Maden Fakültesi İşgali Basın Açıklaması İle Sona Erdi

Soma’da maden ocağında yaşanan işçi katlimaının ardından İTÜ Maden Fakültesi’ni işgal eden öğrencilerin talepleri dekanlık tarafından kabul edildi. Öğrenciler İTÜ’de işgali 4. gününde bitirme kararı aldı.

İTÜ yönetimi, yapılan görüşmelerin ardından Soma Holding’ten Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildiği ve öğrencilere soruşturma açılmayacağı resmi olarak açıkladı.

İşgalin ardından Orhan Kural kişisel internet sitesinden yaptığı açıklamayla özür diledi, “Ben sadece karbonmonoksitin bilimsel gerceklerini anlatmaya çalışmıştım. Daha önce de açıkladığım gibi tamamen yanlış anlaşıldım. Tüm İTÜ Ailesi’nden ve tüm öğrencilerimden özür dilerim” dedi.

İşgalci İTÜ öğrencileri bugün saat 13′de İTÜ Maden Fakültesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İşgalci öğrenciler; “Madencilerimizin ölümünün katliam olduğu gerçeğini kabul etmeyen, bilimin ve insanlığın gerektirdiği gerçekler yerine danışmanlığını yaptığı katil şirketi savunan zihniyet, bütün bir üniversite sisteminin sermaye tarafından tutulduğunun göstergesidir” derken  Soma’daki katliamın sorumlularından hesap sormaya İTÜ’den başladıklarını ifade ettiler.

Öğrenciler; Katil patron Alp Gürkan’ın üniversiteyle tüm ilişkilerinin kesilmesi, kârlarını her türlü değerin ve en önemlisi insan hayatının önünde tutan kapitalistlerin üniversiteyi ve ülkeyi yöneten temel sınıfsal güç olmasına yönelik itirazları olduğunu dile getirdi.

Öğrenciler ayrıca; İTÜ’de taşeronun kaldırılmasına yönelik taleplerinin, İTÜ’den başlayarak köleliğin adı olan taşeron sisteminden kurtulmak için tüm halka yapılan bir mücadele çağrısı olduğunu vurguladı.

İTÜ’nün Soma’daki katliam karşısındaki tavrını rektörlük değil Maden Fakültesi işgalinde ifadesini bulan öğrencilerin iradesi yansıttığını vurgulayan öğrenciler; “Bu irade Soma’daki katliamın hesabını sorma, katillerin peşini bırakmama iradesidir. Ancak işgal eylemi Soma’daki katliamın hesabını sormak için tek başına yeterli olmamıştır, mücadelenin güçlenerek devam etmesi gerekir. Taleplerimizin hayata geçirilmesi için ne verilen sözlü vaatlere, ne rektörlük tarafından yapılan kurumsal açıklamaya ne de bugüne kadar üniversite-sermaye işbirliğini her şeyin üzerinde tutan İTÜ yönetiminin iradesine bel bağlıyoruz. Taleplerimizin hayata geçmesinin güvencesi olarak Maden Fakültesi işgalinde ortaya çıkan mücadele iradesine ve üniversite emekçileriyle birlikte öğrencilerin örgütlü gücüne güveniyoruz” dedi.

Soma da yaşayanan elim kazanın ve tüm sorumluların cezalandırılmasının takipçisi olacaklarını vurgulayan öğrenciler işgal eylemiyle ilgili şunları kaydetti:

“Bugün sona erdirdiğimiz işgal eylemi üniversite sermaye işbirliğine ve taşerona karşı savaş ilanımız için sadece bir başlangıçtır. İşgal eylemleri tüm üniversitelere yayılarak devam etmelidir. Taleplerimizin peşindeyiz. Soma katliamını affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Katliamların hesabını sormak için yeni işgaller, yeni boykotlar yeni grevlerle mücadeleyi büyüteceğiz. Bu daha başlangıç mücadeleye devam.”

İTÜ işgalinin ardından rektörlük tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde idi;

"Soma’da yaşanan elim facia sonucu gerçekleşen kayıplar tüm toplumu olduğu gibi başta öğrencilerimiz olmak üzere üniversitemizin tüm mensuplarını üzmüş ve derinden yaralamıştır. Gerçekleşen kayıpların kader ile açıklanması olanaksızdır. Kader ve ecel insan oğlunun ihmali ile oluşan sorumluklarını ortadan kaldırmaz. Bu tür acıların yaşanmaması için başta madenler olmak üzere yüksek riskli tüm çalışma alanlarında gerçekleştirilecek bilimsel teknik ve mesleki araştırmalarla, olumsuz koşulların saptanması ve iyileştirilmesi için acilen girişimde bulunulması gerekmektedir. Ayrıca kendi üniversitemiz dahil olmak üzere, tüm çalışma ortamlarının ve koşullarının (sosyal güvence, taşeronlaşma vb.) iyileştirilmesi için gerekli adımlar vakit yitirilmeden atılmalıdır. Bu amaçla geniş katılımlı çalışma gruplarının kurulması sağlanacaktır.

Toplumumuzun ve İTÜ camiasının duyarlılığını paylaşır, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek ilgili diğer kurumlarla birlikte gerekli çalışmalara hazır olduğumuzu ve bu konuda inisiyatif almaktan kaçınmayacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz. Başta öğrencilerimiz olmak üzere, tüm İTÜ camiasına duyarlılığı için teşekkür ederiz.

Soma'da yaşamını yitiren madencilerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralı madencilerimize de acil şifalar diliyoruz. Facianın tüm mağdurlarının acısını yürekten paylaşıyoruz.

İTÜ REKTÖRLÜĞÜ"

2013-2014 Yaz Okulu Ders Programı Açıklandı 241. İTÜ Günü

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor