Gökçe
Son 180 günde 0 haber

Araştırmaya göre İTÜ, yönetim hariç her alanda sınıfı geçti

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı(ÜNİAR), 2016 yılından beri Türkiye’deki üniversitelerin, öğrencilerinin üniversitelerinden tatmin olma düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda üniversiteleri öğrencilerin tatminkârlık düzeylerine göre sıralamak için TÜMA (Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması) adı altında bir rapor yayınlıyor.

2019 yılına ait TÜMA raporu da geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Makale sayısı, atıf sayısı, öğretim görevlilerinin yürüttüğü projeler gibi değerlendirmesi zor kriterlere göre yapılan sıralamaların aksine bu liste tamamen öğrencilerin üniversitelerinden ne kadar memnun kaldığını araştırdığı için, özellikle tercih döneminde önemli bir yol gösterici oluyor.

Öğrencilere sorulan sorulara göre 6 alanda üniversiteler değerlendirilerek bir sıralama yapılıyor. Bu altı alan şu şekilde:

*Öğrenim Deneyimi ve Tatminkarlığı
*Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu
*Akademik Destek ve İlgi
*Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet
*Öğrenme İmkan ve Kaynaklarının Zenginliği
*Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği

Genel Memnuniyet

Yukarıda sayılan 6 alandaki puanlamanın ardından oluşan genel sıralamaya göre İTÜ 525 puanla 8. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl da genel sıralamada 8. olan İTÜ, devlet üniversiteleri arasında da 3. sırada. İTÜ genel sıralamada A+ üniversiteler sınıfında yer alırken, puanını düşüren tek kategori "Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet" oluyor.

İşte diğer kategorilerdeki sıralamalar:

Öğrenim Deneyimi ve Tatminkarlığı

Yerleşke ve Yaşamın Doyuruculuğu

Akademik Destek ve İlgi

Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet

Üniversitemiz yalnızca bu alanda A+ üniversiteler listesinde yer alamamış olup, sıralamadaki yeri Tarsus Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi gibi üniversitelerin ardından 54. sırada yer almaktadır.

Öğrenme İmkan ve Kaynaklarının Zenginliği

Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği

Özet ve Yorum

İTÜ, belirlenen 6 kategorinin 5'inde A+ üniversiteler sıralamasında yer alırken; öğrenci işlerinin ve sistemlerinin işleyişi, üst yöneticilerin ilgisi ve ulaşılabilirlikleri, kararlara katılım, sorunlara duyarlılık ve öğrenci odaklı olma gibi öğrenciyi ve eğitim-öğretimi doğrudan ilgilendiren hususlarda kurumun yönetim anlayışı ve işleyişinin ele alındığı kategoride B sınıfı üniversiteler arasında 54. sırada kendine yer bulabilmektedir. 

Şeffaf bir yönetim anlayışının olmadığı, üniversitedeki en önemli gelişmeler hakkında bile açıklama dahi yapılmadan alınan kararlar, hiçbir sürecin öğrenci odaklı yürütülmemesi öğrencilerin bu alanda İTÜ'ye verdiği notu düşürüyor.  Ancak tüm bu başarısız yönetim anlayışına rağmen, İTÜ halen A+ bir üniversite olmayı, köklü kurumları sayesinde sürdürebiliyor.

İBB İTÜ'lülere emanet 1 Temmuz itibariyle Fen-Edebiyat Binası'ndaki tüm derslikler kapatıldı

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım