Ekin
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'nün kapıları iki yeni ‘genç’ üniversite için açılıyor

T. C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2020-2021 YÖK Açılış Töreni'nde kamuoyu ile YÖK'ün yeni uygulaması ‘YÖK Anadolu Projesi’nin ayrıntılarını paylaştı.

2021 Bahar döneminde yürürlüğe girecek proje kapsamında İTÜ, Munzur ve Bartın Üniversiteleri ile eşleşecek.

YÖK Anadolu Projesi nedir?

YÖK Anadolu Projesi, yeni kurulan veya gelişmekte olan ‘genç’ üniversitelerin, bazı alanlarda kendilerini geliştirmeleri için ‘kıdemli’ üniversiteler ile eşleştirilmesi projesidir.

Eğitimdeki kaliteyi arttırmak ve mezun niteliğini yükseltmek amacıyla yola çıkılan bu proje kapsamında 15 genç üniversitenin 12 kıdemli üniversitenin 63 bölümüyle eşleştirileceği ve bu üniversitelerdeki akademisyenlerin kıdemli üniversitelerdeki araştırma altyapıları, kütüphane imkanları, ortak yayın ve projeler yürütme gibi imkanlara sahip olacağı, üniversitelerin karşılıklı araştırma alt yapılarını ve kütüphane olanaklarını birbirlerine açacakları detayları yer alıyor. Şimdilik tamamen gönüllülük esaslı yürütülmesi planlanan YÖK Anadolu Projesi sadece lisans değil aynı zamanda yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de kapsayacak. Projeden yararlanacak olan genç üniversitelerdeki öğrenci sayısının 170 bin 480 olduğu açıklandı.

Genç üniversitelerdeki öğrenciler kıdemli üniversitelerin eğitim programlarında verilen derslerden yararlanabilecek. Kıdemli üniversitelerdeki öğretim üyeleri ise genç üniversitelerin belirlenen alanlardaki programlarında öğrencilere ders verecek.

Projeden elde edilen tecrübelerden yararlanılarak ilerleyen dönemlerde 2006’dan sonra kurulan üniversitelerin de bu kapsama dahil edileceği verilen detaylar arasında.

Bu kapsama dahil olan genç ve kıdemli üniversitelerin listesi şu şekilde:

Genç Üniversiteler: “Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis Eren, Erzincan Binali Yıldırım, Hakkâri, Iğdır, Kilis 7 Aralık, Munzur, Muş Alparslan, Siirt ve Şırnak Üniversitesi” 

Kıdemli Üniversiteler: “Ankara, Bursa Uludağ, Çukurova, Ege, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Orta Doğu Teknik ve Selçuk Üniversitesi”

Projeye İTÜ Öğrencileri'nden tepki geldi

Projenin nasıl işleyeceğinin detayları henüz tam olarak açıklanmamış olsa da bazı İTÜ Öğrencileri projeye karşı tepkililer. İTÜ'de uzun zamandır devam eden kontenjan problemleri, ders seçememe, yine kontenjan sorununa bağlı olarak kampüslerin kalabalık olması ve derslik yetersizliği gibi sorunlar yüzünden öğrenciler tepki gösterdi.

Bu projeye tepki gösteren İTÜ’lü öğrenciler tarafından #İtüİtülünündür hashtag çalışması başlatıldı.

 

YÖK Anadolu Projesi'ne tepkiler büyüyor İTÜ Birlik'ten Boğaziçi Protestoları'na destek

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi