Maden Fakültesi'ni İşgal Eden Öğrencilerle Görüştük

Soma'daki maden faciasını protesto eden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, üniversitenin Maden Fakültesi binasını işgal etti. İTÜ'nün Ayazağa kampüsünde bulunan Maden Fakültesi binasına giren öğrenciler, fakülte binasını içeriden kapatarak, kapıların önüne barikat oluşturdular. İTÜ24 olarak biz de içerideki öğrencilerden Ezgi Taş ile bir görüşme gerçekleştirdik. İşte o görüşme:

İçeride kaç kişisiniz?

Tam sayıyı bilmiyorum. Ama özellikle birara çok sayıda asistan da yanımızdaydı.

İTÜ Genel Sekreteri Tayfun Kindap ve Maden Fakültesi Dekanı Fatma Arslan ile bir görüşmeniz oldu. Neler konuştunuz?

Dört temel talebimizden bahsettik ve karşılığında fakülteyi işgal eden öğrencilere soruşturma açılmayacağı ve fakültenin Soma Holding ile olan tüm ilişkilerinin kesileceği cevabını aldık. Fakat bu bize söylenenlerle ilgili bir resmi açıklama istediğimizde, yani resmileştirmek istediğimizde, Holding'in suçlu olup olmadığının belli olmadığı, bu nedenle resmi bi açıklama yapılmayacağı cevabını aldık. Bu nedenle Tayfun Bey ve dekan ile uzlaşı yaşanmadı.

Neydi peki istekleriniz?

İlk üçünü biliyorsunuz zaten, (Maden Fakültesi Dekanı'nın bir deklarasyon yayınlamasını, Rektörlüğün bunun bir iş cinayeti olduğunu açıklamasını ve Orhan Kural'ın özür dilemesini ve istifa etmesini istiyorlardı.) Sonradan eklediğimiz dördüncü bir isteğimiz daha var; yaşanan faciada şirketin büyük sorumluluğu olsa da, taşeronlaşmanın getirdiği bir sorun bu. İTÜ'de de yemekhane, temizlik gibi birçok alanda çalıştırılan işçilerin taşeron olmasını istemiyoruz. Taşeron işçi çalıştırmanın İTÜ'de son bulmasını istiyoruz.

Eğer isteklerinize yanıt alamazsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Devam edeceğiz taleplerimiz karşılanana kadar.

Polis müdahalesi bekliyor musunuz?

Bekliyoruz. Çünkü gitmemizi istiyorlar ve biz fakülteyi işgal ediyoruz. Yarın sınavların olduğu bilgisini aldık, ama bu durumda derslerin ve sınavların ertelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bugün saat 14:00'da herkesi buraya bekliyoruz, destek olmaya. 

 

İTÜ'den Alp Gürkan hakkında flaş karar SOMA'dan Sonra İTÜ'de Neler Oldu?

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi