İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Serdar Özoğuz ve Doç Dr. Müştak Yalçın, TÜBİTAK’ın da desteğiyle bir köpeğin burnundan daha hassas bir sistem geliştirdi.
NESNEYİ GÖSTERİYOR
Çip şeklindeki bu sistem bir köpeğin algıladığı kokudan 10 kat daha hassas bir kokuyu çok daha hızlı bir şekilde algılayabiliyor. Üstelik bilim adamları kokusu algılanan nesnenin ne olduğunu bilgisayar ortamında görebiliyor. Örneğin bir deprem felaketinde enkazın altında kalan eğer bir insansa bu burun sistemi yaşam sinyallerini anında bilgisayara gönderiyor. Prof. Dr. Serdar Özoğuz çığır açan bu yeni buluşlarını şöyle anlatıyor: “Bir köpek kokuyu 1 saniyede alıyor. Bizim yaptığımız sistemle 1 saniyeden daha az sürede ve 10 kat daha hassas koku algılanabiliniyor. Burada öncelikle köpeğin o duyuyu nasıl algılayabildiğini öğreniyoruz. Öğrendikten sonra da o sinir sistemini elektronik ortama çekebiliyoruz. Yani köpeğin veya bir sineğin sahip olduğu koku alma sisteminin aynısını yapay yollarla oluşturuyoruz. Sistem tarafından algılanan kokunun ne olduğunu da bilgisayardan görüyoruz.”
UYUŞTURUCULARI DA ALGILAYABİLİR
Hâlâ bazı maden ocaklarında içeride gaz olup olmadığını içeriye bir kuş göndererek öğrenildiğini belirten Doç Dr. Müştak Yalçın, yeni burun sistemlerinin pek çok alanda kullanılabilceğini belirtti. Yalçın, “Projemizi teorik olarak gerçekleştirdik. Özellikle şu sektörde veya şu işte kullanmak için bu sistemi geliştirmedik. Maden ocaklarındaki gaz sızmaları, uyuşturucu madde aramalarında hatta askeri alanda bile kullanılır” dedi.
Prof. Şengör'e Kınama CezasıDemirel İTÜ'deydi