Türkiye'nin İlk Üniversite Radyosu 67 Yaşında

 

İTÜ Radyosu Türkiye'den sonra en çok ABD'den dinleniyor.

Haber: Türkiye'nin İlk Üniversite Radyosu 67 Yaşında

İTÜ Radyosu Yayın Sorumlusu Öğr. Gör. Suha Çalkıvik: "; İTÜ Radyosu ülkemizde ilk üniversite radyosu olarak 1945 yılında kurulmuş ve düzenli yayına başlayan radyodur,"dedi.

Kurumsal İletişim Ofisi

İTÜ ülkemizde radyo ve televizyon konularında teknolojik öncülük görevini uzun yıllar yerine getirdiğini dile getiren İTÜ Radyosu Yayın Sorumlusu Öğr. Gör. Süha Çalkıvik, bu doğrultuda; İTÜ Radyosu ülkemizde ilk üniversite radyosu olarak 1945 yılında kurulduğunu ve düzenli yayına başlayan radyo olduğunu söyledi.

İTÜ RADYOSU HEP İLKLERİ YAŞADI

Çalkıvik'ın verdiği bilgiye göre, İTÜRadyo'nun kısaca geçmişi şöyle: 1954 yılında ilk frekans modülasyonlu radyo vericisi gerekleştirildi radyo yayına başladı. Yine 1971 yılında ilk stereo-FM vericisi gerekleştirilerek stereo yayına geçti. 1953 yılında kurulan ve ülkemizin ilk televizyon istasyonu olan İTÜ-TV deneme yayınlarına başladı. Zaman içinde gelişen televizyon altyapısı TRT'ninİstanbul stüdyoları ve vericisi kurulana kadar TRT 'ye de hizmet verdiğini hatırlatan Çalkıvik, ancak TRTKanunu ile ülkemizde radyo ve TV yayın tekelinin TRT Kurumuna verilmesi üzerine, gerek her akşamdüzenli olarak yapılan İTÜ Radyosu yayınlarına, gerekse haftada bir yapılan İTÜ-TV yayınlarına son verdiğini söyledi.

KLASİK MÜZİK YAYINLARI DEVAM EDİYOR

1995 yılında İTÜ Radyosu'nun yayın sorumluluğuna getirildiği günden beri İTÜ Radyosunun gelişmesi için çalışmalarına devam eden Süha Çalkıvik, İTÜ Radyosunun Cumhuriyetimizin 72. kuruluş yıldönümüne rastgelen 29 Ekim 1995 Pazar günü saat 19:30'da hem kablo TV sistemindeki FM (Anadolu yakası 92.4 MHz - Avrupa yakası 92.5 MHz) kanalından, hem de havadan İTÜ Ayazağa Kampüs çevresinde FM 103.8 MHz.den Stereo Klasik Müzik yayınlarına başladığını ifade etti. İTÜ Radyosu 1998 Yılı başından itibaren İnternet üzerinden de yayına geçerek yayınını sürdürüyor. Şu anda her biri değişik fakültelerden, 10öğrenci asistan öğrenci statüsünde yayınların devam ettiğini de belirten Çalkıvik, Klasik Batı Müziği ağırlıklı olmak üzere Türk Sanat Musikisi, Caz, Blues ve Rock ve Metal türlerinin seçkin örneklerine de yayınlarda yer verdiklerini ifade etti.

NASIL DİNLENEBİLİYOR?

2012 yılının Mayıs ayından itibaren Klasik Batı Müziği, Caz/Blues ve Rock olmak üzere 3 ayrı kanaldan dinleyicilere seslenen İTÜ Radyosu, akıllı telefonlardan, Android ve Ipad araçlarıyla Tune in mobil uygulaması sayesinde dinlenebiliyor. "Tune in" verilerine gore, Türkiye'de internet üzerinden dinlenenüniversite radyoları arasında, ilk 6 radyonun 3'ü, İTÜ Radyosu'nun kanallarıdır. Türkiye'den sonra internet üzerinden en çok dinlendiğimiz ülke A.B.D.'dir. Çalkıvik, radyo ilgili verdiği diğer bilgiler ise şöyle: "İTÜ'dekikonser kayıtlarını, Rock Festivallerini, önemli seminer ve konferansları da canlı ya da kaydederek yayınlamaktayız. Haftalık Kültür Sanat haberleri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) TürkiyeOfisinin hazırladığı Yeni Ufuklar programını haftalık olarak yayınlamaktayız. Haftanın 4 gecesi Rock kanalımızda canlı yayınlarımız olmakta, Klasik Batı Müziği kanalımızda İTÜ MİAM resitallerinin kayıtlarını yayınlamaktayız. Ünlü kompozitör Doç. Dr. Server Acim, klasik kanalımız için 12 bölümlük flm müziği atölyesi hazırlayıp, sunmuştur."

İTÜ RADYOSU WEB SAYFASI

http://radyo.itu.edu.tr/

ÜNLÜ İSİMLER KONUK OLDU

İTÜ Akademik yıl açılışlarına katılan Cumhurbaşkanlarının ve Başbakanların açılış konuşmalarına son 15 yıldır İTÜ Radyosu yer veriyor. Eski bakanlardan Hasan Ali Yücel, Eski Rektörlerimizden Prof. Dr. Mustafa İnan'ın ses kayıtları Radyo arşivlerinde mevcut. Suna Kan ve İdil Biret gibi uluslararası üne sahip sanatçılarımızın 1953 yılına ait ilk resital kayıtları da İTÜ Radyosu tarafından yapılmış ve yayınlandı.

YENİ REKTÖRDEN RADYOYA DESTEK

Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, radyomuza çok önem veriyor,diyen Çalkıvik, sözlerini şöyle tamamladı: " Bir an önce yerel karasal yayın lisansına kavuşmamız için araştırma talimatı verdi. Önümüzdeki en önemli proje bu. Yani atmosferden yayına geçmek. Diğer bir hedefimiz, İTÜ'nün her yerleşkesindeki önemli mekân ve ortamlarda kanallarımızın internetten alınarak, yayınlanması. Nihai hedefimiz ise, uydudan yayın yapmak. "

Rektörlük Makamında İTÜ Radyosu Dinleniyor

Rektörümüzle yaptığımız röportajımızda da Rektörlük Makamında İTÜ Radyosunu zevkle dinlediği izlenimlerini aldık.

 

İTÜ'de "Maden Parkı" İTÜ24 "Sıfırdan Başlayacaklar İçin Yazılım Uzmanlığı Eğitimi"

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor