Nedir bu Work and Travel?
Work and Travel kısaca WAT, üniversite öğrencilerinin yararlanabileceği hem çalışıp kendi paranızı kazanabileceğiniz hem İngilizcenizin gelişmesini sağlayan, farklı ülkelerden arkadaşlar edinebileceğiniz bir program.
Program size ABD'de yaz boyunca bir işte çalışma fırsatı sağlarken, Amerikan kültürünü görüp deneyimlemenizi amaçlıyor. WAT başvuruları devam ederken, WAT yapmış ekip üyelerimiz ile birlikte aklınıza takılan başlıca soruları sizler için cevapladık.
Program nasıl işliyor?
Programın size sağladığı Vize J1 tipi olup, programa katılan herkes bu vizeye tabidir. J1, Türkiye katılımcıları için 15 Mayıs - 1 Ekim tarihleri arasında çalışma vizesi sağlar. İş yerinizde çalışma süreleriniz daha kısa olabilir ama yine J1 tipi vize alacaksınız. Burası işin "work" kısmıdır. Çalışma vizeniz bittikten sonra 1 ay boyunca ülkede kalma izniniz olur, bu süreç de "travel" olarak adlandırılır. Elbette başvurduğunuz işe göre çalışma sürenizde ve planlarınıza göre gezme kısmınızda azalmalar olabilir, yani herkesin aynı anda gidip dönmesi gibi bir durum yoktur.
Ne zaman başvuru yapabilirim?
Başvuru süreci yaz sonu Ağustos gibi başlar, en yoğun olarak sonbahar aylarında gerçekleşir, genellikle yıl sonu veya Ocak ayı gibi biter. Kontenjanlara bağlı olarak bahar aylarına kadar sarkabilir, ancak işlerin sağlıklı ilerlemesi için ve bu sene kayıtların daha erken son bulması ihtimaline karşı mümkün olduğunca erken başvurmakta fayda var. Başvuru için ABD ile işbirliği içerisinde çalışan acentelere müracaat edebilirsiniz. ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından paylaşılan Türkiye'deki acente listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Başvuru sürecinde ne kadar para harcıyoruz?
Programa kayıt sırasında sizden standart bir ön kayıt ücreti olan 300$ alınır ve SEVIS olarak adlandırılan hizmet için ayrıca 35$ istenebilir. Sonraki birkaç ay içerisinde de 1600-1900$ aralığında, değişen programın kalan ücreti alınır.
Çalışmak istediğim işi nasıl seçiyorum?
Bu süre zarfında İngilizce seviyenize bağlı olarak size "job offer" olarak adlandırılan iş başvurularını sunarlar. Uygun gördüğünüz bir işe başvurarak ABD'deki işvereninizle mülakata alınırsınız. Konaklama ve vize randevu işlemlerinin de ardından acente size uygun ve esnek özellikli uçak bileti danışmanlığı yapar. Vize randevusu için 160$ ödeniyor, uçak bileti de 700$ civarında seyrediyor. Ayrıca ilk maaşınıza kadarki harcamalarınız için 600-1000$ aralığında değişen bir cep harçlığı götürmeniz gerekiyor.
Peki Amerika'daki süreç nasıl ilerliyor?
Her şey yolunda gitti ve Amerika'ya vardınız. İlk zamanlarda doğal olarak bir kültür şokuyla ev özlemi yaşanabilir, gayet doğal bir durum. Ama zamanla hem iş yerinde tanıştığınız Amerikanlarla hem de diğer WAT öğrencileriyle kaynaştıkça programın keyfini çıkarmaya başlayacaksınız. Öyle ki yaz su gibi geçecek adeta. Kazandığınız dolarlar o kadar tatlı gelecek ki belki de daha fazla mesai için işvereninizle aranızı iyi tutacak, belki de saatlik ücreti daha fazla olan başka bir iş bulacaksınız.
İşten ayrıldıktan sonra kimisi bütün kazandıklarını ülkesine götürür, kimisi alışverişin dibine vurur, kimisi de gezip tozarak bol fotoğraflı bir maceraya atılır. Bu seçeneklerin üçünü de dengeleyerek yapan insanlar da var mı, var. Amerika coğrafyası o kadar büyük ve o kadar çok görülecek şey var ki. Türkiye'de sizin paylaşımlarınızı görenlerde bir imrenme, bir kıskanma olabilir bizden söylemesi. Uçağa binip ayrılmadan önce belki hiç dönmek istemeyeceksiniz, belki de özlediğiniz aile ortamı ve Türk mutfağının etkisiyle bir an önce varmak isteyeceksiniz. Ama iki türlü de unutulmaz bir yaz yaşamış olacaksınız.
Sonuç olarak...
Work and Travel kabiliyetlerinize bağlı olarak yaptığınız seçimler doğrultusunda size çok şey katabilir. Program hakkında daha ayrıntılı bilgi arıyorsanız veya kayıt olmak gibi düşünceleriniz varsa fazla beklemeden Türkiye'deki Work and Travel acenteleriyle konuşabilirsiniz. Sadece üniversite döneminde yararlanabileceğiniz bu programı düşünmeden geçmeyin.