İTÜ köpeklerini daha yakından tanımaya ne dersiniz?

İTÜ’de, özellikle Ayazağa Kampüsü'müzde “İnsanlardan başka ne var?” diye sorduğumuzda hepimizin aklına aynı cevap gelir. Kimine göre “lanet olasıca köpekler”, kimine göre de “tatlış mı tatlış köpekler”. Peki her gün gördüğümüz, birlikte yaşadığımız bu canlılar hakkında neler biliyoruz? Neleri yanlış biliyoruz, neleri bilmeliyiz?

Kampüsümüzde Köpekler

Yaklaşık 12 bin yıldır insanlarla birlikte yaşayan köpekler okulumuzda da aynı şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar. MED çimlerinde uzanırken veya Simit’te otururken aniden yanınızda belirebiliyorlar. Rektörlükten edindiğimiz bilgilere göre kampüsümüzde yaklaşık 120 köpek var.

İyiler vs Kötüler

Hepimizin bildiği gibi İTÜ’de saldırgan olmayan köpekler kadar saldırgan köpekler de var. Örnek vermek gerekirse; geceleri öğrencilere yurtlarına kadar eşlik eden köpekler de var, yolda öğrencileri sıkıştırdıkları için bizi yurtlarımıza taksiyle dönmek zorunda bıraktıran köpekler de.

Sabahları bir melek olan köpeğin akşamları şeytana dönüşmesine neden olan şey ne? Veya birini gördüğünde kendini sevdirmeye koşa koşa giderken bir başkasını gördüğünde yine koşa koşa ve bu sefer havlaya havlaya onu kovalamasına neden olan şey ne?

Bilim adamları araştırmışlar ve bir sokak köpeğinin zekasının ortalama 3 yaşındaki bir çocuk kadar gelişmiş olduğunu bulmuşlar. Bu da demektir ki 3 yaşındaki bir çocuğun yapabildiği, düşünebildiği çoğu şeyi bir sokak köpeği de yapabilir.

Neden bu hayvanlar “sorunlu”?

Hepimizin tanık olduğu birkaç soruna değinelim burada. “Daha önce hiç görmediğim bi köpek beni neden kovalıyor abi?” Bu sorunun cevabı aşağıdakilerden biri olabilir.

-        - Daha önce size benzeyen birisi köpeğe/yavrusuna/arkadaşına kötü bir şey yapmış olabilir.

-        - Elinizdeki beyaz poşette kendisine zarar verecek bir şey olduğunu düşünebilir.

-        - Bir başkası siyah bir poşetten yiyecek verdiği için sizin elinizdeki siyah poşette de yiyecek olduğunu düşünüyor olabilir.

-        - Canı sıkılmıştır oyun oynamak istiyor olabilir.

-        - Sizi bölgesine bir tehdit olarak algılamış olabilir.

Çiğ et yiyen köpek insan da yer!

Bu cümle şehir efsanesinden ibarettir. Çiğ etin köpeğin vahşiliği ile ilgili hiçbir bağlantısının olmadığı bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. Çiğ etin zararı çiğ olduğu için zararlı parazitleri ve bakterileri bulundurması, bu yüzden de köpeğin hasta olma ihtimalinin olması. Etçil olan köpeklerin et yemesi kadar doğal bir şey olmadığını hepimiz biliyoruzdur zaten.

Rektörlük köpekler hakkında ne yapıyor?

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım; “Avrupa’da sokaklarda köpek var mı?? Neden kampüste bu köpekler var?!?!” diyen arkadaşlara rektörlük şu cevabı veriyor: "Diğer Avrupa ülkelerinde değil Türkiye’de yaşıyoruz ve siz sokağa çıktığınızda sokak köpeği görmüyor musunuz?".

Okulumuzdaki hayvanların yaşam standartlarını yükseltmek için rektörlük Gönüllülük Kulübü'nün çatısı altındaki Ver Bi’ Pati Projesi birlikte çalışıyor. Okulumuza kadrolu veteriner getirilmesini sağlayan bu proje köpeklere mama dağıtmaktan aşılarını yapmaya kadar elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Ver Bİ’ Pati’den edindiğimiz bilgilere göre rektörlük kampüsteki köpeklerin beslenmelerine yardım etmeleri için hiçbir destekte bulunmuyor. Durum böyle olunca da köpekler her gün olmasa da çoğu zaman aç oluyorlar ve saldırganlaşıyorlar. Okulumuzdaki köpeklerle ilgili temel sorun ne yazık ki bu.

Bazı köpekler ise “doğuştan vahşi” diyebiliriz. Gördükleri her insana havlama gibi garip bir içgüdüsel hareket sergiliyorlar. Bu köpekler hakkında yapılabilecek tek şey bir uzman tarafından rehabilite edilmeleri. Burada da rektörlüğün veya belediyenin devreye girmesi gerekiyor fakat bu zamana kadar böyle bir şey ne yazık ki olmadı.

Köpeklerden korkanlar ne yapmalı?

Hepimiz bazen köpekleri sevsek de sevmesek de onlardan korkabiliriz, bu gayet doğaldır. Hatta havladıklarında ve ya üzerimize doğru geldiklerinde biz de içgüdüsel olarak kaçmak isteriz. Bu bazen doğru bir seçim olsa da bazen köpeğin sizi daha çok kovalamasıyla sonuçlanabilir.

Bu nedenle yapılabilecek en faydalı şey etrafınızdaki köpeklerle iyi geçinmek. Yurtta kalıyorsanız, okulda bir yoldan çok geçiyorsanız, fakültenizde köpekler varsa gündüz gidip onları sevebilirsiniz veya yiyecek bir şeyler verebilirsiniz. En güvenli yollardan biri ise yalnız başınıza köpeklerin arasından geçmemeniz. Fakat unutmayın, sizin köpeklerden korkmanız değil, köpeklerin sizden korkması gerekir.

İTÜ24 olarak yaptığımız 'Kampüsün Köpekleri Röportajımız''

Köpekler hakkında çok bilinmeyenler;

Biraz da köpekler hakkındaki ilginç ve bilinmeyen bilgilerden bahsedelim.

- Köpekler sadece patilerinden ve burunlarından terleyebilirler.

- Çikolata köpekleri hasta edebilir hatta öldürebilir.

- Köpekler yaralarını yalayarak iyileştirirler.

- Rusya'da sokak köpekleri metroyu kullanarak daha rahat yiyecek bulabilecekleri yerlere seyahat etmektedirler.

- Köpekler dönen tekerlek gördüklerinde içgüdüsel olarak tepki verirler.

- Bir köpek hiç durmadan 11 km koşabilir.

- Köpeklerin patileri patlamış mısır gibi kokar.

               

 

 

Futbol turnuvasının şampiyonu belli oldu Porno sektörüne İTÜ'lü sloganı

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım