Selin
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'nün en iyi proje takımları - Bölüm 1

İstanbul Teknik Üniversitesi, 250 yıllık tarihiyle pek çok alanda Türkiye'nin en önde gelen üniversitelerinden biri. Türkiye tarihinde çok sayıda ilki gerçekleştirmiş olması ve sunduğu imkanlarıyla sahip olduğu tecrübeyi yıldan yıla aktaran kültürünün zenginliği İTÜ'yü İTÜ yapıyor. Öğrenci ve akademisyen kimliğiyle ülkenin en üretken üniversiteleri arasında gelen İTÜ'nün en önde olduğu alanlardan biri de bünyesindeki öğrenci proje takımları. Hepsi farklı disiplinlerde çalışan 52 proje takımı, her yıl yurt içi ve dışı yarışmalarda gösterdikleri başarılarla İTÜ'nün ve ülkemizin gurur kaynakları olmaya devam ediyor. Bu yazı serimizde amacımız sizlere onları tanıtmak ve başarılarından bahsetmek. 

İTÜ ZES SOLAR CAR TEAM

İTÜ ZES Solar Car Team, güneş enerjisi ile çalışan araç üretimi üzerine çalışmakta olan bir araştırma ve yarış takımıdır. 2004 yılında kurulmuş olup 11 farklı lisans programından katılan otuzun üzerinde ekip üyesi ile İTÜ’nün en kalabalık proje takımlarından biridir. Geçmişten günümüze “ARIBA” başlığı altında geliştirdikleri 12 farklı araç ile yurt içi ve dışı yarışlarda İTÜ’yü ve ülkemizi temsil etmişler, farklı alanlarda günümüze dek 20’nin üzerinde ödülün sahibi olmuşlardır. Takım, isminde de yer alan “ZES” (Zorlu Enerji Sistemleri) ana sponsorlarının ve sektörün önde gelen pek çok şirketinin desteğini almaktadır. Geçtiğimiz yıl içerisinde takım, “ARIBA ZES X” aracıyla 24 saat süren “iLumen European Solar Challenge”da tamamladıkları 257 turla hem yarışmayı 3. sırada bitirdi, hem de bu alandaki Türkiye rekorunu elde etmiş oldu. 

22 Ekim 2023’te Avustralya’da gerçekleştirilecek olan “Bridgestone World Solar Challenge”da ülkemizi temsil edecek İTÜ ZES Solar Car Team’e başarılar diliyoruz.

İTÜ RACING

İTÜ Racing, prototip elektrikli araç üretimi üzerine çalışan ve elektrikli araç yarışlarına katılan bir proje takımıdır. 2007 yılında kurulan takım günümüzde lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan 50 kişilik ekibiyle büyük takımlardan biridir. Takım, 2010 yılında ortaya koydukları F-Bee 01 ile Türkiye’deki ilk Student Formula aracını üreten takım olma ünvanına sahip; 2018-2019’da üretilen BeElectric Driverless ile yine Türkiye’deki ilk otonom student formula aracını üreten takım, bu aracın yapımında kullanılan yazılımlarıyla 2019’da Savunma Sanayi Bakanlığı’nın düzenlediği “İnsansız Kara Aracı” yarışmasında birinci oldu. İTÜ Racing geçtiğimiz Ağustos, BeElectric-02 araçları ile Formula Student East’te ülkemizi temsil etti. Gelecek yılın yarış sezonuna kadar üretmeyi amaçladıkları “BeElectric-03” ile İTÜ’yü ve ülkemizi yurt içi ve dışı yarışlarda başarıyla temsil etmeyi hedefliyorlar. 

İTÜ Elektrikli Araç Takımı

İTÜ Elektrikli Araç Takımı (İTÜ EV) elektrikli araçlarda enerji verimliliğini sağlamak üzerine çalışan bir proje takımıdır. Takım 2014 yılında kurulmuş olup 29 ekip üyesine sahiptir. 2017 yılında her yıl düzenlenen, dünyanın dört bir yanından çok sayıda takımın katıldığı bir elektrikli araç yarışı Shell Eco-Marathon’da 3.’lük derecesini almıştır. İTÜ Elektrikli Araç Takımı ülkemizi Shell Eco-Marathon’da temsil etmeye devam etmekte olup Teknofest Efficiency Challenge’da da yer almıştır. Ekip, araçlarını geliştirmek üzere çalışmalarına devam etmektedir.

İTÜNOM UAV Team

İTÜNOM UAV Team, 2014 yılında aslen drone çalışmaları yapmak üzere kurulmuş, sonraki süreçte insansız hava aracı çalışmaları yapmaya başlamıştır ve güncel olarak çalışmalarına bu yönde devam etmektedir. 24 kişilik bir ekibe sahiptir. Kurulduğu yıldan itibaren ABD’de düzenlenen insansız hava aracı yarışması AUVSI SUAS’a katılmış ve bu yarışmada 4.’lük ve 7.’ilk derecelerini elde etmiştir, geçtiğimiz yıl ise AUVSI SUAS 2023 yarışmasında “Şimşek” isimli araçlarıyla 1. olarak bu dereceyi elde eden ilk Türk proje takımı olmayı başarmıştır. Takım, Teknofest 2023’te de “İnsansız Hava Aracı Yarışmaları” dalında “Tosun” aracıyla 2.’ilk ödülünü almaya hak kazanmıştır.İTÜNOM UAV Team’in 2023 yılında kazandıkları dünya şampiyonluğu ünvanlarını ve Teknofest 2.’liklerini tebrik eder, İTÜ’yü ve ülkemizi başarıyla temsil ettikleri için teşekkür ederiz. 

Pars Roket Grubu

Pars Roket Grubu 2012 yılında Uçak ve Uzay Fakültesi merkezli kurulmuş, roket üretimi araştırma ve geliştirme üzerinde çalışan bir proje takımıdır. Takım, günümüzde düzenlenen en kapsamlı roket mühendisliği yarışmalarından olan IREC’e (Intercollegiate Rocket Engineering Competition) 2015 yılından bu yana tam altı kez katılmış olup; 2016’da 6., 2017’de 3., 2018’de 5.’ilk ödüllerinin sahibi olmuştur. Güncel olarak otuzun üstünde ekip üyesine sahip olan takım, 2014 yılında Türkiye’nin ilk hibrit roket motorunu üretmiş olup geçmişten günümüze alanında pek çok konuda Türkiye ilklerini gerçekleştirmiştir. Geçtiğimiz yıl içerisinde test roket atışları ve Aksaray roket atışı, LabScale testleri üzerinde çalışmış olan takım, ilerleyen süreçte İTÜ’yü ve ülkemizi başarıyla temsil etmek için çalışmalarına devam etmektedir.

İTÜ Albatros İHA Takımı

Otonom sistemli insansız hava araçları üretimi ve araştırmaları üzerine çalışan İTÜ Albatros İHA Takımı, 2018 yılında kurulmuştur. Farklı bölümlerden 29 kişilik bir ekibe sahiptir. 2023 yılında Teknofest Savaşan İHA Yarışması’nı “En İyi Tasarım” ödülünü alarak tamamlamıştır, Teknofest 2022’de Serbest Görev İHA Yarışması’da “Teşvik Ödülü” ve Teknofest 2021’de Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması’nda üçüncülük ödülünün sahibi olmuştur. İTÜ Albatros İHA Takımı, kurulduğu yıl olan 2018’de İngiliz Makine Mühendisleri Odası (IMechE) tarafından düzenlenen UAS Challenge’da birincilik ödülüne layık görülmüş, yine aynı yarışmada “Safety and Airworthyness” ödüllerinin sahibi olmuştur.

İTÜ AUV Team

İTÜ AUV Team, 2016 yılında Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) yaparak çalışmalarına başlamış, 2018 yılında ise İTÜ AUV Team ismini alarak resmen kurulmuştur. Sualtı otonom araçların üretimini ve araştırılmasını amaçlayan Singapore AUV Challenge’a katılım sağlayan tek Türk takımı olan İTÜ AUV Team, geçtiğimiz yıl 42 farklı takım arasında 1. olarak yarışı tamamlamış ve Dünya Şampiyonluğu sahibi olmuştur. Geçtiğimiz aylarda RAMI 2023 yarışmasını 2. olarak tamamlamış, “En Özgün Tasarım Ödülü”nün de sahibi olmuştur. Dünyanın en prestijli otonom sualtı aracı yarışmalarından RoboSub yarışmasında 2021 yılında İTÜ’yü ve ülkemizi temsil eden tek Türk takımı olan İTÜ AUV, RoboSub 2024’te yarışma derecesi elde etmeyi amaçlayıp bu yönde çalışmalarına devam etmektedir.

Takımlar hakkında daha detaylı bilgi için websitelerini ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Tüm takımlarımıza sıkı çalışmaları için teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
 
Rektörlükten İTÜ MBG Kulübü’ne SDKM darbesi Yurt mu işletme mi?

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım