Mühendislere "teknik öğretmen" mağduriyeti

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), teknik öğretmenler için mühendisliğin yolunu açtı. YÖK, teknik öğretmenlerin mühendisliğe geçişi için tamamlama programlarına giriş çalışmalarını sonuçlandırdı.

Bu çerçevede teknik öğretmen unvanını alanlar için mühendislik tamamlama programına giriş sınavı yapılacak. Sınav, ÖSYM tarafından yapılacak. Başvurular 10-17 Haziran arasında yapılacak. 28 Şubat sürecinde ortaya çıkan katsayı meselesiyle meslek lisesi öğrencilerinin  mühendislik bölümünü  kazanma  ihtimali kalkmıştı. Bu öğrencilerin büyük bölümü teknik  eğitim  fakültelerinde okumak zorunda kalmıştı. Katsayı ile birlikte  meslek liselerine giden  öğrenci  sayısının ve teknik öğretmenlerin atanma şansı  azalmıştı. Bu nedenle bu alanda önemli yığılma oluştu. YÖK’ün aldığı kararla teknik öğretmenler, fark derslerini verip mühendis olabilecek. Teknik öğretmenler, 2 dönemlik bir tamamlama programına tabi tutulacak. Tamamlama programı için ÖSYM’nin yapacağı sınavdan en az 50 almak gerekiyor. Programlarda başarılı olanlar mühendis unvanı alacak.

Kimler başvurabilecek?

Mühendislik tamamlama eğitimine başvurabilecek teknik öğretmenlik programları şöyle: Bilgisayar, Bilgisayar Sistemleri, Bilgisayar ve Kontrol, Döküm, Elektrik, Elektronik, Elektronik ve Bilgisayar, Elektronik ve Haberleşme, Enerji, Kalıpçılık, Kontrol, Makine, Makine Resim ve Konstrüksiyonu, Mekatronik, Metal, Mobilya ve Dekorasyon, Otomotiv, Talaşlı Üretim, Tasarım ve Konstrüksiyon, Tekstil, Tekstil Terbiye, Telekomünikasyon, Tesisat ve Yapı Öğretmenliği. Diğer teknik öğretmen unvanını alanlar için çalışmalar sürdürülüyor.

Mühendislerden YÖK'e Çağrı..

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, teknik eğitim fakülteleri mezunlarına, mühendislik yolunun açılmamasını istedi.

İnşaat Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, Üniversitelerarası Kurul'un uygun görüş bildirdiği bu konunun, YÖK Genel Kurulunda değerlendirileceği ifade edildi.
 
Bütün bilimsel ve teknik verilerin, söz konusu fakültelerde uygulanan programın mühendislik için yeterli olmadığını gösterdiği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Mühendislik eğitimi ve mesleğinin sorunlarının, teknik öğretmenleri 'mühendisleştirerek', mühendislerin sayısını artırarak çözülmesi mümkün değildir. Bu yolla sorun çözülmeyecek, yeni sorunlar açığa çıkacaktır. İnşaat Mühendisleri Odası, YÖK;ü bir kez daha düşünmeye, konuyla ilgili meslek odalarının görüş ve yaklaşımlarını almaya, ülke gerçeklerini görmeye çağırmaktadır."
 
AA
 

Sosyal Medya'da onbinlerce mühendislerden tepki


Mühendisler sosyal medya aracılığı ile teknik öğretmenlere mühendislik yetkisi verilmesi tepkisini hashtagler le gösterdiler. Facebook üzerinden açılan gruplara katılan on binlerce mühendis teknik öğretmenlere verilen bu yetki için imza toplayıp ve TBMM'ye dilekçe göndererek tepkilerini dile getirdiler. Sosyal medyada yapılan tepki gün geçtikçe büyükmekte ve mühendisler tepkilerini artırarak devam ettirecek gibi görünüyor.

Facebook Hashtag = http://www.facebook.com/hashtag/muhendisliky%C3%B6koluyor

Twitter Hashtag = https://twitter.com/search?q=%23muhendislikY%C3%96Koluyor&src=hash

Facebook Destek Grubu  = http://www.facebook.com/groups/muhendislikveteknolojifakultesimezununuhendistir/

 

 

Gezi'yi Anlatın İTÜ Vakfı Dergisi 61. sayısı çıktı

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım