ARI Teknokent başarıdan başarıya imza atıyor
100 bin metrekarelik 8 binası ve bünyesinde bulundurduğu 200 teknoloji şirketi ile 6000 kişiye istihdam sağlayan İTÜ ARI Teknokent; Genel Müdür Kenan Çolpan 'ın ifadesi ile altı bin kişilik AR-GE ordusu. Bugüne kadar 148 patent alan ve 300 milyon ihracaat yapan Teknokent 2014 yılında 166 firma ile 3 milyor lira ciro yaptı.
Türkiye'nin ilk elektrikli minibüsü İTÜ Teknokent'in sponsorluğunda yapıldı. Laboratuvarları İTÜ ARI Teknokent'in içerisinde olan ve İTÜ'nün İTÜ vakfı ortaklığında Bursa'daki birçok otomobil ve yan sanayi üreticileriyle birlikte kurduğu Otomobil Araştırma Merkezi var. Laboratuvarlarında 25-30 milyon liralık makine parkuruna sahip olan OTAM bu çalışmalara ek olarak otomotiv kümelenmesine gidiyor.
Çolpan, “Devamlılık açısından bu küme oluşturuldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlı’ğına başvurusu yapıldı. Onaylandığında tüzel kişiliği olan bir yapı ortaya çıkacak. Hem kümenin paydaşları kendi yatırımlarını yapacak hem de devletin destekleri olacak. Türkiye otomotiv sanayisine ciddi katkısı olacak”diyor. Tematik teknoparkların sayısını artırmak istediklerini anlatan Çolpan, Tuzla’da denizcilik üzerine bir teknopark çalışması yapacaklarını anlattı. Çolpan, “Tuzla’daki planlanan binamız İTÜ için potansiyel gemi inşaat ve denizcilik konusunda tematik bir yapılanma için bir fırsat. Hedefi koyduk. Türkiye’nin tüm denizcilik teknolojisi İTÜ’den çıkma. Limanımız var. O tarafta hemen limanımızın yan tarafına yapabiliriz. Yeri de belirledik. 2-3 sene içinde buraları aktif hale getiririz” dedi.İTÜ ARI Teknokent’in tüm binalarını sıfır sermaye ile borçlanarak, banka kredileri ile yaptıklarını anlatan Çolpan, “Teknokent olarak bankalara olan borçlarımız yaklaşık 15 milyon euro. Bugüne kadar bir destek almadık. İlk defa geçen sene İTÜ Gate programına Ekonomi Bakanlığı sembolik destek verdi. Bizde HAVELSAN, ASELSAN, TAI yok. Herkes cebindeki parayı harcıyor. İki yaklaşım da doğru tabii ama ne yazık ki fonlar savunmaya veriliyor. Biz de yakında savunma şirketlerine de kapı açacağız. Desteklere başvuracağız. Bu anlamda savunma sanayi ile ilgili bir kümelenmeye gidebiliriz. Bunun için Tuzla’daki arazilerimiz uygun” diye konuştu.
Yurtdışında 2. ofis
2014 yılında ABD'nin en büyük kuluçka merkezi Chicago'da İTÜ ARI Teknokent ofis açmıştı. Çolpan, 2. ofisi San Francisco'da yaz bitmeden açacaklarını söyledi. Daha sonra Boston, Berlin ve Şanghay'da yeni merkezler açılacağını belirtti.
İTÜ GATE'den büyük başarı
İTÜ GATE, İTÜ ARI Teknokent'in küresel pazarlara açılmasını sağlayan Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı'dır. Bu program ile büyük ölçekli start-uplar 3 aylık yurtdışına gönderiliyor. Şirketler, İTÜ ARI Teknokent’in Chicago’daki ofisini yıl boyunca adres gösterme, şirket kurulumlarını yapma gibi amaçlar için kullanabiliyorlar.Daha önce İTÜ GATE'ye başvurup başarılı olmuş bir firma da SBS.Gelişmiş bal,arı sütü ve propolis ürünleri yapan bu firma ABD'deki marketler şirketi ile ciddi anlamda ihracat anlaşması yaptı. Programın 3. dönem başvuruları 7 Ağustos'a kadar yapılabiliyor.
Kaynak için tıklayınız.