Naz
Son 180 günde 0 haber

Mevzu İTÜ: Martı İTÜ

Mevzu İTÜ'nün bu bölümünde Türkiye’nin ilk Hidrojenli teknesi Martı İTÜ ile ilgili derlediğimiz bilgileri paylaşacağız. İTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve İTÜ'lü 32 öğrencinin yer aldığı, İTÜ İstiklal Projelendirme ve Uygulama Topluluğu’nun üretimini yaptığı Martı İTÜ, 4 yıllık bir çalışma sonunda tamamlanmıştır. Martı İTÜ, mühendislik öğrencileri tarafından üretilen en kapsamlı projelerden biridir. Teknenin tasarımından elektrik sistemine kadar her şeyi öğrenciler tarafından üretilmiştir. Teknenin martı ismini alma sebepleri ise martının İstanbul'un simgelerinden biri olması ve Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki hücumbotlardan biri olan TCG Martı (P-341) isimli geminin adından esinlenilmesidir.

Martı İTÜ ilk olarak 14 Aralık 2011 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi'ndeki yapay gölete indirilerek deneme sürüşleri yapılmıştır. Bu sürüşlerde bulunan basın kuruluşları sayesinde kamuoyuna duyurulmuştur.

Martı İTÜ'de, Hidrojen'in yakıt hücresinde kullanılarak elektrik enerjisine dönüştüğü Hidrojen Enerji Sistemi kullanılmıştır. Martı İTÜ elektrik motorlarıyla çalışan bir katamaran (çift gövdeli) teknedir. Altı kişilik yolcu ile iki kişilik mürettebatı taşıyabilecek teknenin boyu 8.13, genişliği ise 3.2 metre olarak tasarlanmıştır. Martı İTÜ’nün en büyük özelliği saf Hidrojen ve havadaki Oksijen'i kullanarak denize atık olarak sadece temiz su bırakmasıdır, dolayısıyla Martı İTÜ temiz yakıt teknolojisine sahip ve çevre dostudur.

Martı İTÜ'nün seyir gücü her biri 3,5 kW güçte olan 2 adet sabit mıknatıslı doğru akım motoru ile sağlanmaktadır. Tekne tam gücünde toplam 7 kW güç ile 7 deniz mili sürat yapabilmektedir. Teknenin elektrik üretimi, 8,5 kilowatt net güç kapasiteli PEM (proton exchange membrane) tipi yakıt hücresi güç modülünden sağlanmaktadır. Yakıt hücresinde kullanılacak Hidrojen ise teknede iki adet bulunan 150 bar basınçtaki Hidrojen tüpleri ile sağlanmaktadır. Tanklardaki Hidrojen, yakıt hücresine gönderilerek sistem çalışmaya başlamaktadır ve havadan alınan Oksijen ile yakıt hücresi içerisinde gerçekleşen reaksiyonlar sonucu elektrik üretilmektedir. Bu işlem esnasında açığa çıkan ısı, deniz suyu ile soğutma yapılarak ortamdan uzaklaştırılmaktadır. Bu Hidrojen tüplerinin tam dolu hali ile tekne 10 saat seyir yapabilmektedir. Ayrıca teknede acil durumlar için yedek bataryalar bulunmaktadır.

Yeni URAP raporu yayınlandı: İTÜ'den 10 alanda Türkiye birinciliği İTÜ'de çekilmiş 9 film sahnesi | Biraz da nostalji

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım