilere teorik bilgileri pratiğe geçirirken görsel bir destek sunacak.Şu an kullanılan haritaların uluslararası hava istasyonlarından alındığı laboratuvarda en kısa zamanda İTÜ'nün ürettiği haritalar üzerinden hava tahmini yapılabilecek.

 

İTÜ Orienteering başarısı İTÜ Radyosu en iyi üniversite radyosu adayı

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor