İTÜ'nün iki büyük efsanesi: Vadi yurtları vs Gölet yurtları
İTÜ'de okuyanlar İTÜ'nün efsane yurtlarından biri olan Vadi dediğimiz İMKB Erkek Yurtları'nı muhakkak duymuştur. Vadi dışında başka efsane yurt hangisi diye sorsanız İTÜ'de cevap olarak Gölet Yurtları denir. Biz de bu 2 efsane yurdumuzun neden efsane olduğunu anlatmak hem de sizleri yurtlar hakkında bilgilendirmek için bu haberimizi hazırladık.
İşte Vadi vs Gölet
1) Gölet yurtları kızlı erkekli bloklar olarak öğrencileri ağırlar ve Gölet'te kalan toplam erkek sayısı 440, kız sayısı 224'tür. Vadi'de durumlar bundan biraz daha farklı tabi. Vadi yurtları sadece erkeklerin kaldığı, bloklardan oluşan 1537 kişilik bir yurttur. Hal böyle olunca da şu manzara kaçınılmaz tabi:
+Nerede kalıyosun ?
-Vadi'de
- Ben de Gölet'te :)
2) Vadi'de odalar 3 kişiliktir. Gölet Yurtları'nda ise isterseniz 2 kişilik, isterseniz de tek kişilik odada kalabilirsiniz. Vadi erkekleri bu durumu avantaja çevirmiştir tabi. Sabaha kadar bilgisayar oyunu, sabaha kadar batak.
3) Gölet Yurtları İTÜ yurtları içerisindeki en pahalı 2. yurttur. Vadi yurtlarında aylık ödemeniz gereken ücret Gölet Yurtları'nın yarısından daha ucuzdur.
4) Bu 2 yurdumuzun İTÜ yurdu olması dışındaki bir başka ortak özelliği ise Ayazağa Kampüsü'nde yer almaları ve boğaz köprüsü manzarasına sahip olmalarıdır. Tabi Gölet Yurtları'nda boğaz manzarasına ek olarak İTÜ Göleti de bulunurken Vadi Yurtları'nda boğaz köprüsü Reşitpaşa evleri arasından size merhaba der.
Vadi'den boğaz köprüsü manzarası:
Gölet Yurtları'ndan boğaz köprüsü manzarası:
5) Her 2 yurdumuzda da TV olanağı vardır. Ama bir sorun nasıl? Vadi'de 300 kişiye 1 TV düşerken Gölet Yurtları'nda 55 kişiye 1 TV düşer. Unutmadan buna ek olarak Gölet Yurtları'nda yemek hazırlayabileceğiniz mutfak varken, Vadi yurtlarında mutfak yoktur. Vadi'de kalanlar aç kalmasın diye Vadi'ye yemekhane yapılmıştır.
6) Tuvalet durumu ise Vadi ve Gölet arasındaki en büyük farklardandır. Vadi'de koridor başına tuvalet varken, Gölet Yurtları'nda her dairede tuvalet bulunur.
7) Bu yurtlarda yıllarca kalmış olanları uzaktan tanıyabilirsiniz. Gölet yurtlarında kalanlar hayatlarına homosapiens olarak devam ederken; Vadililer artık kendilerine özgü bir ırk olan Homo Vadiuslar olarak anılırlar.
8) Vadi yurtları kendi geleneklerini oluşturan bir yurttur. Geleneksel Vadi Yürüyüşü ve Vadili olmayanların giremediği Yurtlar Vadisi grubu, Vadi'nin devam eden 2 geleneğidir. Vadi yürüyüşü her sene Ayazağa'ya ilk kar düştüğünde yapılırken, Yurtlar Vadisi grubunda şu andaki kişi sayısının 4300'ü geçtiği biliniyor.
9) Bir İTÜlü geleneği haline gelen Gölet Balkon ya da kısaca balkon denilen yer; ne arkadaşlıklara, ne konuşmalara, ne sabahlamalara, ne eğlencelere ve kaç nesle şahit olmuştur. Gölet yurtlarının kendine özel, güzel manzarasını her İTÜ'lü muhakkak değerlendirmelidir.