Güray Baran
Son 180 günde 0 haber

Mevzu İTÜ: ARI Teknokent

Mevzu İTÜ’de bu hafta sizlere 2003’ten beri Ayazağa Kampüsü'nde faaliyet gösteren ARI Teknokent’i anlatacağız. 2001 yılında üniversiteler ve sanayi arasında iş birliğini geliştirmek amacıyla yürürlüğe giren 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile birlikte ülke çapında teknoparklar kurulmuş ve gelişmesinin önü açılmıştır. Bu kanun kapsamında 2002 yılında İTÜ Ayazağa yerleşkesinde İTÜ ARI (Advanced Research and Innovation) Teknokent faaliyetlerine başlamıştır. 1.655.000 m2 büyüklüğünde bir arazide, 10 binası bulunan ARI Teknokent'in binaları şu şekildedir:

  • ARI1-2003
  • ARI2-2005
  • ARI4-2010
  • ARIBUÇUK-2011
  • ARI3-2012
  • ARI6-2014
  • ARI8-2016
  • ARI9
  • ARI Motorlu Taşıtlar Merkezi
  • İTÜ-KOSGEB

Teknokent, bünyesinde bulundurduğu çeşitli sektörlerden firmaları ve girişimciler ile İTÜ’nün akademik birikiminin bileşimiyle oluşan Ar-Ge projelerini desteklemeyi, geliştirmeyi ve doğru kanallara yönlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla etkin üniversite-sanayi işbirliği için İTÜ’nün sağladığı altyapı ile birlikte birçok akademisyen de teknopark şirketleriyle çalışmaktadır.

Kurulduğu günden bu yana 300 milyon dolarlık Ar-Ge ihracatı gerçekleştiren ARI Teknokent sadece bünyesinde bulundurduğu dünyanın en iyi üçüncü kuluçka merkezi seçilen İTÜ Çekirdek, Türkiye’nin ilk scale-up girişimcilik merkezi İTÜ Magnet, teknoloji firmalarına ihracat kapılarını açan uluslararası hızlandırma programı Innogate, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi, Big Bang ve BeeTech programlarını geliştirmekle kalmayıp 2017 verilerine göre bünyesindeki diğer 290’dan fazla firma ve 7000’den fazla çalışanı ile birlikte 148’i patentli olmak üzere 2800’den fazla Ar-Ge projesi geliştirmiştir ve yılda 600 üzerinde proje geliştirme kapasitesine ulaşmıştır. 2017 yılında toplam 1 milyar dolar ciroya ulaşan ARI Teknokent, aynı yıl içerisinde Ar-Ge ihracatları ile ülke ekonomisine 40 milyon dolar katkı sağlamıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı 2017 Teknoloji Bölgeleri Performans Endeksi Sonuçları’na göre İTÜ ARI Teknokent, Türkiye’deki tüm teknoparklar içerisinde birinci sırada yer almıştır.

2018 yılına gelindiğinde ise Teknokent’in açıkladığı verilere göre bünyesinde yürütülen proje sayısı yıllık 800’ü ve 2018 cirosu 2 milyar TL’yi aşmıştır. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarında ise sırasıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve ODTÜ Teknokent’in ardından 3.sırada yer almıştır.

İTÜ'de çekilmiş 7 dizi sahnesi | Bazı sahneleri hiç farketmemişiz bile! İTÜ'de finallerin nasıl yapılacağı belli oluyor: Online finaller kapıda

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor