Oğuz
Son 180 günde 0 haber

Araştırma: İTÜ'de yurtta kalmak mı yoksa eve çıkmak mı daha pahalı?

Son zamlarla birlikte İTÜ yurtlarının aylık ücretleri artık öğrencilerin ödemekte ciddi anlamda zorlanacağı miktarlara ulaşmış durumda. İTÜ yurtlarında kalan her öğrencinin aklına zaman zaman düşen, son zamlardan sonraysa hemen herkesin kafasını kurcalayan tek bir soru var.

Yurtlara vereceğimiz parayla eve çıksak ne kadara ve nasıl evlere çıkarız? arı24 olarak sizler için bu sorunun cevabını araştırdık.

NOT: Bu araştırmayı yaparken öncelikle evin konumunun olabildiğince metro duraklarına yakın olmasına dikkat ettik. Ayrıca yurdu baz alırken bir odadan toplanan toplam parayı kriter olarak seçtik. Bu araştırmayı yaparken kullandığımız ilanlar ise 20 Ekim 2019 tarihli ilanlardır.

Haberi okurken fiyatları kıyaslamak isterseniz buradan 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı güncel yurt fiyatları haberimizi yan sekmede açık tutabilirsiniz. :) 

1) Gölet Kız-Erkek ve Mezunlar Erkek Öğrenci Yurtları 

2 kişilik Gölet Yurtları'nın standart odasından toplanan para 1970₺, bu odaların dört tanesinin bir ortak alana bağlı olduğunu hesap edersek toplanan total para 7880₺ ediyor. Fakat kıyaslamamızda dört kişinin 3+1 bir eve çıktığını hesap etmek daha makul olacaktır. Bunun yanı sıra 2 kişilik iki odadan oluşan Mezunlar Yurdu'ndan toplanan oda başına total para 4160₺ etmekte, bu yüzden kıyaslamamızda Gölet ve Mezunlar yurtlarını ortak inceledik. 

4 kişinin birlikte çıkabileceği 3+1 evi iki semtten seçtik; Levent ve Osmanbey. Bu semtlerde tercih edeceğiniz evler hem metrekare bakımından hem metroya ve şehre olan yakınlığı açısından çok iyi durumdalar. Levent'te 120 metrekarelik 3+1 eve 3900₺ kira vermeniz gerekirken, Osmanbey'de ise 120 metrekarelik 3+1 eve 3500₺ kira isteniyor. İki seçenekte de yurda verilen total paradan daha azına, İstanbul'un en merkezi yerlerinde eve çıkabilmeniz mümkün. 

2) Vadi Erkek ve Ayazağa Kız Öğrenci Yurtları 

 3 kişilik Vadi ve Ayazağa yurtlarından toplanan total paraların sırasıyla 1260₺ ve 1440₺ olduğunu göz önünde bulunduralım. Bu iki yurt için bütçe göreceli olarak düşük olduğu için Ortabayır semtinden örnek verdik.

3) Gölet Tek Kişilik Suit, Gök ve Altan Edige Öğrenci Yurtları

Tek kişilik Gölet Suit, Gök ve Altan Edige odalarının total fiyatları birbirine çok yakın. Bu örnekte Sanayi Mahallesi’nden evler inceledik. İlk örnekteki tutulacak ev 1+1 özellik taşımakta yani yurt ile aynı özellikte, fakat ikinci örnekteki ev 2+1 yani bu evin kirasını ikiye böldüğümüzde çok büyük oranda tasarruf ettiğimizi görüyoruz. 

Sonuç Olarak 

Tüm örneklerde gördüğümüz gibi eve çıkmak, güncel fiyat durumunda İTÜ yurtlarında kalmaktan ücret açısından çok daha avantajlı durumda. Ama bu konuda kıyas yaparken sadece fiyat olarak düşünmek yanlış olacaktır. Çünkü evin ve yurtların farklı avantajları mevcut. Evde kalmak yurtta kalmaya göre daha fazla konfor, hijyen, mahremiyet gibi sayısız avantaj sağlamakta. İTÜ yurtları ise Ayazağa Kampüsü'nde bulunması nedeniyle hem keyifli bir kampüs hayatı sunuyor, hem de güvenlik açısından avantajlı konuma düşüyor.

Türkiye'nin en pahalı yurtları İTÜ'de Yine FF!!!

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor