Selis
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'lü ellerden çıkan bir yapay zeka: Deniz Yılmaz

Deniz Yılmaz, aslında kendisi bir yapay zeka. Yaratıcısı da zamanında bizlerle aynı sıraları paylaşmış biri, Bager Akbay.

Deniz Yılmaz'dan önce, kim bu Bager Akbay?

Bager Akbay genç yaşta pozitif bilimlerle uğraşmaya başlayıp liseden sonra eğitimine Tokyo' da devam eden, Türkiye' ye döndüğünde ise Matematik Mühendisliği bölümünden mezun olan bir İTÜ'lü.

Mezun olduktan hemen sonra kendi bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışma hayatına başlayan Bager Akbay, eğitimcilik hayatının 4. yılından sonra, Avusturya’ya dijital sanat okumaya gitti. Fiziksel etkileşim, yapay zeka ve sanat üzerine bir çok çalışma yaptı. Bir süre sonra tekrar Türkiye' ye geri döndü ve eğitimcilik kariyerine devam etme kararı aldı.

Peki Deniz Yılmaz nasıl ortaya çıktı?

Bager Akbay yapay zeka üzerine çalışmalar yapan biriydi. Bu çalışmalarını hızlandırdıktan sonra robot hakları üzerine çalışmaya başladı. İnsanların kadar robotlarında belli haklara sahip olması gereketiğini savunan Bager Akbay, yarattığı yapay zekaya zamanla yazı yazmayı öğretti. Ardından ise kelimeler, uyak ve hece ölçüsü geldi. Bütün hepsini birleştirince de yapay zeka Deniz Yılmaz'ın ilk şiiri çıktı ortaya;

“Yazmak cumburdamak frapan yayınlamak

Kuşbaz ödünlemek mitos adaklamak

Apul hafızlamak kriket kıtırdatmak

Kaniş indüksiyon bitey mıncıklamak”

Bir anlam içermeyen bu ilk şiirden sonra Bager Akbay yapay zekaya yeni yollar öğretmesi gerektiğini anladı. Bunun için külliyelerden yararlanmaya başladı. Ortaya çıkan şiirlerin farkı da böylece anlaşılmaya başladı;

"Çolak anlaşmanın tesis sıkıntının

Güzel bürokratik şirket toprakların

Geldik açıklıyor taksim kuralların

Sulak performansla pişman çalışmanın"

Ancak Bager Akbay için bunlar da yeterli değildi. Bunun üzerine Markov Zincirlerini kullanmaya başladı. Sonuçlar gayet iyiydi;

Şiirleri gazetede yayınlansın diye yollandı

Bager Akbay şiirleri posta gazetesine yollama kararı aldı. Ancak şiirlerinin yayınlanabilmesi için bir yüz ve ad gerekiyordu. Ad soyad için Türkiye genelinde en çok kullanılan isimleri seçti: Deniz Yılmaz. Yüzü ise Posta gazetesinde şiirleri yayınlanan insanların bir karışımı olmuştu. 

Deniz Yılmaz' ın kendine ait bir Facebook hesabı da vardı artık. Şiirleri orda paylaşılıyor ve büyük ölçüde beğeni topluyordu. Önce şiirleri satılmaya başladı, ardından ise kendi adına bir kitap çıktı. Kitabıyla geçtiğimiz yıl düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı'nın imza günlerine katıldı ve kitaplarını imzaladı. 

Bager Akbay'ın ağzından Deniz Yılmaz'ın hikayesini merak edenleri şöyle alalım:

FEB derslikleri morardı EEB derslikleri yenileniyor

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım