İTÜ rektörlük seçimi sonuçları analizi

İTÜ'nün 2016-2020 yılları arasında rektörlüğünü yapacak ismi belirlemek amacıyla çıkılan yolun 1. aşaması olan üniversite içi seçim maratonu sona erdi. Seçim aslında birçok açıdan tahminlerle örtüşen bir seçim oldu. Daha önce oylamanın 4 aday üzerinde döneceği tüm anketlerde ve söylemlerde dile getiriliyordu. Şimdi bu 4 adaya göre seçim sonuçlarını analiz edelim:

1. Mehmet Karaca

Mevcut rektör Karaca 379 oy alarak seçimde 1. sırayı aldı. Şu ana kadar İTÜ tarihinde yapılan tüm seçimlerde halihazırda rektör olan adayın kazanamadığı hiçbir üniversite içi seçim olmadı. Rektör olmanın tanıtım ve atamalar üzerindeki avantajı ise zaten rektör olan bir adayı birinciliğe taşımaya yetiyor. 

Rektör Karaca 2012 yılında yapılan seçimde 317 oy ile 2. sırada yer almıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2. sıradan rektörlüğe atandıktan sonra üniversite içinde 150'ye yakın atama gerçekleştirdiği için oy sayısının 400ü geçmesi bekleniyordu. En büyük avantajı 150 "ilk defa oy veren seçmen" olan Karaca, görünen o ki geçen seçime oranla az da olsa bir kan kaybı yaşıyor.

2. Lerzan Özkale

Adaylardan Özkale 208 oyla seçimde 2. sırayı alıyor. İTÜ24'ün gerçekleştirdiği ankette ve diğer anketlerde de 2. sıradaki yerini kimseye kaptırmayan Lerzan Özkale %20'yi aşan oy oranıyla beklenen şekilde seçimi iddialı bir sonuçla tamamlıyor.

Diğer adaylardan farklı olarak yüksek sesle bir seçim kampanyası yürütmeyen Özkale'nin bu taktiği seçimde tutmuş görünüyor. Önümüzdeki süreçte YÖK seçimindeki performansı merakla beklenen adaylardan biri olarak takip ediliyor.

3. Pelin Gündeş Bakır

Seçim boyunca 3.lük ve 4.lük arasında gidip gelen rektör adayı Bakır, 107 oyla 3. sırayı aldı. Seçim öncesi anketlere göre çok daha yüksek oy oranları beklenen aday, beklenen-gerçekleşen dengesinde en farklı sonucu veren aday oldu.

Uzun süredir Ankara'da milletvekilliği ve diğer birçok görevde bulunduğu için en büyük dezavantajı İTÜ içerisindeki bağlantıları olan Bakır, bu dezavantajını Ankara'daki bağlantılarıyla avantaja çevirme düşüncesindeki adaylardan.

4. Mehmet Sabri Çelik

Seçim boyunca 3. sırayı zorlamasına rağmen son anda 105 oyla sandıktan 4. sırada çıkan Mehmet Sabri Çelik, anketlerde gösterdiği %15'lik performansın altında kaldı. Fakültesinden çıkan güçlü adaylar onun seçim sonuçlarında en büyük dezavantajını oluştururken, aday Çelik genel olarak seçim kampanyasını Ankara'da sürdürdüğü için bu sonuç onun için beklenebilecek bir sonuç olarak kayıtlara geçti.

Bundan sonra ne olacak?

Seçimde ilk 6 sırayı alan rektör adayları Mehmet Karaca, Lerzan Özkale, Pelin Gündeş Bakır, Mehmet Sabri Çelik, Cenk Yaltırak ve Onuralp Yücel bundan sonra YÖK karşısına çıkacaklar. YÖK üyeleri arasında yapılacak seçim ile belirlenecek sıralı 3 isim cumhurbaşkanlığına gönderilecek.

Cumhurbaşkanı gönderilen adaylar arasında uygun gördüğü kişiyi İTÜ Rektörü olarak atayacak. Bu süreç de adaylar için 30 Ağustos'a kadar sürecek zorlu bir parkur demek. Sonucunda İTÜ Rektörlüğü olan bu zorlu parkurda tüm adaylara başarılar dileriz.

Makine Fakültesi'ne çok amaçlı yeni laboratuvar İTÜ'de rektörlük seçimi sonuçlandı: işte ilk 6

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi