İTÜ'ye kayıt yaparken cevabını bilmen gereken 9 soru
Belki yıllardır hazırlandın belki de son bir ay. Hayallerin için elinden geleni yaptın. Sınav heyecanı, ardından başlayan tercih süreci heyecanı derken artık "İTÜ'lü olma"nın önünde tek bir engelin kaldı. O da kayıt olmak. Ne kadar heyecanlı ve endişeli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden başlangıçta ihtiyaç duyabileceğin tüm bilgileri İTÜ24 olarak senin için derledik. Sadece "İTÜ'lü olma"nın heyecanını doya doya yaşayabilmen için! :)
1. Nasıl kayıt olacağım?
Kayıt işlemini bölümünün bulunduğu fakülteye göre belirlenen gün ve saat aralığında İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM) içerisinde gerçekleştireceksin. Kayıt tarihi ve gerekli olan belgelerin listesi için Öğrenci İşleri'nin internet sitesi sis.itu.edu.tr adresini sürekli olarak takip etmende fayda var. Zaten üniversite hayatın boyunca en sık girdiğin sitelerden biri bu olacak :)
2. İnternet üzerinde nasıl e-kayıt yapabilirim?
E-kayıt işlemleri, e-Devlet Kapısı (turkiye.gov.tr) üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet Kapısı'nı ilk defa kullanacaksan giriş yapabilmek için PTT şubelerinden temin edebileceğin bir parolaya veya anlaşmalı olan bankalardan birinde internet şubesine açılmış bir hesaba ihtiyacın olacak.
Giriş yaptıktan sonra 12 - 16 Ağustos tarihleri arasında "Yükseköğretim Kurulu Üniversite e-Kayıt" hizmetini kullanarak e-kayıt işlemini gerçekleştirebilirsin. Kayıt süresince sistem sana gerekli yönlendirmeleri sunacaktır. E-kayıt hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
E-kayıt işlemlerini tamamlayan ve kayıt olduklarını gösterir barkodlu çıktıyı alan öğrencilerin ayrıca kayıt için İTÜ'ye gelmelerine veya belge getirmelerine gerek yoktur.
E-kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenci kimlik kartı, uluslararası öğrenci kimlik kartı, indirimli toplu ulaşım için kullanacağı İstanbulkart ve internetteki İTÜ hizmetlerinden faydalanmak için kullanacağı (İTÜ Giriş) hesap bilgilerini içeren mektubunu İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'ndan duyurulan tarihler arasında almaları gerekmektedir.
3. İTÜ Denizcilik Fakültesi'ni kazandım, yapmam gereken ek bir işlem var mı?
İTÜ Denizcilik Fakültesi'nde bulunan bölümlerden birini kazandıysan asıl kayıtlar dışında fakültenin internet sitesi www.df.itu.edu.tr üzerinden duyurulacak tarihlerde ön kayıt yaptırman gerekli. Önkayıt sistemiyle ilgili henüz açıklama yapılmadığı için iptal edilip edilmediği bilinmiyor. Bu nedenle Denizcilik Fakültesi sitesini takip etmende fayda var. Beden yeterliliği, mülakat ve yüzme sınavlarını içeren ön kayıtlar Denizcilik Fakültesi'nin yer aldığı İTÜ Tuzla Yerleşkesi'nde yapılmakta.
4. Kayıtta bir ücret ödeyecek miyim?
Katkı payı (harç) ücretleri 2012 yılında kaldırılmış olup, üniversite kaydı için hiçbir ücret alınmayacaktır.
Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) öğrencilerinden alınacak ücretler için tıklayınız.
Yabancı uyruklu öğrencilerden alınacak ücretler için tıklayınız.
5. Kayıt için Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ne nasıl geleceğim?
Atatürk Havalimanı'ndan: Havalimanı içerisinde bulunan M1 Atatürk Havalimanı - Yenikapı metrosuna binip son durak olan Yenikapı’da ineceksin. İndikten sonra aynı istasyon içerisindeki M2 Yenikapı - Hacıosman metro hattına aktarma yapıp "İTÜ - Ayazağa" durağında inerek yerleşkemize ulaşabilirsin.
Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan: E3 kodlu İETT otobüsü ile 4. Levent'e, oradan da M2 metro hattını kullanarak "İTÜ - Ayazağa" durağında inip yerleşkemize ulaşabilirsin.
Ayrıca her iki havalimanından Havataş ile Taksim'e gidip ardından M2 metro hattı ile yerleşkemize ulaşabilirsin.
Havataş Ücretleri: Sabiha Gökçen - Taksim = 14 TL, Atatürk Havalimanı - Taksim = 11TL
Şehirler arası otobüsler ile: Tercih ettiğiniz otobüs firmasının Maslak servisi var ise onu kullanabilirsin. Eğer Maslak servisi yok ise Taksim servisini kullanabilirsin. Taksim'den M2 metro hattını kullanarak "İTÜ - Ayazağa" durağına ulaşabilirsin.
İstanbul içerisinde birden fazla otobüs terminali bulunur ve kullanacağın servise göre otobüs firmasının indirme yapacağı terminal değişiklik gösterebilir. Doğru terminalde inmek için servis konusunu seyahat öncesinde netleştirmek faydalı olacaktır.
Esenler terminalinden servis kullanmadan M1 metro hattına binip Yenikapı'ya gidebilir ve ardından M2 metro hattına aktarma yaparak "İTÜ - Ayazağa" durağında inebilirsin.
Not: İstanbul içindeki toplu ulaşımda İstanbulkart (eski ismiyle Akbil) kullanılmaktadır. İstanbulkart olmadan pek çok ulaşım aracından faydalanamazsın. Raylı sistemler İstanbulkart olmadan jeton ile kullanılabilir, ancak ekonomik değildir. İstanbulkart gişelerinden veya metro istasyonlarında görebileceğin "Biletmatik"lerden, 10 TL'ye içinde 4 TL yüklü ulaşım kartları alabilir ve daha sonra bu karta yükleme yaparak kullanmaya devam edebilirsin.
Not: İTÜ'ye gelmek için taksi kullanmayı tercih edersen adresi "Maslak - İTÜ" şeklinde tarif etmek yanlış anlaşılmaların önüne geçecektir. Yerleşkemize ismini veren Ayazağa semti, İTÜ'ye tahmin ettiğinden birazcık daha uzakta yer almaktadır ve üniversite macerana kaybolma anısı ile başlamanı istemeyiz :)
6. BIL 101E muafiyet sınavına girmeli miyim?
Bölümünün ders programını incelerken BIL 101E kodlu "Bilgisayar ve Bilgi Sistemlerine Giriş" dersini görmüşsündür. Yaklaşık 30 dakika süren bir sınav ile içeriğini zaten biliyor olabileceğin bu dersten muaf olman mümkün. Sınav takvimi için bil.itu.edu.tr sitesindeki duyuruları takip edebilirsin.
Bizim tavsiyemiz, dönem içerisinde ödev ve sınavları hakkında endişe edeceğin ders sayısını bir azaltmak için muafiyet sınavında şansını dene :)
7. İngilizce yeterlilik (proficiency) sınavına girmeli miyim?
Eğer hazırlık sınıfını okumak istiyorsan İngilizce seviyeni belirleyecek olan sınav, 6 Eylül tarihinde yapılacaktır. Hazırlık sınıfını okumadan geçmek istiyorsan proficiency olarak da bilinen İngilizce yeterlilik sınavında yeterli puanı alman gerekiyor. Bu sınavın ilk aşaması 1 Eylül tarihinde.
Eğer yeterlilik (proficiency) sınavından aldığın puan geçmek için yeterli olmazsa, hazırlık sınıfını düzey belirleme sınav sonucuna göre belirlenen kurda okumaya başlayacaksın. Düzey belirleme girmemek, hazırlık sınıfına en düşük seviyedeki kurdan başlamak anlamına geliyor.
İTÜ Hazırlık Takvimi'ni görmek için tıklayınız.
8. Kayıt sürecinde okul içinde nerede yemek yiyebilirim?
Ayazağa Yerleşkesi’nde çeşitli yemek seçenekleri bulabileceğin Arı Mola, Fanfan, Selfiş (Sütiş), Gölet, Jr. Bee, Dolunay Spor Cafe, Aslı Börek Cafe, Simmit, Vadi Cafe ve Espresso Lab gibi pek çok kafe ve restoran bulunmaktadır. Karnını doyurmak için bu mekanlardan herhangi birini tercih edebilirsin. :)
9. Nerede konaklayacağım?
Seni ve aileni en çok düşündüren şeylerden biri de konaklama. Eğitim ve kültürel aktivitelerde öncü olmanın yanı sıra İTÜ, yerleşke içerisinde barınma olanağı sağlayan nadir devlet üniversitelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Öğrencilerin rahatça konaklayabilmesi için kız yurtları ve erkek yurtları olarak ayrılan İTÜ yurtlarında 7/24 sıcak su ve İTÜ interneti (3 Gbps hız ile İstanbul'un en hızlı interneti) mevcuttur.
Yurtların çoğunluğu en büyük yerleşkemiz olan İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde yer alırken, Gümüşsuyu Yerleşkesi'nde de 1 adet kız ve 1 adet erkek yurdu bulunmaktadır. Yurt odalarındaki kişi sayısı 1 ile 4 arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı yurtlarda kullanabileceğiniz bir mutfak da bulunurken, tuvalet ve banyonun ortak kullanıldığı veya odaya özel olduğu yurtlar da mevcuttur.
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde yurtlara ek olarak bulunan bir diğer seçenek de Yılmaz Akdoruk Öğrenci Evi'dir. Yılmaz Akdoruk Öğrenci Evi'nde İTÜ'ye derece ile girmiş öğrencilere de yer ayrılmıştır. Tüm İTÜ yurtları hakkında daha fazla bilgi için: yurtburs.itu.edu.tr
İTÜ yurtlarına kaydını 15 - 19 Ağustos tarihleri arasında yurtkayit.itu.edu.tr adresi üzerinden gerçekleştirebilirsin. Yerleştirmede İstanbul dışından gelenler ve hazırlık öğrencileri veya İTÜ'deki ilk senesi olan öğrencilerin daha öncelikli olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bonus: Bilmem gereken siteler ve sosyal medya hesapları neler?
İTÜ hem resmi olan hem de öğrenciler tarafından oluşturulan çok sayıda alt web sitesine ve sosyal medya hesabına sahip bir kurum. Bunların tümünü ihtiyacınız oldukça gün gün öğreneceksiniz elbette ancak en başta bilmeniz gereken birkaç tane olmazsa olmazı söyleyelim dedik:
1-Resmi site ve hesaplar (Site, facebook, twitter, instagram)
Genellikle İTÜ'yü takip eden İTÜ'lü olan olmayan herkese hitap etmeyi amaçlayan adresler olduğu için öğrenciliğiniz ile ilgili şeyler içermeyecek de olsa İTÜ'lülüğünüzü görmek ve göstermek için işinize yarayacaktır.
2- www.sis.itu.edu.tr
Öğrenciler için duyurular, ders planları, açılan dersler, akademik takvim, ders notlarınız, yatay geçiş-ÇAP gibi işlemler, kısacası öğrenciliğiniz için gereken her şeyi bulabileceğiniz sitedir. İTÜ hayatınız boyunca kurtarıcınız olacak adres olacaktır.
3- İTÜ24 (site, facebook, twitter, instagram)
İTÜ'lü öğrencilerin oluşturduğu bir İTÜ oluşumu olan İTÜ24; İTÜ hakkındaki haberleri, yorumları, eğlenceli paylaşımları görebileceğiniz kısaca İTÜ'yü 7/24 yaşayabileceğiniz bir öğrenci topluluğu. Sürekli takip edebilir, ya da belli dönemlerde açılan "ekip arkadaşı aranıyor" ilanlarıyla bir parçası olabilirsin.
4- İTÜ Sosyal (facebook)
İTÜ öğrencilerinin tüm sorularını sorduğu, arayışlarını yaptıkları, İTÜ gündemini tartıştıkları İTÜ öğrencileri facebook grubu diyebiliriz. Bu grup öğrencilik hayatınız boyunca çok işinize yarayacak şimdiden katılma isteği göndermenizde fayda var.
Gönüllü öğrencilerden oluşan İTÜ24 ekibi olarak bir kez daha "İTÜ'ye hoş geldin!" demek istiyoruz. Ekibimiz aramıza yeni katılan arkadaşların her türlü sorularını cevaplamak için elinden geleni yapıyor. Merak ettiklerinizi ve aklınıza takılanları iletişim formumuz üzerinden, Facebook sayfamızdan ve twitter hesabımızdan bize, veya Facebook'taki İTÜ Sosyal grubu üzerinden diğer İTÜ'lülere sorabilirsin. İTÜ ile her şey için bizi takip etmeyi sakın unutma ;)