Burak Erdil
Son 180 günde 0 haber

İTÜ, Erasmus+ seçim koşullarında köklü değişikliklere gitti

Erasmus, Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. Her yıl 400’e yakın İTÜ’lü, bu öğrenci değişim programıyla Avrupa’daki üniversitelerde bir veya iki dönem boyunca eğitim görmektedir. İTÜ, bu öğrencilerin seçilmesiyle ilgili bazı şartları ve kriterleri değiştirdi. Bu değişiklikleri sizler için derledik. 

İngilizce dışında dil şartı kaldırıldı

Tercih edilen okulun eğitim diline bakılmaksızın İTÜ içi seçim ve yerleştirmede sadece İngilizce dil puanınına bakılacak. Yani okulun eğitim dili olan Almanca, İtalyanca gibi dil belgeleri başvuru yapılırken istenmeyecek. İngilizce sınavından alınması gereken minimum puan ise B1 seviyesine karşılık gelen 65/100 olarak belirlendi. Bu durum Erasmus için farklı bir dil öğrenmeye çalışan öğrencileri mağdur edecek gibi gözüküyor.

Kurumlardan alınan dil belgeleri artık geçerli değil

İTÜ, yabancı dil belgesi olarak sadece YDS, YÖKDİL, TOEFL, PTE ve İTÜ Proficiency sınavlarından alınmış belgeleri kabul edecek. Bu belgeler dışında alınmış herhangi bir dil belgesini ise kabul etmeyecek. Geçerlilik süresi dolmuş belgelerin kabul edilmeyeceği de belirtildi. Birçok öğrenci, farklı kurumlardan gerekli gözetim sağlanmadan alınan belgelerle Erasmus’a gidiyordu. Böylece dil belgesi alımında belirli bir standarta gidilmiş oldu.

Erasmus+ programına başvuruda not ortalaması sınır lisans öğrencileri için en düşük 2.50; yüksek lisans öğrencileri için en düşük 3.00 olarak belirlendi. Bu ortalamaların altındaki öğrenciler başvuru yapamayacak.

İTÜ, her öğrenciye hibe veremeyecek

İTÜ’nün her öğrenciye hibe verememesi geçmiş yıllarda büyük tartışmalar yaratmıştı. Yeni alınan kararla birlikte Ulusal Ajans’ın İTÜ’ye tahsis ettiği bütçenin yettiği kadar öğrenciye hibe verebilecek. Hibe verilecek öğrencilere ise Nihai Yerleştirme Listesi’ndeki başarı sırasına göre karar verilecek.

Not ortalaması bölümlere göre hesaplanacak

Erasmus hareketliliği yerleştirmelerinde baz alınan akademik not ortalamsının hesaplanmasında Normalize Edilmiş Genel Not Ortalaması (NGNO) kullanılacak. Böylece hibe dağıtımında ve yerleştirmelerde her öğrenci kendi bölümüne ve kendi sınıfına göre değerlendirilecek. Örneğin 2. sınıf bir Kimya Mühendisi, Erasmus’a başvuracağı zaman NGNO’su 2. sınıf Kimya Mühendisleri’ne göre belirlenmiş olacak. Geçtiğimiz senelerde tartışmalara neden olan bu konu kısmi olsa da çözülmüş gibi gözüküyor.

Normalize Edilmiş Genel Not Ortalaması (NGNO) nasıl hesaplanır?

Normalize Edilmiş Genel Not Ortalaması (NGNO), öğrenciyle aynı bölüm ve sınıfta bulunan öğrencilerin notlarının ortalaması ve standart sapmalarına göre belirlenecek. NGNO, şu şekilde formüle edilebilir,

formül

Geçen yıllarda olduğu gibi bu puan da nihai yerleştirme puanının %50’sini oluşturacak; diğer yarısını da İngilizce dil puanı oluşturacak. 

 
arıSpor: 21-27 Kasım spor takvimi arıSpor: 14-20 Kasım spor takvimi

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım