MGA Yüksek Kimya Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ceylan’ın, klasik yöntemlerin etkisinin nasıl daha az olduğunu gösterdiğini söylediği tatbikata, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yardım Merkezi’nden Doç. Dr. Levent Trabzon ve Öğretim Üyesi Dr. Hikmet İstanbul ile İTÜ KOSGEB Müdürü Dr. M. Emin Yıldız da katıldı. Uzmanlar, ürünü deneyerek, yangını hızlı söndürme gücüne sahip olduğunu test ettiler.
Yaz aylarının korkulu rüyası olan ve binlerce hektar ormanlık alanın yok olmasına sebep olan orman yangınlarıyla mücadelede yeni bir ürün, hem yangınlara, hem yüreklere su serpecek. Türk teknoloji firması MGA Kimya tarafından üretimi gerçekleştirilen ürünün ilk denemesi başarılı sonuç verdi. ‘Wet Water’ adı verilen sistemin ilk denemesi Muğla’da gerçekleştirildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin denetiminde gerçekleştirilen denemede önce, geniş bir bölgede iki ayrı alana çam dalları bırakıldı. Kesilip ateşe verilen ağaçların ortasına arazözlerdeki kimyasal karışımlı su püskürtüldü. Ortadan şerit halinde püskürtülen kimyasal karışım, alevlerin ilerlemesini durdurdu. İkinci denemede hortumlarla püskürtülen karışım yine alevleri kısa sürede söndürmeyi başardı.
DÜNYA ÇAPINDA BULUŞ
MGA Ar-GE Müdürü Muhammet Gençer tarafından geliştirilen ürünün tanıtımı sonrası açıklama yapan MGA Yüksek Kimya Teknolojileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ceylan, dünya çapında yeri bir buluşa imza attıklarını ifade etti. Adnan Ceylan, “Orman yangınlarında, yangını devam ederken, buluşumuz yangının ilerlediği alana spreyle verildiği takdirde yangın ilerleyemiyor kendiliğinden sönüyor. Bu yeni buluşla Türkiye ve dünyaya çok büyük bir hizmet yapılmış olacak. Muğla’da ilk defa bu buluşumuzu uygulamalı olarak gösterdik” dedi. MGA Yönetim KuruluBaşkanı Ceylan, bu uygulamanın bir anlamda bilim insanlarının da katılımıyla raporlanmış olacağını ifade etti. Üç aşamalı bir uygulama gerçekleştireceklerini ifade eden Ceylan, bu aşamaları şöyle anlattı: Birincisi çıkan orman yangınının uygulama ile kendiliğinden nasıl durdurulduğu, ikinci uygulamada orman yangının doğrudan söndürülmesinin sudan ve diğer ürünlerden ne kadar etkili olduğu; üçüncü safhada ise normal ve halen kullanılan ürünlerin ne kadar işe yaramadığı veya çok az işe yaradığı gösterilecek. Bizim uygulamamız, hem Türkiye ormanlarının ve çevresinin kurtuluşu için hem de Türkiye’den sonra dünya için çok büyük bir buluş olarak insanların hizmetine girmiş olacak.”
4-12 Yaş İçin İTÜ Bilim Okulu Başlıyorİstinye Park'ta İTÜ İşbirliği İle Yeşil Dünya Hareketi