İTÜ yurtlarında aramaların ardı arkası kesilmiyor

Geçtiğimiz 3 hafta içinde İTÜ yurtlarında sistematik bir şekilde öğrencilerin kaldıkları odalar yurt görevlileri tarafından aranarak yurt yönetimleri tarafından yasaklı görülen eşyalara el konuldu. El konulan eşyalar arasında tost makinesi, kettle gibi mutfak aletleri var. Aynı zamanda öğrencilerin alkollü içeceklerine de el konuldu. Mevcut ekonomik koşullarda geçinebilmek için yurtlarında kendi yemeklerini kendileri yapmaya çalışan öğrencilerin mutfak eşyalarına el konulması öğrenciler arasında büyük tepkiye yol açtı. Özellikle kampüs içindeki mekanların pahalı olması ve mekan çeşitliliğinin az olması gibi nedenlerden dolayı yurtta kalan öğrenciler kendi odalarında yemek yapmayı tercih ediyordu. Yapılan aramalarla birlikte öğrencilerin bu imkanları ellerinden alınmış oldu. Yapılan aramanın özel hayatın gizliliği ilkesine aykırı olması ise tartışma konusu oldu. Odaları aranan ve özel hayatları ihlal edilen öğrenci arkadaşlarımızın tepkilerini sizlerin yorumuna sunuyoruz.

"Birçok arkadaşımın odaları ve dolapları izinsiz bir şekilde arandı"

"İTÜ Vadi Yurtları’nda kalıyorum. Yurdumuzun kendine ait bir yemekhanesi ya da tam donanımlı bir mutfağı yok. Geçen yaz çalışma odalarımızdan biri mutfağa dönüştürülmeye çalışıldı ancak bu dönüşüm öğrenciler için yetersiz kaldı. Dönemin başlamasıyla birlikte birçok öğrenci arkadaşım çözümü (artan yemek fiyatlarının da etkisiyle) odalarında tost makineleri ve kettle kullanmakta buldu. Yurt yönetimi ise tost makinelerinin, kettle’ların elektrik tesisatına zarar verdiğini iddia ederek öğrencilerin odalarına izinsiz şekilde girdi ve arama yaptı. Birçok arkadaşımın odaları ve dolapları izinsiz bir şekilde arandı. Aramadan sonra tost makinelerine ve kettle’larına el konuldu. Kullanılmalarına yasak getirildi."

"Arama yapmaktansa şikayetlerimize karşı harekete geçilebilirdi"

"İTÜ Ali İhsan Aldoğan Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyorum. Arama yapılırken hiçbir şekilde hijyene dikkat edilmedi. Arama yapan görevliler eldiven takmamışlardı. Yapılan aramadan çok öğrencilere huzursuzluk vermek için yapılmış bir eylem gibiydi. Arama yapmaktansa yurttaki şikayetlerimize karşı harekete geçilebilirdi örneğin dört aydır kırık olan perdemiz sürekli söylemlerimize rağmen yenilenmiyor, bozuk musluklarımız tamir edilmiyor. Odaya ilk geldiğimde odamaki dolabın kapağı bile monte edilmemişti. Bu nedenle eşyalarım bir hafta valizde beklemişti. Ayrıca bu yıl emrivaki bir şekilde odalarımız üç kişilik olduktan sonra yaşam kalitemiz iyice düştü. Minicik odada gece boyunca soluyacak oksijen kalmıyor, sağlıklı bir ortam yok. Bütün bunların üstüne yapılan bu arama bizim için duygusal anlamda istismardan farksız. Eğer arama sırasında odada olmamış olsaydım belki de odamızın ve özel eşyalarımızın fotoğraflarını çekmiş olacaklardı. Bu çok rahatsız edici bir durum ve bu şartlar altında derslerimize odaklanmak ve sorumluluklarımızı yerine getirmek zorlaşıyor."

"Eşyalarımızı toplamamıza bile izin vermediler"

"İTÜ Ali İhsan Aldoğan Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyorum. Arama yapılırken eşyalarımızı toplamamıza bile izin vermediler. Tavırları bize bir şeyler dayatır gibiydi. Odamda hasta bir şekilde dinlenirken bir yandan da ödev yapıyordum. Bir anda beni odamdan çıkartmaya çalıştılar ve bunu istemediğim için yurt görevlileriyle aramızda gerginlik yaşandı. Bu durumdan çok rahatsız oldum umarım bu durumla alakalı bir şeyler yapılır."

"Bunun sadece biz öğrencilere rahatsızlık vermek için yapıldığını düşünüyorum"

"İTÜ Ali İhsan Aldoğan Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyorum. Yurt görevlisinin dolaplarımdaki özel eşyalarıma bakarken görmek beni çok rahatsız etti. Beş dakikalığına mutfağa gitmiştim dolayısıyla dolaplarım kitli değildi bu nedenle dolaplarımın içine bakıldı. Yapılan bu aramanın adil olduğunu düşünmüyorum ve sadece biz öğrencilere rahatsızlık vermek için yapıldığını düşünüyorum çünkü yapılan arama detaylı bir arama değil yüzeyseldi. Buna rağmen özel alanımın ihlal edilmesi beni çok rahatsız etti. Daha önceden de oda oda dolaşıp odalarımızın fotoğraflarını çekmek istemişlerdi ve çektirmek istemediğim için kavga etmiştik. Bu gibi sebeplerden dolayı yurtta kendimi güvende hissetmiyorum."

Yurtta kalan öğrenci arkadaşlarımızın tepkileri bu şekildeydi. Gelen bu tepkilerin yurt yönetimleri tarafından nasıl değerlendirileceği öğrenciler tarafından merakla bekleniyor. 

 
İTÜ İnşaat Fakültesi öğrencisi Oğuzhan Aydın hayatını kaybetti İTÜ Kulüplerinin Yılbaşı Partileri

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor