Genç mucitler yarışıyor
TÜBİTAK’ın düzenlediği Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Avrupa Bölgesi Yarışması’na katılan çılgın projeler, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampusu’nda görücüye çıktı. Ankara’daki finale katılmaya hak kazanan genç mucit ve araştırmacılar, geliştirdikleri pratik yöntemlerle birçok soruna çözüm bulmuşa benziyor
Özge Mine SARIÇAM / HT CUMARTESİ
TÜBİTAK'ın düzenlediği Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Avrupa Bölgesi Yarışması'na katılan projeler, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa kampusunda tanıtıldı. İTÜ öğretim üyelerinden oluşan jüriye sunululan, İstanbul'un çeşitli liselerinden 138 projeden 39'u Ankara'daki finale katılmaya hak kazandı. Genç mucit ve araştırmacılar, geliştirdikleri yöntemlerle tarihten kimyaya, fizikten sosyolojiye insanoğlunun arayış içinde olduğu pek çok soruna çözüm ürtetti.
Yarışmanın fizik dalında üçüncülük kazanan Hüseyin Can Kıroğlu, henüz 16 yaşında. Petrol ve yağı, sudan ayrıştıran sistemi icat eden Hüseyin'in İcadının bu alandaki diğer cihazlardan farkı, ucuz olması. Böylelikle küçük üretici firmalara büyük kolaylık sağlayacaklarını düşünüyor. Ayrıca su ile petrol ve yağı ayrıştıran cihazıyla yüzde 98'e varan bir başarı sağlamış.
UZUN ÖMÜRLÜ DOĞAL YOĞURT
Bilal Sanlısoy ve Rabia Pehlivan'ın kimya alanında katıldıkları proje ikincilikle ödüllendirildi. Proje, en çok tükettiğimiz besinlerden biri olan yoğurtla ilgili. Yoğurdun raf ömrünü artırmak için antibakteriyel özelliği olan karanfil tomurcuğunun ekstresini çıkararak yoğurda mayalamışlar. Böylelikle sağlığa zararlı katkı maddelerine ihtiyaç duymadan tamamen organik ve uzun ömürlü yoğurtlar elde etmek mümkün hale gelmiş. Normal yoğurdun tadını biraz değiştirse de meyveli yoğurtlarını tadanlardan olumlu tepkiler aldıklarını söylüyorlar.
Fizik dalında birincilik ödülünü kazanan Sinan Aslan ve Halil İbrahim Hata ise, piyasada yer alan sahte benzinle gerçek benzini ayırt etmek için Faraday Etkisi adını verdikleri bir yöntem geliştirmiş. Bu sayede sahte benzini piyasadan çekerek tüketicileri rahatlatmayı amaçlıyorlar...
Kınalı hijyen
Funda Soytaş ve Büşra Kutlu, farklı kumaş türlerini doğal boya özelliği olan kınayla boyayarak kumaşlara antibakteriyel özellik kazandırmış. Yün, naylon, koton, viskon ve pamuklu kumaşlar üzerinde yaptıkları deney başarıyla sonuçlanmış. Bu sayede bebek bezi ve iç çamaşırlarında, kasap önlüklerinde, hastanelerde kullanılan çarşaflar ve okullardaki masa örtülerinde, yani hijyene en çok ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılabilecek kumaşlar üretmeyi amaçlıyorlar.
Kuraklığa çare
Hüma Tekgün ise havadaki su buharını yoğuşturarak su haline getirmeyi başarmış. Elde ettikleri suyu da birçok şekilde kullanabiliyorlar. Bu sayede ileride yaşanması muhtemel kuraklığa çözüm üretmiş.
Karanlığa güneş ışığı
Ali Rıza Güney'in fiberoptik aydınlatma sistemiyse gündüzleri karanlık olan alanları aydınlatmayı ve o alanlara güneş ışığı ulaştırmayı amaçlıyor. Böylece bodrum katlarında, fabrikalarda ve iş merkezlerinde kurulacak bir çanak sayesinde ışık bir bölgeye toplanacak ve odak noktasındaki fiber optik kablolar bu ışığı istediğiniz herhangi bir noktaya taşıyabilecek. Birkaç kilometreye kadar hiç ışık kaybı yaşanmıyor. Elektrik kullanımında da tasarruf sağlanıyor.