Haftanın ikinci günü, İTÜ Ginova’da söyleşi günü! “Salı Söyleşileri” serimize Garajyeri CEO’su Arda Aşkın konuk oluyor.
Arda Aşkın Kimdir?
1985 doğumlu Arda Aşkın, Yeditepe Üniversitesi Sistem Mühendisliği Kontrol Otomasyon lisans programını almış, İstanbul Teknik Üniversitesi Mekatronik yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
2008-2012 yılları arasında Kanada merkezli Nortel ve ABD merkezli Genband şirketlerinin ARGE departmanında VOIP üzerine yazılım mühendisliği ve proje yöneticiliği yaptı.
2012'den bu yana farklı sektörlerden birçok markanın web ve mobil projelerinde görev aldı. Aynı zamanda 2013 yılında Türkiye'de ilk kez denenen ve başarıya ulaşan yolculuk paylaşım uygulaması Yolyola.com'un kurucuları arası yer aldı.
Erken aşama internet girişimlerine yatırım yapan Doğa Girişim’de 2014-2015 yıllarında yatırım danışmanı olarak görev alan Aşkın, 2014'ten bu yana Harvard Business Review Türkiye'de internet ve ürün geliştirme üzerine yazılar yazmaktadır. BIC101 programında internet girişimlerine mentorluk vermektedir. 2015 yılında ise Garajyeri.com'u kurdu.
Garajyeri Hakkında
2015 yılında hizmet vermeye başlayan Garajyeri, paylaşım ekonomisine yaptığı katkıyla Türkiye’de bu kültüre öncülük ederek, kısa sürede ülkemizde kurulan en değerli sosyal girişimlerden biri olma özelliği taşımaktadır.
Türkiye’de daha önce hiç denenmemiş, dünyada benzerlerinin de sayılı olduğu kişiden kişiye araç kiralama fikriyle doğan Garajyeri; şu anda 100 binden fazla üyesi olan Yolyola.com kurucu ekibi tarafından kurulmuştur.
Kişilerin boşta duran araçlarını kiraya verip ek gelir elde etmelerini sağlayan platform, günlük ortalama 10 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Toplam 900 bin dolarlık yatırımla kurulan Garajyeri, ilk yılında ayda %100 büyüme ile 4 milyon TL’lik bir kiralama talebi hacmine ulaştı.
İTÜ Arı Teknokent Teknoloji ve Girişimcilik Zirvesi kapsamındaki BeeTech 2015 Awards’da “En Büyük Yatırımcı İlgisini Toplayan Start-Up Özel Ödülü”nü kazandı.
Garajyeri mobil uygulaması üzerinden araçlarını kiraya verenlere bugüne kadar 500 Bin TL’lik ek gelir sağladı. Platformu kullananların yüzde 65’i mobil, yüzde 35’i ise internet sitesi üzerinden Garajyeri’ne ulaşırken, sadece 2016’nın temmuz ayında aylık 200 bin İstanbullu Garajyeri’ni ziyaret etti.
İlk yılda platform, kiralama talebinde yüzde 342 büyüdü. Garajyeri, verimliliğin önemini baz alarak; araçların boşta durmak yerine ortak kullanılmasını, bu sayede daha az aracın yola çıkmasını hedeflemektedir.
Gelecekte sürücüsüz araçların yaygınlaşmasıyla birlikte araç sahiplerinin, kullanmadıkları zamanlarda, araçlarını kiraya verip ek gelir elde etmelerinin çok rutin bir davranış olacağına inanmaktadır.
*Doğa Girişim’in yatırım desteği ile 2015’te kurulan Garajyeri, kuruluşundan sonra kısa zaman içinde, e-ticaretin usta isimlerinden Yemeksepeti'nin kurucusu Nevzat Aydın, Hummingbird Ventures, aynı zamanda Yemeksepeti’nin de yatırımcılarından olan Raiffeisen Investment’tan Gökçe Kabatepe, Aydın Evren Özol ve Oytun Özer’in yanı sıra, Lidyana.com'un kurucusu Hakan Baş, Tek Cevher Yatırım Holding sahibi Mert Bayram, Gram Games'in kurucularından Kaan Karamancı ve BGCParters’dan Mahmut Dermancıoğlu ile Özgür Altuğ’dan oluşan yatırım ekibinden 800.000 dolarlık bir yatırım aldı.