İTÜ'de bambaşka bir kulüp: İTÜ Mezunları Derneği Kulübü
İTÜ24 olarak tüm samimiyetleri ve heyecanları ile daha yeni kurulacak olan ve İTÜ’ye birçok şey kazandıracak İTÜ Mezunları Derneği Öğrenci Kulübü Başkanı Serkan Çotul ile kulübü ve yapmak istediklerini konuştuk. Her ne kadar kısaltmaları MDÖK olsa da biz onlara kendilerinin de tercih ettiği gibi MDK diyeceğiz. Tebrikler İTÜ MDK!
Röportaj: Özlem Kahvecioğlu
İTÜ24:İTÜ Mezunları Derneği Öğrenci Kulübü’nü kurma fikri aklınıza nereden geldi?
İTÜ MDK: Profiency sınavını geçemeyince hazırlıkta okulum yarım dönem uzadı. Bölümümle ilgili bir işte 4 aylık vaktimi değerlendirmek için bir çok yere başvurdum. Fakat kimse geri dönüş yapmadı. Bağlantı kurduğum Mezunları Derneği’ndeki büyüklerim bu konuda bana yardımcı oldular. İlk olarak İTÜ Mezunları Derneği’yle tanışmam böyle oldu. Daha önce İTÜ Mezunları Derneği’nin okul içindeki yeri ve önemi hakkında hiçbir bilgim yoktu. Bu olaydan sonra öğrencilere karşı yardımseverlikleri ve hoş ortamıyla ilgili bir çok şey öğrendim ve bunu okuldaki diğer öğrencilerle de paylaşmam gerektiğini düşündüm. Daha sonra dernek aracılığıyla tanıştığım ve benim hayatımda çok önemli bir yere sahip olan değerli büyüğüm Ülkü Arıoğlu'nun davetiyle İTÜ Mezunları Derneğinin 25. Yıl Balosu’na gidip dernekteki diğer mezunlarla tanıştım. Bu sırada derneğin öğrenci kolu olarak devam edebilecek olan bir kulüp fikri aklıma geldi. Bu konuda arkadaşlarımla konuştuğumda böyle bir kulübün varlığının okul ve öğrenciler için çok yararlı olabileceğini düşündüğümüz için İTÜ Mezunları Derneği'ne sunduk .
İTÜ24: Kulübün kurulma aşamasında neler oldu?
İTÜ MDK: Arkadaşlarımla birlikte bir proje dosyası hazırladık. Bu proje dosyasını Mezunlar Derneği’ne verdik. İTÜ Mezunları Derneği bu seneki başkanı Veli Tan Kirtiş yeni dönemde Mezunlar Derneği ile öğrencilerin daha fazla içli dışlı olmasını destekliyor. Onların bu bakış açısı sayesinde proje dosyasını kabul ettiler ve etkinliğe başlayabiliriz artık dediler. SDKM’de Mezunlar Derneği’nin kendi ofisi var. Yani hafta içi sürekli oradayız. Zaten kulüp odası olarak da onun yanındaki odayı belirledik. Fakat şunu da üstüne basarak söylemek lazım, daha KSB’den tam olarak kulübümüzün onayı geçmedi. Yani başvurumuzu yaptık, onay aşamasındayız.
İTÜ24: Kulübünüzün misyonu nedir peki?
İTÜ MDK: Temel olarak okul içindeki bütün öğrencilerle mezunları bir araya getirebilmek. Biz bu doğrultuda başka kulüplerle birlikte çalışabiliriz, kendimiz etkinlikler düzenleyebiliriz. Diğer kulüplere rakip olma gibi bir niyetimiz kesinlikle yok. Bunun altını özellikle çiziyoruz. Biz diğer kulüplerle beraber çalışmaya tamamen açık bir kulübüz. Örneğin başka kulüplerle bir hobi grubu oluştururuz. Bu hobi ile ilgilenen başka bir öğrenci kulübü varsa bu kulüple mezunları buluşturup belki aralarında yarışmalar düzenlenebilir, workshoplar düzenlenebilir. Bunlar kesinlikle bizi çok memnun edecektir. Bu yüzden okul içindeki bütün öğrenci kulüpleri ile çalışmaktan memnuniyet duyarız. Biz diğer insanlarla konuştuğumuzda isimden dolayı bize direkt kariyer kulübü gözüyle bakıyorlar. Ama biz kariyer kulübünden ziyade daha çok sosyo-kültürel bir kulüp olmayı hedefliyoruz. Tabi ki de kariyer odaklı çalışmalarımız da olacak ama bu kariyer kulübü olduğumuz anlamına gelmez. Amacımız mezunlarla öğrencileri daha çok bir araya getirerek kaynaştırıp bir İTÜ'lü olma kültürü oluşturmak.
İTÜ24: “Öğrenci İTÜ’yü kazandığı an direkt İTÜ Mezunları Derneği Öğrenci Kulübü’nün bir üyesidir.” Diyebilir miyiz?
İTÜ MDK: Gelecekteki amaçlarımızdan biri de bu. Çok yeni bir kulüp olacağımız için böyle bir şey söylemek çok zor. Çünkü kulübün oturması, bilinmesi lazım. İleride tabi ki böyle bir mantık isteriz. Oluşturmak istediğimiz öğrencinin İTÜ’yü kazandıktan sonra hep İTÜ’yle birlikte olabilmesi için devam eden bir süreç.
İTÜ24: Kaç kişi ile bu yola çıktınız?
İTÜ MDK: Bu yola 18 kişi ile birlikte başladık. Ve daha da büyümek için 18 Şubat’ta KSB Büyük Salon’da saat 18:00’da bir tanışma çayı düzenleyeceğiz. Eminim ki bu sayı tanışma çayı ile beraber daha da artacak.
İTÜ24: Ne tür etkinlikler yapmayı düşünüyorsunuz? İTÜ’deki büyük kulüplerin akla gelen büyük etkinlikleri vardır. Sizin de kalıplaştırmak istediğiniz büyük bir etkinliğiniz var mı? Sizi diğer kulüplerden ayıracak olan şey nedir?
İTÜ MDK: Konferans tarzı etkinliklere sıcak bakıyoruz fakat bunların artık okul içinde çok sıradanlaştığını ve birçok kulübün aynı işi tekrar tekrar yaptığını görmeye başladık. Böyle bir şey yaptığımızda bunun öğrenci tarafından ne kadar istenebileceğini sorgulamaya başladık. Biz bunun yerine mezunlarla öğrencileri bir araya getirebileceğimiz, konuşturabileceğimiz, konserler düzenleyebileceğimiz, İTÜ Günü gibi beraber uçurtma uçurabilecekleri yani bir araya geldiklerinde öğrencinin mezunlarla konuşabilecekleri aynı zamanda beraber eğlenebileceği etkinlikler planlıyoruz.
Bizi kariyer kulüplerinden ayıran diğer bir fikir de şu. Mezun olup okuduğu bölümden çok farklı bir yol çizen ve başarıyı yakalamış insanlara yönelik de etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz. Örneğin iş hayatında kendisinden önce bu yolu deneyimleyen mezunlarımızla farklı alanlarda başarılı olmak isteyen öğrencileri birleştirip diğer alanlarların da bilincini oluşturmak istiyoruz. Bunun için “Farklı Bir Sektörde Çalışsaydım Ne Olurdu?” adı altında bir etkinlik düzenlemekte planlarımız arasında. Açıkçası şu an Derneğimizin çok üstünde durduğu projelerden biri olan Mezunlar Derneği’nin Yönderlik (Mentörlük) etkinliğinin okul içinde devamlılığını sağlaması bizim kulüp vizyonumuzu tamamiyle destekleyen bir proje olduğu için bizim için de çok büyük bir önem arz ediyor. Bu sistemde yönderlerle öğrenciler arasındaki bağı kuvvetlendirmek, öğrencileri yönderlik çalışmaları için davet etmek de bizim görevlerimizden biri.
İTÜ24: Yani Mezunlar Derneği’nin öğrenciye ulaşma kolusunuz. Kulübünüzün adının başında “Mezunlar Derneği” olması öğrencileri çeken çok güçlü bir sıfat. İlk başta akla gelen şey mezunlarla tanışmak için buraya giderim olacaktır. Kulübünüz mezunlarla tanışmak dışında öğrenciye neler sağlayacak?
İTÜ MDK: Bizim ismimizin çok ciddi bir ağırlığı var. Zaten insanlara bahsettiğimizde de direkt kafalarında bizi çok ciddi bir kulüp, öğrencilerden uzak ve başka bir kafada bir kulüp olarak algılıyorlar. Bizim de isteğimiz bu algıyı kırmak. Biz mezunlarla beraber çok keyifli bir etkinlik yapabiliriz evet ama bunun yanı sıra kendi aramızda da keyifli etkinliklerimiz olacak, keyifli projelerimiz olacak. Açıkçası bu konuda bir sınırımız yok.
İTÜ24: Mezunlar Derneği’nin öğrenci kulübündeki yeri nerede?
İTÜ MDK: Mezunlar Derneği’nin tüzüğünde de yer alan mezunlarla öğrenciler arasındaki ilişkiyi güçlendirmek adına biz varız. Açıkçası mezunlarımızda biz öğrencileri bizim kadar düşünüyorlar. Amacımız bunu da öğrencilere fark ettirmek. Daha açmak gerekirse facebook sayfası açtığımızda öğrencilerin yanı sıra ciddi sayıda mezun da bizi takip etmeye başladı ve bir çok tebrik mesajı aldık. Mezunların bu kadar ilgisini çekmek bizi hem gururlandırdı hem de mezun olsalar dahi hala yanımızda olduklarını gösterdi. Sayfamıza mezunlarımızdan gelen mesajların çoğu da sizi destekleyeceğiz, hep arkanızdayız şeklinde.
İTÜ24: Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
İTÜ MDK: Hiçbir öğrenci kulübünde insanlar mezun olduktan sonra kulübe devam edemezler. Fakat bizim bu kulüp içinde kurduğumuz bağlantılarla biz bir ömür boyu devam edeceğiz. Mezun olduktan sonra doğal olarak Mezunlar Derneği’nin bir üyesi olacağız.
İTÜ24: Yani artık kişi ilk İTÜ’lü olacak. Sonra İTÜ Mezunları Derneği Öğrenci Kulübü üyesi daha sonra da İTÜ Mezunları Derneği üyesi.
İTÜ MDK: Biz bütün kulüp üyeleri olarak İTÜ Mezunları Derneği'ne mezun olduktan sonra da devam etmek istiyoruz. Zaten oluşturmak istediğimiz İTÜ kültürü fikri de bu paralelde var olan bir gerçek.
Biraz şu tabuları da yıkmak gerekiyor. Genel anlamda jenerasyon farkından doğan bağlantı kopukluğunu çözmek ve mezunlar ile öğrencilerin arasında samimi köprüler kurmak gerekiyor. Bir çok öğrenci 4 yıl içinde arasına katılacağı, yaşayan binlerce İTÜ mezunu arasına gireceğine rağmen bu grubu kendine çok uzak görüyor. Biz bu yüzden sadece eski mezunlarla öğrencileri birleştirmek değil bunun yanında yeni mezun büyüklerimizden de öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyoruz. Mesela yeni mezun birinden iş görüşmesi mülakatında neler yaşadığını, bizim neler yapmamız gerektiğini dinleyebiliriz. Yapılan etkinliklerde gelen konuşmacılara baktığımızda çoğu CEO veya belli bir yerde olan kişiler. Bu insanların öğrenciye verdikleri; inanmak başarmanın yarısıdır, çok çalışırsan kazanırsın başarılı olursun. Biz bu doğrultuda sadece şirket CEO larını getirip büyük konferanslar yapmanın yanında yeni mezunları da içeren daha küçük ve sık etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Çünkü samimi bir ortamda öğrencilerin konuşmacıyla daha çok iletişime geçebileceği ve daha çok şey kazanacağını düşünüyoruz.
Son bir şey eklemek gerekirse yeni kurulan bir kulübüz. Hiyerarşi olmayan ve bunu istemeyen bir kulübüz. Herhangi bir öğrenci gelip bize “ben şöyle bir düşündüm ve bunu yapmak istiyorum” derse biz bu fikri seve seve konuşur ve hep beraber tartışabiliriz. Samimiyet parolasında devam etmeyi düşünen ve hep beraber yeni projeler üretip hep beraber bunları hayata geçirmek isteyen bir öğrenci kulübü olmayı hedefliyoruz. Açıkcası yeni bir kulüp olmamız kulübe katılan herkesin kafalarındaki projeleri hayata geçirmeleri için çok güzel bir fırsat. Çünkü bizim kuracağımız bu birliktelik ve projeler ileriye dönük bizden sonra gelen arkadaşlara çok güzel bir örnek olacak ve katılan arkadaşlarla ürettiğimiz bu projeler belki de okul içinde çok önemli bir ritüele dönüşecek. Birlikte zamana meydan okuyacak, bu kulübün kuruluşunun bir parçası olmak ve bizimle tanışmak isteyen herkesi 18 Şubat saat 18:00 da KSB Büyük Salon’daki tanışma çayımıza bekliyoruz. Ayrıca 17 Şubat salı günü derneğimizin Futurizm Derneği’yle birlikte saat 14:00’da KSB Büyük Salon’da düzenlediği Gelecek Zirvesi adlı etkinliği var. Tüm kulüp üyeleri olarak orada olacağız ve bütün öğrencileri bekliyoruz.
İTÜ Mezunları Derneği Öğrenci Kulübü’nü ve yapacaklarını takip etmek için:
https://www.facebook.com/itumdk?pnref=lhc