Mehmet Karaca Röportajı 2. Bölüm: İTÜ'ye Cami Meselesi
2. bölümünü merakla beklediğiniz "Mehmet Karaca'ya Sorulmayanları Sorduk Söylenmeyenleri Öğrendik" röportajının ilk kısmına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Röportaj 2.bölüm
Öncelikli Sorunumuz YURT
İTÜ24: İnsanlığın en temel ihtiyacı barınma. İTÜ’de de bu en temel ihtiyacımızla ilgili sıkıntılarımız hala bitmiş değil. Hala yurt eksiğimiz var. Ne gibi çözümler göreceğiz yurt sorunuyla ilgili olarak?
M.KARACA: Öncelikle mevcut binalarda yurt kapasitesinin arttırılması söz konusu olacak bu sene. Ferhunde Birkan Yurdu gibi yurtlarda odalardaki kişi sayısını 3’ten 4’e çıkararak bir nebze kapasiteyi arttırmayı düşünüyoruz.
İTÜ24: Yeni yurt binası yapmadan bu artışlar çözüm için yeterli olacak mı?
M.KARACA: Yeni bina da yapılacak. Ama süreçler uzun sürüyor. Yap-İşlet-Devret modeline göre yaptığımızda üniversitenin 20-30 yılını ipotek altına almış oluyoruz, üstelik gelen firma daha fazla kâr etmek için fiyatları da yukarıda tutarak öğrenciye zarar vermiş olacak. Bu nedenle farklı çözümlere yönelmek durumundayız. Bağışlarla çözebilmemiz lazım bu sorunu.
İTÜ24: Bu kadar yıldır yurt sorunumuzu hala çözemediğimize göre İTÜ yeterince bağış toplayamıyor diyebilir miyiz?
M.KARACA: Bir kısım mezunumuz elini taşın altına koysa da genel olarak 242 yıllık bir üniversitenin mezunlarının toplam bağışı bu kadar az olmamalı. Mezunlarımız bu konuda kendilerini çok geri çekiyorlar. Mezunlar Yurdu inşaatı bile mezunlardan yeterli destek toplanamadığı için yine İTÜ’nün maddi desteğiyle bitirebildi. Yeterli para yine toplanamadı.
İTÜ24: Peki daha başka çözümler? Örneğin batı üniversitelerinde model olan yurtlarda maksimum kalma süresinin 3 yıl ile kısıtlanması gibi çözümler masada mı? Bu sayede İstanbul’a yeni gelen bir öğrencimizi sokakta bırakmamayı sağlamış olabiliriz.
M.KARACA: Son sınıfa gelmiş bir öğrenci artık İstanbul’u tanıyor, arkadaş çevresi var. Yani yurtlarla benzer maliyetlerde bu işi çözebilir. Ancak İTÜ’ye yeni gelen öğrencimiz için bu çok daha büyük bir sorun. Bu nedenle onları üniversiteyle tanıştıkları o yılda mağdur etmemek daha önemli. Son sınıfa gelmiş öğrencilerin yurtlardan ayrılmasının sağlanması, bu sayede yeni öğrencilerin tümüne yurt sağlanması düşündüğümüz çözümlerden biri. Hatta bu konuda çok kısa süre içerisinde bir sürpriz açıklama bekleyebilirsiniz.
MEZUNLARLA İLİŞKİLER
İTÜ24: İTÜ’nün en önemli bileşenlerinden mezunlarla devam edelim. İTÜ Mezunları Derneği ve mezunlar ile ilişkiler ne durumda?
M.KARACA: İlişkiler şu anda geçmiş dönemlere göre çok daha iyi durumda. Birlikte projeler geliştiriyoruz. Dernek, üniversiteye hiçbir zaman bu dönem kadar entegre değildi.
İTÜ24: Birçok köklü üniversiteye baktığımızda mezunlar ve mezun dernekleri çok daha güçlüler ve bu da öğrenciye, kulüplere, üniversiteye daha fazla destek olmalarını sağlıyor. Biz hala neden bu aşamada değiliz?
M.KARACA: Maalesef hala yeterince güçlü bir yapı yok. Onun nedeni de aktif mezun sayımızın çok az olması. Tüm her şey birkaç gönüllü mezunumuzun sırtında yürüyor. Mezunlar kampüste daha fazla rol almalılar ancak bugün baktığımızda dernekte gerçekten çalışan mezun sayısı 200-300’ü geçmez. Bu sayıların çok daha artması gerekiyor öncelikle.
İTÜ24: 1773 Satış Ofisi, dernek tarafından yönetiliyordu. Ancak sonrasında Rektörlük yönetimine geçti. Belki de derneğin güçlenmesini sağlayacak kartların derneğin elinden alınması hem motivasyon açısından hem güçlenme açısından birer engel değil mi?
M.KARACA: Bu projenin hayata geçmesinde ve tüm aşamalarında İTÜ Rektörlüğü, hocalarımız ve ilgili idari birimler görev aldılar. Tüm malzeme teminleri, tasarımlar aşamasında biz vardık. Bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek gerekir. Biz bunun yönetimini alarak kârı daha maksimize etmeyi ve öğrenciye burs dönüşünün daha fazla olmasını amaçladık. Öyle de oldu. Şu anda gelen cirodan çok memnunuz. Satış ofisinin kütüphanenin oradan yeni yerine Merkezi Derslik Binası’na taşınması için biz zorladık. Mezunlar Derneği cidden olması gereken güçte değil şu anda o yüzden onu işletmeleri mümkün değildi. Ayrıca böyle yerleri dünya üniversitelerinde Rektörlükler işletir. Hatta bazı üniversitelerde öğrencilerin oluşturduğu komisyonlar işletir.
Mezuniyet Töreni
İTÜ24: Geçen seneki mezuniyet töreni kampüs dışında olduğundan büyük bir tepki almıştı. Öğrenciler haklı olarak mezuniyetlerini de eğitimlerini gördükleri kampüste yaşamak istiyorlar. Bu manevi önemi olan bir şey. Bu seneki planlar ne yönde?
M.KARACA: Şu anda yeri konusunda bir şey söyleyemem. Ekibim üzerinde çalışıyor bu konunun. Benim için hiç mekan önemli değil aslında. Bilakis geçen sene ramazan zamanıydı, sıcaktı. Ülker Arena’da olmasıyla daha konforlu ve ambiyansı iyi bir ortamda olmasını sağlamış olduk. Bence çok iyi bir organizasyondu, büyük paralar harcadık. Özel bütçeler ayırdık. Prestijli bir mezuniyet olsun istedik. O kadar güzel bir organizasyonu kampüs içerisinde gerçekleştiremezdik.
İTÜ24: Öğrenci büyük paralar harcansın, dev organizasyonlar yapılsın peşinde değil, sadece okuduğu okulda mezun olmak istiyor. Umarız bu sene yeniden mezuniyet törenimiz kampüse geri döner.
M.KARACA: Mezuniyetle ilgili bir sürpriz var bekleyim. Yer-mekanla ilgili değil bu sürpriz, organizasyonla ilgili. Ama geçen seneki kadar dev bütçeli bir mezuniyet olmayacağını söyleyebilirim.
İTÜ’ye Cami Meselesi
İTÜ24: İTÜ’nün her dönemde geleceğine ilişkin bir stratejik plan vardır. Nelerin planlandığı, nelerin yapılacağının görülebildiği böyle bir stratejik plan var mı elimizde?
M:KARACA: Geçmiş dönemdeki stratejik planlara baktığımızda hepsinin rafta kalan ve hayata geçmemiş planlar olduğunu görüyoruz. Bizim elimizdeki stratejik plan ise raflık değil icralık. Şu anda yaptığımız mekan düzeltmeleri, kampüs fonksiyonlarının artması gibi işlemler hep bu stratejik plan dahilinde yapılan şeyler. Asıl hedefimiz ise dünyada ilk 50 üniversite arasında yer almak. Tabi bu hemen olabilecek bir şey değil ancak 5-10 yıl için böyle bir perspektif çizebiliriz.
Öğrencinin, çalışanların mutlu olduğu, kampüsten keyif aldıkları, mezun olduktan sonra da mutlaka okulumu ziyaret edeyim diyebilecekleri bir yol haritası var elimizde.
İTÜ24: Peki bu stratejik planın içinde kampüse cami yapılması gibi bir plan var mı?
M.KARACA: Var tabi. Her türlü plan var. Sadece cami de değil; isterlerse sinagog da açarız. Yeter ki talep gelsin.
İTÜ24: Nasıl bir cami beklemeliyiz? Ve ne kadar süre içerisinde böyle bir çalışma göreceğiz?
M.KARACA: İTÜ’ye yakışır, ne çok klasik ne de çok modern bir cami olacak. Tam bir zaman söyleyemem ama tüm konuştuklarımız ilk rektörlük dönemim bitmeden öncesi için geçerli şeyler.
İTÜ24: Peki şöyle iki seçenek var elimizde. Çok merkezi bir yerde sembol yaratmak amaçlı bir cami ve sadece ibadet ihtiyacını giderme amaçlı. Hangi tanımlama daha doğru olur?
M.KARACA: Aslında her ikisi de... İTÜ’ye yakışması için merkezi bir yerde güzel bir sembol de olması lazım.