
İstanbul'da deprem paniği: İTÜ'de belirsizlikler ve önlemler
Bugün, 23 Nisan 2025 tarihinde Marmara Denizi Silivri açıklarında art arda yaşanan öncü depremler ve saat 12.49'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki sarsıntı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) de panik ve belirsizliğe yol açtı.
Rektör Hasan Mandal'dan açıklama: “Binalarda hasar yok, kontroller yapılacak”
Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal, deprem sonrasında kampüste yaptığı açıklamada, İTÜ binalarında dışarıdan gözle görülür bir hasar olmadığını belirtti. Ancak üniversite laboratuvarlarında kimyasallar bulunduğunu hatırlatarak, gerekli kontrollerin ve bakımların birkaç saat içinde yapılacağını söyledi. Ayrıca MED-A, MED-B ve MED-C binalarının kampüsteki diğer binalara göre daha sağlam olduğunu vurgulayarak, bu binalar kapalıysa dahi yeniden açılacaklarını duyurdu.
Yurtlar boşaltıldı, girişe izin verilmiyor
Deprem sonrası öğrenci yurtlarının da boşaltıldığı, öğrenci arkadaşlarımız tarafından bildirildi. Güvenlik gerekçesiyle öğrencilerin yeniden yurtlara girişine izin verilmediği, bazı yurtlarda ise sadece kısa süreliğine kişisel eşya alınmasına müsaade edildiği bilgisi ulaştı. Ardından bu yurtlar tekrar boşaltıldı. Ayrıca, deprem sırasında yurtlarda anons geçilmediği ve tahliye süresinde problem yaşandığı da iletildi.
İTÜ Gümüşsuyu erkek öğrenci yurdu önü
Sınav ve ödevler ertelendi, 24-27 Nisan günleri eğitim öğretime ara verildi
Yaşanan depremler sonrası, 24 Nisan Perşembe günü için planlanan sınav ve ödev teslimlerinin ertelendiği Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından açıklandı. Yine Hasan Mandal paylaşttığı bir X gönderisinde 24-27 Nisan günleri için de eğitim öğretime ara verildiğini duyurdu.
Fen-Edebiyat Fakültesi’nde tahliye krizi: Yangın alarmı çalışmadı
Alınan duyumlara göre, saat 12.49'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sırasında Fen-Edebiyat Fakültesi’nin tahliyesi sırasında güvenlik görevlileri zorluk yaşadı. Fakülte içindekileri uyarmak amacıyla yangın alarmını çalıştırmak isteyen görevliler, bu amaçla kağıt yakarak alarmı tetiklemeye çalıştı. Ancak yangın alarmları devreye girmedi. Bu durum, fakültede hem tahliye planı eksikliği hem de yangın riski olduğunu ortaya koydu.
Kampüslerde güvenli toplanma alanları
Ayazağa Kampüsü: Güvenli toplanma alanları stadyum çevresi, açık spor sahaları, özellikle gölet çevresindeki yeşil alanlar ve ana giriş otoparkının arka bölgesi olarak belirlendi.
Maçka Kampüsü: Güvenli alanlar bahçe ve otopark çevresi ile ana binanın arkasındaki açık alanlardır.
Taşkışla Kampüsü: Deprem sonrası güvenli toplanma alanları olarak ana avlu, dış bahçeler ve yürüyüş yolu çevresi kullanılabilir.
Gümüşsuyu Kampüsü: Açık bahçeler ve merdiven altı yürüyüş yolları çevresindeki geniş açıklıklar güvenli alanlar olarak değerlendirilmektedir.
Tuzla Kampüsü: Fakülte binasının doğusundaki otopark, atölye arkası boş araziler ve dikkatli kullanılması gereken sahil tarafına yakın yeşil alanlar güvenli toplanma bölgeleri arasındadır.
Deprem için önerilen mobil uygulamalar: Öğrenciler için hayati dijital araçlar
Deprem anında ve sonrasında acil durumlarda AFAD Acil, Kandilli Rasathanesi Uygulamaları, 112 Acil Yardım Butonu, İTÜ Mobil uygulamaları öğrenciler tarafından kullanılabilir.