İşte sonuçlar: Rektörlük seçimi anketinden kim birinci çıktı?
İTÜ'de rektörlük seçim çalışmaları tüm tartışmalarıyla tam gaz ilerlerken, 12 Temmuz Salı günü yapılacak seçimin arefesinde tüm adaylar seçmenlere karşı daha güçlü görünmek için kendilerinin kesin zaferini ilan etmiş görünüyor.
Biz de İTÜ24 olarak halktan kimin İTÜ Rektörü seçileceğini tahmin etmesini istedik ve bu çerçevede 3-4-5 Temmuz tarihlerinde herkese açık "kim İTÜ Rektörü seçilecek?" anketini yayına aldık.
İşte anket sonuçları
Ankette ilk sorumuz 12 Temmuz'daki seçimlerde sandıktan kimin 1. sırada çıkacağıydı. 3191 oyun kullanıldığı bu ankette sıralama şöyle oluştu:
1- Pelin Gündeş Bakır %31
2- Lerzan Özkale %18
3- Mehmet Sabri Çelik %15
4- Mehmet Karaca %12
5- Tuncay Taymaz %8
6- Cenk Yaltırak %7
7- Abdul Hayır %3
8- Hilmi Ünlü %2
9- Osman Azmi Özsoysal %2
10- Serdar Çelebi %1
Rektörlük için ise seçimlerden birinci sırada çıkmak yetmiyor. Seçimde ilk 6 sıradaki adaylar YÖK değerlendirilmesinden sonra 3'e düşürülerek cumhurbaşkanına sunuluyor. YÖK'ün belirleyeceği 3 isim arasından cumhurbaşkanı uygun gördüğü kişiyi İTÜ rektörü olarak atıyor.
Biz de bu nedenle ikinci sorumuzda cumhurbaşkanının kimi İTÜ rektörü olarak atayacağını düşündüğünüzü sorduk. Sonuçlar ise şöyle:
1- Pelin Gündeş Bakır %45
2- Mehmet Sabri Çelik %20
3- Mehmet Karaca %15
4- Lerzan Özkale %6
5- Tuncay Taymaz %5
6- Cenk Yaltırak %4
7- Abdul Hayır %2
8- Serdar Çelebi %1
9- Hilmi Ünlü <%1
10- Osman Azmi Özsoysal <%1
*Ankette Onuralp Yücel lehine anketi yanıltma amaçlı yazılımlar kullanıldığı ve tüm uyarılara rağmen bundan vazgeçilmediği için bu adayımızı değerlendirme dışı bırakmak zorunda kaldık.Değerlendirme
Anket sonuçlarından görüldüğü üzere seçimi Pelin Gündeş Bakır'ın kazanacağı düşünülüyor. Tabi ki bu sonuçta Bakır'ın sosyal medya vb araçlarla geniş kitlelere ulaşabilmesinin, yani etki gücünün daha yüksek olmasının da payı büyük.
Bunun dışında Lerzan Özkale'nin zirvenin önemli adaylarından biri olduğu görülüyor. Ancak ikinci anketimiz olan sizce cumhurbaşkanı kimi atayacak sorusuna gelince Özkale'nin atanacağını düşünenlerin oranı bir hayli düşerken, Bakır'ın atanacağını düşünenlerin oranı da bir o kadar artıyor.
Kısacası insanlar üniversite içerisindeki seçimin Pelin Gündeş Bakır ve Lerzan Özkale arasında geçeceğini, iş atamaya gelince bu sefer Pelin Gündeş Bakır ve Mehmet Sabri Çelik'in yarışacağını düşünüyor.
Sıkça Sorulan Sorular
-Ankette mükerrer oy verilmesi nasıl engellendi? Buna rağmen manipülasyon nasıl yapılabiliyor?
Anket için dünyanın önde gelen firmalarının da tercih ettiği New York merkezli Poll-Maker şirketi tercih edildi. Ankette bir kişinin birden fazla oy kullanamaması için ip-cihaz-konum-oy frekansı tabanlı bir algoritma kullanılıyor ve sistematik oylar temizleniyor. Ancak VPN benzeri teknolojiler ile bu algoritmanın arkasından dolaşılabilse de ayrıntılı raporlama ile bu girişimler manuel olarak gözlemlenebiliyor.
Hiçbir online anket sisteminin %100 güvenli olmadığını belirterek anketimizde üst düzey bir filtreleme uyguladığımızı söyleyebiliriz.
-Anketin tüm herkese açık olması, İTÜ'lüler dışında herkesin oy kullanabiliyor olması doğru sonuçları gösteriyor mu?
Anketimizde özellikle "Kim İTÜ rektörü seçilmeli?" diye sormadık. Eğer böyle sorsaydık bu tamamen İTÜ'yü ve İTÜ mensuplarını ilgilendiren bir araştırma olurdu. Ancak sorularımız kimin seçileceğinin tahmin edilmesi üzerineydi.
Yani İTÜ'lü olan olmayan herkesin kimin İTÜ rektörü olacağı ile ilgili bir tahmini mutlaka vardır. Biz de insanların seçim ve atama için tahminlerini değerlendirdik.
-Neden sadece İTÜ'lülerin oy verebildiği "kim seçilmeli?" anketi yapmadık?
Oy verenlerin İTÜ'lü olup olmadığını denetlemenin tek yolu oy verdikten sonra İTÜ Mail'e gönderilecek olan onay linkli e-posta olacaktı. Ancak oy verip ardından e-posta hesabına girmek ve oradaki linki tıklama prosedürü, anket katılımını çok düşüreceği için sağlıklı sonuçlar alma ihtimalimizin düşüklüğü bizi böyle bir anketi yapmaktan alıkoyan faktör oldu.
Ayrıca zaten "kim seçilmeli" diye 12 Temmuz günü İTÜ öğretim görevlilerine bu soru sorulacak ve o zaman cevabı hep birlikte göreceğiz. Keşke öğrenciler de bu seçime katılabilme hakkına sahip olsa ve bu soruya sandıkta cevap verebilse, ancak şu anda yasalarımız buna izin vermiyor.
-Neden birçok rektör adayı bu anket çalışmasına tepki gösterdi?
Adaylar genel olarak seçim propagandalarını "zaten ben seçileceğim", ve "zaten ben atanacağım" üzerine kuruyorlar. Bu onların güçlü görünmesini, dolayısıyla da daha fazla oy almalarını sağlıyor.
Ancak ellerinde somut veriler olmadan yürüttükleri kampanyalar, bu tip rakamlar içeren araştırmalardan etkilendikleri için genel olarak araştırmayı yapan kurumlar üzerine saldırma yolunu tercih ediyorlar. Aslında bir öğrenci topluluğuna saldıran rektör adaylarını gözlemlemek da bir gün rektör olurlarsa öğrenci dialoglarının nasıl olacağını gözlemlemek açısından değerli.