Eren
Son 180 günde 0 haber

İTÜ101: Türkiye Cumhuriyeti'nin İTÜ'lü devlet adamları

Ülkemizin en köklü yüksek öğretim kurumlarından birisi olan İstanbul Teknik Üniversitesi tarihi boyunca içinden çıkarttığı mühendisler, mimarlar ve bilim adamlarıyla anılmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihine yön vermiş pek çok siyasetçiyi de içinden çıkartmış bir kurum aslında. Biz de sizler için tarihin tozlu sayfalarına daldık ve İTÜ'lü bazı devlet adamlarını sizin için derledik;

1. İsmet İnönü

İsmet İnönü, İTÜ'nün öncü kurumlarından birisi olan ''Türk İstiklâl Harbine Katılan Tümen ve Daha Üst Kademlerdeki Komutanların Biyografileri (T.C. Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığı Yayınları)'' kitabında da bahsedildiği üzere Mühendishane-i Berr-i Humâyûn’dan mezundur. 1901-1903 tarihleri arasında eğitim gören İsmet İnönü, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı ve 2. cumhurbaşkanıdır. Daha sonrasında TBMM tarafından ‘’Milli Şef’’ olarak kabul edilen İnönü tarihimizin en önemli isimlerinden biridir.

2. Turgut Özal

1950 yılında İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Özal, 1983 yılında genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti'nin 19. Başbakanı olmuştur. Sonrasında, 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kendisinin ani vefatının ardından yine bir İTÜ'lü olan Süleyman Demirel görevini devralmıştır.

3. Süleyman Demirel

Türkiye Cumhuriyetinin 12. Başbakanı ve 9. Cumhurbaşkanıdır. 1949 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'nde eğitimini tamamlayan Süleyman Demirel Türkiye siyasetinde 40 yıl kadar aktif olarak yer almıştır. Ayrıca Demirel, İTÜ'yü 3.99 ortalama ile bitiren nadir isimler arasındadır. Bugün İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde, ismine, hepimizin yakından bildiği Süleyman Demirel Kültür Merkezi Bulunmaktadır.

4. Necmettin Erbakan

Kendisi 1948 senesinde İTÜ Makine Mühendisliği'nden mezun olmuştur. 3.96 ortalama ile 3.5 yılda üniversiteden mezun olan Erbakan, 1996-1997 yılları arasında başbakanlık yapmıştır. Günümüz Türk siyasetine büyük ölçüde yön vermiş olan Erbakan, 40 yılı aşkın bir süre siyasetin içinde aktif olarak yer almıştır.

5. Binali Yıldırım

1977 yılında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri bölümünden mezun olmuştur. En uzun süre Ulaştırma Bakanlığı yapmış bakan olmasının yanı sıra 2016 yılında Başbakan seçilmiştir. 24 Haziran 2018 seçiminin ardından son başbakan olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihine geçmiştir.

NOT: Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ve son başbakanlarının her ikisi de İTÜ mezunudur.

İTÜ'nün yedinci enstitüsü açılıyor İTÜ, Doğa Okulları'nı alarak kaç milyar TL riske giriyor?

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi